Kaneel bevat namelijk coumarine, een stof die ook voorkomt in tonkabonen en bergamot. ,,Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen”, waarschuwt het Voedingscentrum. ,,Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend.”
Veiligheid. Onbewerkte kaneel bevat coumarine, dat bij een hoge inname schadelijk is voor lever en nieren en mogelijk kankerverwekkend is. Het gehalte coumarine is zeer laag in Ceylonkaneel en beduidend hoger in Chinese, Indonesische en Vietnamese kaneel.
Volgens de kinderlongarts komt het dan vaak voor dat mensen beginnen met hoesten, niezen of zelfs het kaneel inademen. "En dan gaat het fout. De vezels van de kaneel dringen diep je luchtwegen en longen binnen", aldus Arets. Mensen die daar gevoelig voor zijn, bijvoorbeeld astmapatiënten, hebben dan een probleem.
Kaneel heeft een ontstekingsremmende werking en geeft verlichting bij gevoelige darmen, keelontsteking of verkoudheid. Ook heeft kaneel een gunstige invloed op het voorkomen van hart- en vaatziekten en remt het de groei van schimmels en bacteriën.
Kaneel is een natuurlijk middel, maar dat wil niet zeggen dat het geen nadelen kent. In kaneel zit de stof coumarine. Als je regelmatig hoge doses coumarine neemt kan dit leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Daarom is overmatig gebruik van kaneel af te raden [15].
Kaneelthee is goed voor je spijsvertering
Je speeksel en maagzuurproductie wordt gestimuleerd, wat een gunstige werking heeft op de voedselvertering. Bij een opgeblazen gevoel, obstipatie of juist diarree kan kaneelthee ook goed helpen. Kaneel thee helpt je darmritme te reguleren.
Kaneel zorgt ervoor dat je scherper kunt denken en aandachtiger bent.Het helpt ook om je beter te concentreren. Doe dus een snuifje kaneel in je koffie of thee. Alleen al de geur van kaneel stimuleert je cognitieve geheugen.
Dat betekent 8 milligram per dag voor een volwassen persoon van 80 kilogram. Kaneel bevat tot 3000 milligram coumarine per kilogram. Een dagelijkse hoeveelheid van 2 tot 3 gram kaneel vormt dus geen probleem.
De Verstegen gemalen kaneel is kaneel van Cassia (van origine Indonesië). De Verstegen kaneelstokjes is Ceylon kaneel (van origine Sri Lanka).
De deodorant challenge houdt in dat je deodorant spuit op iemands huid, totdat er een brandwond ontstaat. De kaneel trend is een grote hap kaneel proberen door te slikken. Dit is gevaarlijk, omdat je kunt stikken door verstuiving van de kaneel. Deze trends zijn voorbeelden van gevaarlijke challenges.
Als je echter merkt dat je te veel kaneel hebt gebruikt, zijn er een paar snelle oplossingen mogelijk. Voeg voor hartige gerechten water toe om het te verdunnen, extra groenten om de smaak op te nemen of maskeer het met andere specerijen, tomaten, knoflook of ui.
De FDA heeft in 2024 drie waarschuwingen voor de volksgezondheid afgegeven voor gemalen kaneel van merken als Spice Class, Supreme Tradition, Marcum en La Frontera .
Ik zou zeggen: gebruik kaneel in de keuken om ervan te genieten, niet om af te vallen.” Conclusie? De hype van kaneel in de koffie is onzin.Het ruïneert niet enkel je bakje troost, het doet ook niets aan de vetverbranding.
Wel staat vast dat ceylon kaneel ontstekingstremmende effecten heeft. Zo kan het de bloeddruk onder controle houden en draagt het bij aan een gezonde hartfunctie. Verder heeft het volgens de wetenschap ook invloed op je bloedsuikerspiegel, wat belangrijk is voor mensen met bijvoorbeeld PCOS of diabetes.
Kaneel heeft dus veel goede eigenschappen. Toch raadt het Voedingscentrum af om teveel kaneel te eten, omdat dit schadelijk voor uw gezondheid is. Kaneel bevat namelijk het stofje coumarine, wat een natuurlijke gifstof is. Dit komt niet alleen in kaneel, maar ook in bijvoorbeeld bergamot en tonkabonen voor.
Kankerverwekkend. Ondanks de lovende woorden van fabrikanten, wordt er ook voor kaneel gewaarschuwd. Kaneel bevat namelijk coumarine, een stof die ook voorkomt in tonkabonen en bergamot. ,,Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen”, waarschuwt het Voedingscentrum.
Gemalen kaneel: gezond én lekker
Behalve dat hij een heerlijke smaak aan diverse gerechten en lekkernijen geeft, is gemalen kaneel namelijk erg gezond. Zo heeft het bijvoorbeeld een ontstekingsremmende werking, is het goed voor je hoge bloeddruk en helpt het om problemen met hart- en bloedvaten te voorkomen.
De belangrijkste uitkomst van de meeste studies (n = 40) bewees dat kaneel de cognitieve functie (geheugen en leren) aanzienlijk verbetert . In vivo studies toonden aan dat het gebruik van kaneel of zijn componenten, zoals eugenol, cinnamaldehyde en kaneelzuur, de cognitieve functie positief kan veranderen.
De neurotransmitter gamma-aminoboterzuur, of kortweg GABA, heeft een relaxerende invloed op het perifere zenuwstelsel en kalmeert de hersenen. GABA geeft rust, laat je beter met stress en angst omgaan en creëert stabiliteit.
Gemberthee heeft vele gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het verbeteren van de spijsvertering en het verlichten van misselijkheid en braken.
De reden hiervoor is dat een overdosis kaneel de bloedsuikerspiegel kan laten dalen. Mensen wiens lichaam niet veel van deze specerij kan verdragen, kunnen last krijgen van vermoeidheid, duizeligheid, angst, etc.
Kaneel is over het algemeen veilig wanneer het wordt geconsumeerd in de hoeveelheden die normaal gesproken worden gebruikt in voedsel en koken. Als iemand het echter in zeer grote hoeveelheden of gedurende lange periodes gebruikt, kunnen ze last krijgen van bijwerkingen zoals spijsverteringsstoornissen of allergische reacties .
Hiernaast heeft kaneel ook een positief effect op het maag-darmstelsel. Het vermindert maagzuur bij teveel of te vet eten, het vermindert obstipatie, diaree en bijkomende winderigheid.