Een langdurige overbelasting van de knie kan ook tot een gescheurde meniscus leiden. U ervaart dan een scherpe pijn in de knie, moeite met lopen en het strekken van de knie en een knie die voelt alsof hij 'op slot' zit.
Als uw meniscus scheurt, kunt u deze klachten hebben: U heeft pijn bij staan, lopen en traplopen. De pijn zit aan de zijkant van de knie. Meestal komt er vocht in de knie.
Pijn aan de zijkant, binnenkant of bovenkant van de knie. Irritatie aan de knie (tijdens inspanning) Roodheid. De knie is gezwollen.
Er bestaan twee tests die een meniscusscheur meer waarschijnlijk maken: de Apley's test: in buikligging met de knie 90° gebogen geeft meer pijn bij druk op het onderbeen; Mc Murray's test: er wordt druk uitgeoefend op de meniscus tijdens het strekken van de knie.
Een meniscusscheur kan spontaan genezen als de scheur in het goed doorbloede buitenste deel van de meniscus zit. Dit herstel duurt enkele maanden. Op jonge leeftijd verloopt deze genezing beter dan op oudere leeftijd.
Een van de voornaamste testen voor meniscusscheuren is de McMurray test. Je dokter zal je knie buigen, dan strekken en draaien. Dit veroorzaakt druk op een gescheurde meniscus. Indien je een meniscusscheur hebt, zal deze beweging een klikkend geluid veroorzaken.
U kunt uw knie ook af en toe koelen. Koelen kan de pijn verminderen. Als de pijn minder is, kunt u kleine oefeningen doen. Zoals de knie voorzichtig buigen en strekken.
De binnenste knieband kan overbelast zijn of er kan sprake zijn van een zekere mate van scheuring. Bij overbelasting zal de fysiotherapeut je in eerste instantie aanraden om veel rust te nemen. Eventueel kan ook de stand van de voeten en knieën worden geanalyseerd om de rek op de binnenste knieband te verminderen.
De meniscus is een stuk kraakbeen dat vrijwel los tussen het onder- en bovenbeen ligt. Het zorgt voor extra balans, maar vooral voor schokdemping. Een scheur in de meniscus veroorzaakt vaak slot- en pijnklachten. Een scheurtje in de buitenkant van de meniscus kan zelf genezen doordat hier een goede bloedvoorziening is.
Bij deze knieblessure zijn vooral versterkende oefeningen voor de bovenbeenspieren belangrijk. Hiernaast staat een spierversterkende oefening voor het bovenbeen getekend. Uitvoeringswijze: sta op één been, buig langzaam in de knie en strek vervolgens langzaam. Let erop dat de knie recht boven de voet blijft.
De meeste pijnklachten van de knie gaan vanzelf over. Doe een paar dagen tot weken geen bewegingen die de pijn geven. Bij veel pijn kunt u paracetamol nemen. U kunt ook gel op uw knie smeren waar een pijnstiller inzit, zoals ibuprofen of diclofenac (een NSAID).
Na een trauma is het belangrijk om de knie te koelen en te laten rusten. Koelen mag 4-5 keer per dag ongeveer 15 minuten, waarbij het belangrijk is dat er geen direct contact is tussen het ijs en de knie. Met rusten wordt bedoeld dat je regelmatig niet op je been staat en je been bijvoorbeeld laat rusten op een krukje.
Traplopen is gezond en goed voor knieën. Traplopen zorgt namelijk voor spieropbouw, verbetert de conditie en traint de knieën.
Na 2 weken zijn de meeste patiënten in staat om de meeste activiteiten van het dagelijks leven weer op te bouwen maar het kan 6 weken duren voor de knie helemaal normaal aanvoelt. U mag weer autorijden als uw knie betrouwbaar aanvoelt en dus krachtig en stabiel genoeg is.
Op een röntgenfoto is een gescheurde meniscus niet te zien, omdat op gewone röntgenfoto's alleen maar bot te zien is. De menisci zijn van kraakbeen. Als het nodig is kan er een MRI-onderzoek gedaan worden. Maar zelfs na een MRI-onderzoek kan de arts niet altijd met zekerheid zeggen of de meniscus gescheurd is.
Met name als er bij de artroscopie slijtage van het kraakbeen (artrose) is vastgesteld, is het mogelijk dat u na de operatie nog klachten van de knie blijft houden. De knie kan dan zeker 6 weken dik en pijnlijk zijn. Meestal verbeteren de klachten daarna alsnog.
Slijtage kraakbeen
Met name bij veel patiënten ouder dan ongeveer 50 à 60 jaar heeft een operatie weinig zin, omdat er op die leeftijd meestal ook al slijtage is van het kraakbeen. De pijnklachten komen dan voornamelijk daarvan en niet van de gescheurde meniscus.
Klachten bij artrose van de knie
Artrose van de knie begint met pijn en stijfheid in de knie. U merkt dit vooral 's ochtends of als u na een tijdje zitten opstaat. Dit heet startpijn of ochtendstijfheid. Na 10 tot 30 minuten bewegen merkt u dat de knie minder stijf wordt.
Bel uw huisarts als u pijn aan de zijkant van u knie heeft en 1 of meer van deze dingen voor u kloppen: U bent minder gaan sporten maar u blijft toch veel pijn houden. Na 4 tot 6 weken heeft u nog altijd pijn aan uw knie. U krijgt ook andere klachten aan uw knie, zoals een dikke knie.
Zet een kruk voor je neer. Plaats één been op de kruk en verdeel met ronddraaiende bewegingen de massageolie of -crème goed rondom je knie. Maak met de duimen cirkelbewegingen rond de knieën, maar oefen geen rechtstreekse druk uit op de knieschijf. Doe op deze manier elke knie twee keer.
Neem plaats op een stoel en plaats uw goede been voor uw pijnlijke been. Vervolgens duwt u zachtjes met uw eerste been uw tweede been naar achteren onder de stoel. Deze positie houdt u 10 seconden vast en herhaalt u 10 keer – en dat 3 maal per dag.
Oorzaken van kniepijn
Een gescheurde knieband of kruisband. Wanneer u hier last van heeft, heeft u moeite met het buigen van de knie. Gescheurd kraakbeen of een kapotte meniscus. Door een ongeluk of overbelasting kunnen er kleine scheuren ontstaan in het kraakbeen of de meniscus.
Fietsen kan je knieën zowaar goeddoen
Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen. De beweging die je benen maken om kracht te zetten op de pedalen spreken namelijk deze gewrichten aan. Ook het bewegingsbereik van je knieën kan groter worden door fietsen.
Door te wandelen maakt u uw beenspieren sterker. Sterke spieren kunnen de gewrichten beter ondersteunen. Als uw aangetaste gewrichten beter ondersteund kunnen worden, ervaart u minder pijn. Extra gewicht kan voor meer belasting zorgen op de dragende gewrichten, zoals knieën, heupen en voeten.