Het voorjaar is dit jaar een stuk natter dan gebruikelijk. De lente is voorlopig zelfs de natste van deze eeuw en de op drie na natste ooit gemeten. Hoewel de afgelopen dagen droog verliepen, viel deze lente gemiddeld al 221,1 millimeter regen.
De kletsnatte lente van 2023 was met 225 mm tegen 154 normaal de op 3 na natste sinds het begin van de metingen. Daarbij viel in maart nog regelmatig sneeuw die soms bleef liggen.
De meteorologische lente begint op een andere datum
De meteorologische lente begint dus elk jaar op 1 maart en eindigt op 31 mei.
Met een gemiddelde temperatuur van 18,4°C tegen 17,5°C normaal bevindt de zomer van 2023 zich in de top 10 van warmste zomers sinds 1901. Hoewel veel mensen het gevoel hadden dat het veel regende, viel dat in de cijfers best mee: er viel iets meer dan de normale hoeveelheid neerslag.
De meteorologische lente begint in Nederland sinds 1780 op 1 maart. Dat is toen door de Societas Meteorologica Palatina, één van de eerste internationale weerorganisaties, besloten.
De astronomische lente begint op het noordelijk halfrond meestal op 20 maart. De meteorologische lente begint op 1 maart.
De lente, ook wel voorjaar genoemd, begint dit jaar op 20 maart en eindigt op 21 juni.
Waar echte thermische uitschieters uitbleven, was de zomer van 2023 meestal aan de warme kant. Zo kwam het in De Bilt tot 75 warme dagen van 20 graden of meer, een gedeelde 5e plek. In 2022 en 2003 was het nog veel vaker warm met respectievelijk 81 en 83 warme dagen.
Zeer zonnig jaar
Normaal is 1774 uur. Het grootste deel van het overschot kwam op naam van de zeer zonnige zomer met een recordzonnige junimaand. De combinatie van een extreem nat en zeer zonnig jaar is bijzonder. Eerdere natte jaren verliepen meestal ook somber.
Met wereldwijd een gemiddelde temperatuur van 16,95 graden, is juli 2023 ongeveer 1,5 graden warmer geweest dan het gemiddelde van de periode 1850 tot en met 1900. Dat is de limiet van het Klimaatakkoord en we krijgen met het warmer wordend klimaat vast in de toekomst met meer van deze recordwarme maanden te maken.
In maart vormt dit het begin van de lente, in september het begin van de herfst. Wat een verschil met mid-winter, toen de zon pas om 08.44 uur opkwam en al om 16.28 uur onderging! De dag duurde toen slechts 7 uren en 44 minuten en de nacht was maar liefst 16 uren en 16 minuten lang.
De astronomische lente begint dit jaar op maandag 20 maart, om 22.24 uur. Dat is het moment waarop de zon van zuid naar noord over de evenaar van de aarde beweegt. Rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang.
Om precies te zijn om 22.24 uur. Op dat tijdstip vindt namelijk de lente-equinox plaats. De zon staat dan recht boven de evenaar. Op deze dag is de daglichtperiode dan ook ongeveer net zo lang als de nacht (Latijn: equi = gelijk, nox = nacht).
Hoewel in Nederland veel mensen waarschijnlijk deze zomer niet als bijzonder 'mooi' hebben ervaren, was het toch een "zeer warme en zonnige zomer", aldus het KNMI. De gemiddelde temperatuur was 18,4 graden. Dat is bijna een graad warmer dan het langjarig gemiddelde van 17,5 graden Celsius.
Vanaf dat moment stijgt het kwik en kunnen we temperaturen rond de 25, en wellicht tot wel 30 graden verwachten! Volgens Weeronline wordt het in de tweede helft van augustus niet helemaal droog, maar wél zonniger en een stuk minder wisselvallig.
Naast nat was april ook koel, zo meldt het KNMI. Met 8,7°C lag de gemiddelde temperatuur in april 2023 volgens het KNMI ruim een graad lager dan normaal (9,8°C ). Met landelijk gemiddeld 191 zonuren scheen de zon ook minder vaak: normaal zijn dit er 195.
Warmterecords. 2020 was samen met 2014 het warmste jaar in de meetreeks. De gemiddelde temperatuur was 11,7 °C. 2018 staat met 11,3 graden op de tweede plaats.
Zomer weersverwachting 2024
De kans op een vrij warme zomer met een bovengemiddeld aantal zonuren lijkt ook dit jaar groot. Net als in de lente lijken lagedrukgebieden vanaf de oceaan geregeld over ons deel van Europa te schuiven, met neerslag. Een landelijke hittegolf is ook tegenwoordig nog steeds geen zekerheid.
Wereldwijd gezien was de zomer van 2023 met afstand de warmste zomer ooit op aarde gemeten, maakte het Europese klimaatcentrum Copernicus woensdag bekend. In Europa komt de zomer op plek vijf, na 2022, 2021, 2010 en 2003. Sinds 1980 worden de zomers hier elk jaar ongeveer een tiende graad warmer.
Zomer van 2023 wordt zo een grote
Het zomerse weer houdt, als dit allemaal bewaarheid wordt, hoe dan ook tot eind juli aan. Als dat echt zo is, weten we nu al één ding: de zomer van 2023 gaat zich onder de allergrootste sinds het begin van de metingen scharen. Gelukkig blijft het nog steeds het weer.
Vooral in juli en augustus is de kans op zomerse of tropische temperaturen het grootst. Landelijk (gemiddeld over 1991-2020) telt juni vier, juli acht en augustus zeven zomerse dagen (25 graden of warmer). In het zuiden zijn drie tropische dagen (30 graden of meer) in juli en augustus heel gewoon.
De gemiddelde temperatuur kwam uit op 17,5 graden tegen 14,7 normaal. De zon scheen vaak uitbundig deze maand. Het aantal zonuren was met 211 uur tegen 159 normaal uitzonderlijk hoog. De maand verliep vrij droog maand met gemiddeld 65 mm tegen 79 normaal.
De astronomische lente begint als de dag en nacht precies even lang zijn, rond 20 maart. Meteorologen en klimatologen definiëren het begin van de lente op 1 maart, omdat het weer dan vaak, maar lang niet altijd, lente-achtig begint te worden. Je kunt ook een definitie op basis van het weer nemen.
Februari is een echte wintermaand, maar als de wind lange tijd uit het warme zuiden waait kan het al voorjaarsachtig zijn. Dan is het plotseling lente in februari! In 1900, 1990 en 2019 zijn lokaal zelfs warme dagen gemeten, waarop het 20 graden of meer werd.
Het is weer langer licht, er beginnen weer prachtige bloemen te komen, het wordt beetje bij beetje warmer en vogels gaan fluiten. Ook kleurt de natuur steeds groener en komt de zon door de bomen. De lente is het seizoen van krokussen, vogelnesten en lammetjes.