Hoewel Hilversum vaak 'Mediastad' wordt genoemd, is de Noord-Hollandse plaats officieel geen 'stad'. Het is nog steeds een dorp, omdat het geen stadsrechten heeft gekregen.
De naam Hilversum is in elk geval tot 1305 terug gedateerd en kan volgens G. van Berkel en K. Samplonius (2006) worden verklaard als Hilvertshem, wat "woonstede of nederzetting (heem) van de persoon Hilvert" betekent. Dat is in overeenstemming met de verklaring van boerderijnamen als Hilverink in de Achterhoek.
Hilversum staat bekend als mediastad, alle publieke omroepen en enkele commerciële omroepen hebben hier hun kantoren. Verder is het raadhuis heel bekend vanwege de architect: Dudok. Dudok heeft veel gebouwen en scholen in Hilversum ontworpen bijvoorbeeld CBS Kruispunt en de Fabritiusschool.
Hilversum is het allebei
Vanaf die tijd ben je een stad wanneer je bijvoorbeeld een ziekenhuis, station, middelbare scholen en meer dan 25.000 inwoners hebt. Hilversum heeft dit allemaal en is dus volgens de moderne betekenis een stad. Dorpen hebben een landelijk karakter en een brink.
Het dorp Hilversum is ontstaan rond 900. Sinds 1424 is het een zelfstandige gemeente. Tot in de 17e eeuw was Hilversum een agrarisch (brink-)dorp. Daarna trad forse groei op o.i.v. de industrialisatie.
- Hilversum grenst in het O aan de A27 en aan de provincie Utrecht (gemeente Baarn, kern Lage Vuursche), in het Z aan de Utrechtse gemeente De Bilt (kern Hollandsche Rading), in het W aan de gemeente Wijdemeren (kernen Loosdrecht en 's-Graveland) en in het N aan Bussum en Laren.
Door de goede bereikbaarheid en het groene karakter van de stad is Hilversum een zeer interessante plek om te wonen. Vanwege een mooi winkelcentrum, drie treinstations, verschillende musea en vele culturele mogelijkheden is de stad prachtig om te leven.
"Oprichter Radio Holland wilde hier, in drie kleine panden aan de Groest installaties en toestellen voor draadloze telegrafie en telefonie maken: het startschot van Hilversum mediastad."
Laren is een gemeente in Noord-Holland gelegen in het Gooi. Samen met buurdorp Blaricum zijn het rijkste gemeenten van Nederland. Het kunstdorp van de 19e eeuw is door de ligging nabij Amsterdam een forensendorp geworden voor de nouveau riche. De gemeente is een zeer rustige en groene plaats.
uitspraak (info / uitleg)) is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland, in het Gooi. De totale gemeente telt 40.945 inwoners (31 januari 2022, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 23,33 km² (waarvan ruim 7,5 km² water). De plaats heeft een relatief jonge bevolking.
Het aantal inwoners in de gemeente Hilversum is met 8.461 personen toegenomen van 83.272 in 1996 tot 91.733 in 2022 (dat is 10%).
Een inwoner die in Naarden geboren is, is een 'Naardenees'. Een inwoner die ergens anders geboren is, is een 'Naardenaar'.
Keurige brogues, een blazer en een broek met omslag waren volgens latere mededelingen typisch voor het uiterlijk van een bewoner van Bussum. Gekscherend en olijk bedoeld, werd daar nog wel de term 'Gooische Bal' aan toegevoegd. Een bekende 'Hang out' voor deze typen zou “Het Bonte paard” in Laren zijn.
Regio Noord
De vestigingen Alkmaar, Amsterdam, Haarlem, Heerenveen, Hilversum, Groningen en Zwolle vallen binnen deze regio.
De populairste bestemmingslanden van Nederlanders zijn al jarenlang dezelfde: België en Duitsland voeren de lijst aan, gevolgd door Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Andere populaire bestemmingslanden zijn Frankrijk, Australië en Turkije.
De regio Gooi- en Vechtstreek bestaat uit 6 gemeenten: Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren en Wijdemeren.
't Gooi is een regio in het midden van Nederland, in de provincie Noord-Holland. De regio staat bekend om de rijke dorpen waar veel bekende Nederlanders wonen. In totaal wonen er ongeveer 245.000 mensen in 't Gooi.
uitspraak (info / uitleg)) is een kleine vestingstad in de Nederlandse provincie Noord-Holland, behorend tot de gemeente Gooise Meren.
Andere vraag: wat is de langste straat van Hilversum? Nee, niet de 's-Gravelandseweg, niet de Diependaalselaan. Winnaar met straatlengte is de Utrechtseweg, die loopt van het eind van de Emmastraat, bij het Tolhuis, tot Hollandse Rading, 4,4 km lang.