Het is een fabeltje dat vochtproblemen ontstaan door spouwmuurisolatie. Enkel bij een slecht geventileerde woning kan je nadelen ondervinden als je de spouw, ramen of daken extra isoleert. Het woonvocht kan dan nergens meer heen en gaat condenseren tegen muren, plafonds en de beglazing.
Het isoleren van een deel van de woning vermindert de warmteverliezen door dat constructiedeel en levert energiebesparing op. Als een deel van de constructie (bijvoorbeeld de zijgevel) wordt geïsoleerd, zal er minder warmte door dat deel verloren gaan.
Want als u twee verschillende isolatiematerialen mengt, bestaat de kans op koudebruggen. Dit zijn plekken waar de warmte ontsnapt. De spouwmuurisolatie werkt dan niet optimaal en uw woning verliest dan alsnog warmte. Het verwijderen van oud isolatiemateriaal of bouwpuin brengt extra kosten met zich mee.
Antwoord. "Het is zeker zinvol om enkel de gevels waar isolatie mogelijk is, te isoleren. Alle bouwdelen die geïsoleerd zijn, renderen", zegt isolatiespecialist Hendrik Snauwaert. "Het is niet zo dat alle warmte zal verloren gaan via de niet-geïsoleerde delen.
Maar voor u begint met isolatie toepassen is het belangrijk goed naar uw woning te (laten) kijken. Woningisolatie moet in de goede volgorde worden aangebracht, wilt u vochtproblemen voorkomen. Bij voorkeur begint u met vloer- of bodemisolatie, gevolgd door spouwmuurisolatie en als laatste dakisolatie.
Bij spouwmuurisolatie wordt via geboorde gaten in de voegen tussen stenen in de spouw geblazen. Je spouwmuur is na de bouw alsnog geïsoleerd als je in de voegen de opgevulde boorgaten ziet (zie foto rechts). De gaten liggen een meter uit elkaar, het kan dus soms even zoeken zijn.
Hoeveel graden dat precies scheelt is moeilijk vast te leggen. Alles is afhankelijk van de staat van het gebouw, de mate van isolatie, je stookgedrag, de temperatuur buiten, … Je kan ervan uitgaan dat zonder isolatie ongeveer 20% à 25% van de warmte verloren gaat via de spouwmuur.
Isolatiemateriaal kan niet schimmelen
Overal in de lucht bevinden zich sporen van schimmels. Deze sporen kunnen zich op isolatiemateriaal hechten en wanneer ze in contact komen met vocht, dan kan hierdoor schimmel op het isolatiemateriaal ontstaan. Vocht is overigens op alle fronten slecht voor uw isolatiemateriaal.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
Het isoleren van de kruipruimte is dan een slimme oplossing. Het zorgt voor een flinke besparing op uw stookkosten en het comfort in huis neemt flink toe. U kunt de kruipruimte isoleren door de onderkant van de begane grondvloer (bovenkant van de kruipruimte) te isoleren of de bodem van de kruipruimte.
Het isoleren van de zoldervloer is de meest aangewezen optie om te besparen op stookkosten. De warmte uit de woonvertrekken verdwijnt niet meer naar de hogergelegen zolderruimte, waardoor je minder hoeft te verwarmen. De vloer isoleren is bovendien ook goedkoper dan het dak isoleren.
Spouwmuurisolatie gaat in principe levenslang mee. Dat hoef je dus maar één keer te laten doen. Zeker de huidige isolatiematerialen gaan zonder problemen meer dan 60 jaar mee.
Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
Op zich is het geen probleem om een geverfde gevel te voorzien van spouwmuurisolatie. Het is wel een probleem wanneer die verf dampdicht is. Tegenwoordig is verf in de meeste gevallen dampopen. Spouwmuurisolatie is dan geen probleem.
Doorslaand vocht, ook wel regendoorslag genoemd, is vocht dat via de buitenschil van een gebouw doordringt in de spouw en daarna verder oprukt richting binnenmuren. Dit fenomeen doet zich vooral voor bij poreuze of beschadigde buitenmuren.
Schimmels in huis zijn redelijk gemakkelijk te herkennen. Ze vormen namelijk goed waarneembare donkere plekken op uw muren en plafonds. Dit ziet u vooral erg duidelijk op een lichte ondergrond. Let er wel op dat u schimmels niet verwart met salpeteruitslag.
Zonder isolatie verliezen jaren 30-woningen veel warmte via de vloer. Dit kunt u oplossen door vloer- of bodemisolatie aan te brengen. Vloerisolatie is het isoleren van de bovenkant van de kruipruimte, zodat het warmteverlies wordt teruggekaatst en de begane grond beter opwarmt.
Volgens MilieuCentraal verbruikt een gemiddelde eengezinswoning zonder isolatie 3.000 m³ gas per jaar om de woning te verwarmen. Met goede isolatie is dit echter slechts 600 m³ per jaar. Op jaarbasis levert dit een besparing op van wel 2.000 euro! En met de huidige gasprijzen kan dit bedrag nog veel hoger worden.
Kosten spouwmuurisolatie per m2
De kosten voor spouwmuurisolatie verschillen per isolatie-expert. Er zit natuurlijk ook verschil in kosten per type woning. Daarom kunt u het best rekenen met een prijs tussen de € 27,- en € 31,- per vierkante meter (m2).
Muizen komen in de spouwmuur door zich binnen te wurmen via allerlei gaten en kieren in de muur. Tenminste, dat is vaak de snelste weg, want soms komen muizen ook op andere manieren binnen. Via de zolder of een kruipruimte.
Bijna elke jaren 30 woning heeft een spouwmuur. Bovendien is spouwmuurisolatie bij een jaren 30 woning vaak goedkoper dan men denkt. Dit komt doordat de isolatie via kleine gaatjes aan te brengen is en er dus geen grote verbouwing noodzakelijk is.