Een HSS-flitser flitst op een slimme manier, met niet één maar meerdere korte flitsen achter elkaar die voor het blote oog (en zelfs voor de camera) gewoon één flits lijken.
High Speed Sync staat voor hoge snelheid synchronisatie, in dit geval een snelle flitssynchronisatie. De flitssynchronisatie zorgt ervoor dat de flitser en de camera goed met elkaar communiceren. De flitser belicht het onderwerp op het specifieke moment dat de sluiter de beeldsensor belicht.
Tot een sluitertijd van 1/250 kan de camera de flitser nog wel goed aansturen. Als het sneller moet dan 1/250 dan komen er problemen.
Fotograferen met een flitser: het TTL systeem
Het TTL-systeem maakt gebruik van de lichtmeting van de camera, waarbij het flitslicht door het objectief heen gemeten wordt (vandaar de naam). De benodigde hoeveelheid flitslicht wordt berekend door de lichtmeting in combinatie met een voorflits.
Door de ISO waarde te verhogen kun je dus het bereik van je flitser weer vergroten.De meeste ingebouwde flitsers hebben een richtgeval tussen 8 en 13 en kunnen dus niet zo ver komen als een externe flitser. De meeste gangbare externe flitsers met kantelbare kop hebben een richtgetal tussen 30 en 60.
Er zijn verschillende types flitspalen met allemaal een andere snelheid. Gatso laat weten dat over het algemeen de meeste flitsers tot minimaal 250 km/u werken, maar sommige tot wel 350 km/u. Rij je sneller dan de gecertificeerde snelheid, dan kun je in theorie aan een verkeersboete ontsnappen.
Snelheidscamera's werken met radarsignalen. De radar zendt een geluidsgolf uit, die voor ons niet hoorbaar is. Die golf weerkaatst tegen een bewegend object zoals een voertuig. Radargolven kennen een zogenoemd 'doppler effect' waarbij de snelheid van terugkaatsen wordt gemeten.
De minimale meetafstand bedraagt 15 meter.De maximale meetafstand is afhankelijk van het type lasergun. Zo kan de politie gebruikmaken van een lasergun die tot een afstand van 1000 meter meet. Sommige mogen maar tot 400 meter of 900 meter gebruikt worden.
Ezelsbruggetje hierbij is (bij benadering) snelheid x 3. Bij een maximumsnelheid van 50 km dient minimaal 140 meter afstand worden bewaard qua flitser.
Diafragma-instelling bij flitsen
Een gemiddelde diafragmaopening, zoals f/5.6 of f/8, is vaak geschikt bij gebruik van flitslicht. Dit biedt een redelijke scherptediepte, wat handig is bij portretfotografie, terwijl het de lens open genoeg houdt om voldoende licht binnen te laten voor een goede belichting.
Kunnen ze die andere wagen dan op hetzelfde moment achteraan flitsen? Hoe kunnen ze weten wie te snel reed? Een flitspaal is in staat om zowel vooraan als achteraan te flitsen.
Omgeving licht of donker
Een oplossing kan zijn om de ISO voldoende hoog te zetten. ISO heeft invloed op zowel het omgevingslicht als op het flitslicht. Hoe hoger de ISO, hoe minder flitslicht je nodig hebt. Veel beginnende fotograferen denken bij flitslicht automatisch aan de laagste ISO, maar dat hoeft niet.
De politie heeft echter ook andere auto's die je met een flitser langs de kant van de weg kunt aantreffen. Dat kunnen andere typen bestelauto's zijn, maar ook SUV's en gewone personenauto's. Die kunnen hun controles zowel uitvoeren als ze langs de weg staan geparkeerd, als met een radar op een statief vanuit de berm.
Ondergrens voor bekeuren
Er geldt een ondergrens van 4 km/u voordat wordt bekeurd.
De verplaatsbare flitspalen werken met eigen accu's, blijven in principe twee maanden staan en controleren 24 uur per dag de snelheid van weggebruikers. "Daarna gaat die naar een andere plek waar hij nodig is, dan heb je ook weer een verrassingseffect", zegt een woordvoerder van het OM.
Een vaste flitspaal of een mobiele flitser werkt met het zogenaamde dopplereffect. De flitspaal stuurt geluidsgolven op je voertuig af, die voor ons niet hoorbaar zijn, en meet hoe lang het duurt voordat deze geluidsgolven teruggekaatst worden. Zo weet de computer hoe snel je rijdt.
De flitser valt amper op en er verschijnt ook geen zichtbare lichtflits omdat de camera met infrarood werkt. Op die manier kan de politie langer controleren op dezelfde plaats zonder opgemerkt of verklikt te worden.
Lichtflitsen verdwijnen meestal weer van zelf, hoewel ze soms bij snelle oogbewegingen of in het donker nog wel enige tijd gezien kunnen worden. Echter, bij plotselinge duidelijke verergering van de vlekjes en/of flitsen kunt u het beste weer binnen 24 uur contact opnemen met de huis‐ of oogarts.
Ben ik geflitst op die tijd en plaats? In dat geval kun je een flitsfoto opzoeken op de website van het CJIB. Wanneer je met je eigen voertuig bent geflitst, vul je je DigiD in en kun je meteen de foto inzien.
De superflitspaal gebruikt een laser voor het bepalen van de snelheid van de voorbijkomende voertuigen. Dit heeft als resultaat dat er veel nauwkeuriger wordt gemeten dan de klassieke flitspaal en dat de metingen minder worden beïnvloed door externe factoren.
In Nederland hebben we uitsluitend nog digitale flitspalen, zo meldt het Openbaar Ministerie. Deze moderne flitspalen gebruiken infrarood om foto's te maken. Het menselijk oog kan infrarood niet waarnemen. Het kan dus zijn dat je geflitst bent in het donker zonder dat je iets gezien hebt.
De wettelijke correctie is gelijk aan de maximale foutmarge die bij een snelheidsmeting kan optreden. Deze wettelijke correctie bedraagt 3 km/h voor snelheden niet hoger dan 100 km/h en 3 procent van de werkelijke snelheid voor snelheden hoger dan 100 km/h.
50 km/u te snel of meer
Als u meer dan 50 km per uur te hard rijdt, krijgt u een strafbeschikking. Het Openbaar Ministerie (OM) bepaalt dan de hoogte van uw geldboete. Deze straf komt op uw strafblad. U krijgt de strafbeschikking via een brief van het CJIB met daarop de letter O.