Hevig bloedverlies wordt vaak veroorzaakt doordat de productie van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron niet in balans is. Dit komt vaak voor bij jonge vrouwen die beginnen met ongesteld worden én bij vrouwen in de pre-menopauze.
Hevig regelmatig bloedverlies
Bij 40 tot 50% ligt de oorzaak in de baarmoeder: poliepen, goedaardige gezwellen, infectie, kanker, koperspiraaltje, ... Bij de overige 5 tot 15% ligt de oorzaak elders in het lichaam: bloedingsziekte, slecht werkende schildklier, diabetes, zwaarlijvigheid, inname van bloedverdunners, ...
Maak een afspraak bij uw huisarts: als u last heeft van het hevige bloedverlies en er iets aan wilt doen. als het erger wordt. als u ook snel moe bent.
Wist je dat je tijdens jouw menstruatie gemiddeld twee tot drie eetlepels bloed verliest? Dit is ongeveer 25 à 40 ml, tot maximum 80 ml. Hoewel het er soms dus uit kan zien alsof je veel bloedverlies hebt, kan het volstrekt normaal zijn.
Waarom heb ik een heftige menstruatie? De hevigheid van je menstruatie heeft te maken met je hormonen (wat je misschien al had verwacht). Zo kan je menstruatie van maand tot maand verschillen doordat je hormonen schommelen, wat soms voor een heftige menstruatie kan zorgen.
Hevig bloedverlies kan de volgende klachten veroorzaken: lichamelijke klachten zoals vermoeidheid door ijzertekort (bloedarmoede); hevige pijn; mentale klachten waardoor vrouwen niet meer deelnemen aan sociale activiteiten, sport of hun werk.
Duren je menstruaties langer dan normaal? Dan kan dit komen doordat een eiblaasje langer aanwezig blijft dan normaal. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken want het is niet gevaarlijk voor je gezondheid. Wel kan een eiblaasje dat langer blijft zitten klachten veroorzaken.
Wat is abnormaal vaginaal bloedverlies? Als de menstruatie erg onregelmatig is, of als u erg hevig vloeit, spreekt men van abnormaal vaginaal bloedverlies. Dit komt veel voor. Vooral in de jaren na de eerste menstruatie en in de jaren vóór de overgang is de menstruatie vaak onregelmatig en/of heviger.
Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
De ongesteldheid kan minder dan 7 dagen duren, maar ook enkele weken achter elkaar. Als je ongesteldheid vaker komt dan 1 keer per maand of langer duurt dan een week kun je dit met je dokter bespreken. Er zijn goede apps voor je telefoon die je kunnen helpen om je cyclus bij te houden.
Maak een afspraak bij uw huisarts als u wel eens bloed verliest als u niet ongesteld bent. De huisarts stelt u eerst vragen over uw ongesteldheid. Het kan helpen als u heeft opgeschreven wanneer u bloed verliest. De huisarts vraagt ook of u andere klachten heeft, zoals buikpijn of bloed verliezen na de seks.
De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun 40e en 60e jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd.
Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn nog veel andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie.
Zowel psychische als fysiologische stress heeft invloed op de duur van de menstruatiecyclus bij vrouwen. Dat zijn de resultaten van een Zwitserse longitudinale studie, die werd uitgevoerd bij bijna 300 vrouwen, met gegevens over meer dan 1.200 cycli.
Twee of meer keer bloeden in één maand wordt veroorzaakt door een hormonale disbalans. Meerdere menstruaties of onregelmatige menstruaties kunnen ook een teken zijn van een medische aandoening of een infectie. Te veel bloeden kan leiden tot bloedarmoede. Ga naar je huisarts om hier meer over te weten te komen.
Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat u ongesteld bent, dat u bloed verliest tijdens de zwangerschap of dat u bloed verliest tijdens of na het vrijen. U kunt ook bloed verliezen als u al één of meerdere jaren niet meer ongesteld bent geweest.
Meestal komen stolsels alleen voor tijdens de heftigste dagen van je menstruatie, dus aan het begin van je menstruatie. Waaruit bestaan stolsels? Eigenlijk zijn stolsels niet anders dan een mix van rode bloedcellen, baarmoederslijmvlies en eiwitten in het bloed die de vloeibaarheid reguleren.
Als je te veel bloed verliest, zal de gynaecoloog met je overleggen over een bloedtransfusie. Je bloed bestaat uit heel veel verschillende soorten cellen en eiwitten. Als je veel bloedverlies hebt, raak je deze kwijt. Via een bloedtransfusie kun je de cellen en eiwitten krijgen die je nodig hebt.
Het verlies komt neer op ongeveer 0,5-1,5 mg per dag. Tijdens de menstruatie bij vrouwen is er extra verlies van 1 mg per dag. Van het ijzer dat in de voeding zit, wordt maar een klein gedeelte in het lichaam opgenomen. Daarom is het noodzakelijk dat de voeding meer ijzer bevat dan men per dag verliest.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Tussentijdse bloedingen, of 'doorbraakbloedingen' zijn spontane bloedingen tussen 2 menstruatieperiodes. Is het relatief veel bloed, vergelijkbaar met een gewone menstruatie, dan spreek je over doorbraakbloedingen. Verlies je weinig bloed, gaat het over 'spotting'.