De meest betaalbare douchewanden zijn gemaakt van acryl. Ze helpen spatten te voorkomen en je te beschermen tegen de buitentemperatuur, maar ze zijn minder sterk en minder duurzaam. Als je een iets groter budget hebt, raden we je een douchewand van glas aan.
Douchewanden zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen, maar glas wordt het meest gebruikt. Bij Douche Concurrent zijn alle douchewanden van veiligheidsglas gemaakt. Veiligheidsglas heeft als voordeel dat dit veel langer mooi blijft dan kunststof én steviger is dan normaal glas.
We raden u aan om altijd minimaal voor een dikte van 8 millimeter te kiezen. Het douchescherm is dan gegarandeerd stevig en stabiel. Natuurlijk is 10 millimeter nog steviger, maar u moet er dan wel rekening mee houden dat de douchewand ook een stuk zwaarder zal zijn.
Veel douchewanden en douchedeuren zijn tegenwoordig gemaakt van veiligheidsglas. Dat is gehard glas met een grotere buigsterkte dan normaal glas. Mocht het kapot gaan, dan breekt het in kleine afgeronde stukjes die voor minder verwondingen zorgen dan normale glasscherven.
Hoe breed moet inloopdouche zijn
En wellicht heeft de afmeting van uw badkamer ook te maken met de maten. Weet in ieder geval dat een standaard cabine normaal gesproken 90 x 90 cm is. Kiest u voor een inloopdouche zonder deur dan is het advies om minimaal 90 cm breed en 120 cm lang aan te houden.
De meestgebruikte hoogte voor een douchewand is 200 cm. Deze hoogte is prima om het water binnen de doucheruimte te houden. Bent u zelf wat langer? Dan zijn er ook douchewanden beschikbaar van 210 centimeter.
Kies geen te korte douchewand
“Een wand van 1m of 1m20 is te kort om je badkamervloer voldoende te beschermen tegen wegspattend water. We raden een wand aan met een minimumlengte van 1m40.” “Helemaal ideaal is een wand van 1m60”, vult Marnix Billiau aan. “Qua breedte is 90 cm een goede standaard.
De perfecte hoogte bestaat niet en heeft ook te maken met je persoonlijke voorkeur. Daarentegen kan het wel fijn zijn om de regendouche zo hoog mogelijk op te hangen, zodat je optimaal kunt genieten van deze speciale douche. In de ideale situatie ongeveer 30 centimeter ruimte zitten tussen de douche en je hoofd.
Omdat het materiaal geen poriën heeft, kan vuil zich er slecht aan hechten. In de meeste gevallen kun je alle vuil, zichtbaar en onzichtbaar, dus heel eenvoudig wegnemen met een microvezeldoekje en een sopje.
Vochtwerend: vochtwerende gipsplaten zijn de beste keuze in natte ruimtes. Gebruik ze om je badkamerwand mee te bekleden of zelfs als ondergrond voor de tegels in de douche of omkadering van het bad. Ook in de keuken zijn deze platen, te herkennen aan hun groene kleur, erg geschikt.
Heeft u een korte douchewand of badwand? Dan is een stabilisatiestang meestal niet nodig. Maar zeker bij wat beperkte ruimte (of speelse kinderen) kan het wel een goed idee zijn. Hoe groter de douchewand, des te meer speling er mogelijk is aan het einde.
Doordat de wandpanelen slechts 3mm dik zijn, is het uitermate geschikt om over bestaande tegels te plaatsen. Het is echter ook mogelijk om de wandpanelen in een nieuwe badkamer te plaatsen doordat het geschikt is voor diverse ondergronden als gipsplaten, metsel- en pleisterwerk.
Kies een relatief stroeve tegel. Een gladde tegel kan gevaarlijk zijn. Een fijn formaat voor een inloopdouche is 90 centimeter breed en 120 centimeter lang. Om echt comfortabel te douchen, kunt u gaan voor een bredere inloopdouche van 100 of 110 centimeter.
Een gietvloer is een zeer geschikte vloer voor in een inloopdouche. Een gietvloer is vochtwerend en daarom geschikt voor in de badkamer. Het is erg mooi om in de volledige badkamer een gietvloer te laten plaatsen, waaronder in de inloopdouche.
Ten eerste is een inloopdouche een stuk kouder dan een douchecabine. Dit komt omdat de warme lucht van het water snel de hele ruimte intrekt. Hierdoor is het een stukje kouder douchen bij een inloopdouche. Bij een douchecabine blijft dit grotendeels hangen, waardoor je geen warmte verliest.
Tenslotte kunt u gebruik maken van een douchebak van composiet. Een mooi douchebak materiaal, dat tot 3x sterker is dan acryl. Het is een mengsel van natuursteen met polyesterhars, voor een fijne combinatie van eigenschappen. Het materiaal is hard en vormvast.
De gemiddelde kosten voor het plaatsen van een inloopdouche ligt tussen de €600 en €1.900. De prijs is afhankelijk van het type inloopdouche en het aantal arbeidsuren.
Afschot Douchevloer / Inloopdouche
Het is aan te raden om een afschot van de douchevloer aan te houden van 1 á 2 cm per meter. Houdt bij de dikte van de vloer rekening met de dikte van de vloertegels en de tegellijm. Dek de douchegoot af als u de vloer gaat storten zodat deze niet kan beschadigen of vies kan worden.
Een lage douchebak heeft veel voordelen tegenover een tegelvloer. Hoewel het natuurlijk heel mooi is wanneer de tegels in de gehele badkamer doorlopen, is een douchebak een stuk gemakkelijk. Bij een tegelvloer is het belangrijk de voegen goed schoon te houden, zodat deze niet zo snel verkleuren.
In een vochtige ruimte zoals de badkamer maak je best gebruik van tegels met een hoge slipweerstand. Dit wordt bepaald door de de oppervlakteruwheid, vuil- en slijtageweerstand. Ook het formaat van de badkamertegels en de voegen kunnen een invloed hebben op slipgevaar.
Anders dan bij een douchecabine is er geen sprake van rails en andere hoekjes of gaatjes. In plaats daarvan gaat het om een strakke afwerking van het geheel, die het veel makkelijker maakt om het schoon te houden. Er is geen sprake van grote of kleine kieren, waar allerlei vuil tussen kan gaan zitten.