XVB. XVB kabel bestaat uit een reeks VOB draden die beschermd worden door een kunststof omhulsel. Een XVB kabel is een vaste kabel, omdat hij vooral geschikt is voor verlichting, schakelmateriaal, zekeringkasten en voorbedrade zekeringkasten.
Wat is een XVB kabel? Een XVB kabel is een elektriciteitskabel met twee of meer draden, geschikt voor het aansluiten van bijvoorbeeld schakelaars of stopcontacten. In feite is een XVB kabel een bundel van twee of meer VOB draden omhuld door een extra PVC mantel.
Een VOB is een losse elektriciteitsdraad die verkrijgbaar is in verschillende kleuren en gebruikt wordt voor diverse functies. Zo gebruikt men een VOB geel-groen voor equipotentiale verbindingen. Losse VOB draden komen ook van pas in de zekeringskast.
De basisregel is, dat de XVB nooit continu rechtstreeks contact mag hebben met de aarde of grondwater en dat er voldoende bescherming is tegen mechanische invloeden (voldoende weerstand tegen aanraking door harde lichamen en schokken veroorzaakt door metalen handwerktuigen)."
Een XVB-kabel heeft een grijze kleur en bevat meerdere VOB-draden met kunststof omhulsel. Deze vaste kabel is geschikt voor verlichting, schakelmateriaal en zekeringkasten. Je kunt hem gebruiken voor opbouw, in muren, zoldering, valse vloeren, valse plafonds, kokers, wasruimten en chape.
XVB Cca kan zowel binnen als buiten gebruikt worden, op voorwaarde dat hij afgeschermd is van direct zonlicht.
Ondergronds. Bij een ondergrondse verbinding heeft u een XMVK-as of een YMVK-as grondkabel nodig. Deze kabels kunnen direct onder de grond worden gelegd of gebruikt worden als brandveiligheid belangrijk is.
De XVB kabel is geschikt voor opbouw, in muren, zoldering, valse vloeren, valse plafonds, kokers, wasruimten en chape. De XVB kabel kan daarnaast binnenshuis zonder extra beschermende buis gebruikt worden. De XVB kabel is in principe geen grondkabel.
Onze XVB en XGB kabels zijn Cca maar enkel de XGB is ook halogeenvrij (te herkennen ook aan de groene mantel).
Hoe mogen XVB kabels geplaatst worden? XVB kabels mogen geplaatst worden in opbouw of in holle ruimten zonder bescherming van een buis. Voor verzonken plaatsing kan deze kabel geplaatst worden in PVC of metalen buis, in niet-metalen en niet-brandbare plinten.
Voor gewone stopcontacten zijn draden met een diameter van 2,5mm² noodzakelijk. Voor schakelaars en lichtpunten volstaat een dikte van 1,5mm². Voor gemengde kringen gebruik je eveneens een draad van 2,5 mm².
Nadat de VLC Media Player op uw pc is gedownload en geïnstalleerd, kunt u eenvoudig de VOB-bestanden afspelen door op Media > Map openen > Map met VOB-bestand te klikken. Opmerking: als u video direct van een dvd hebt geript, krijgt de map met het VOB-bestand het label VIDEO_TS.
Als de brandveiligheid belangrijk is voor bijvoorbeeld in een kabelgoot gebruikt u altijd een YMvK kabel. Want deze kabel zijn moeilijk brandbaar.
Het is toegestaan de installatie in woningen uit te voeren met kabel. Hiervoor kiest men dan meestal voor XMvK of YMvK. Deze kabel kan in zicht worden aangebracht of zijn aangebracht in de wand, vloer of het plafond.
Als na de duurtijd van de test – meestal 180 minuten – de elektriciteit nog stroomt en er geen kortsluiting heeft plaatsgevonden, heeft de kabel de proef doorstaan en krijgt hij de classificatie FR1(isolatiebehoud, zie AREI art. 104). Dit soort kabels werden vroeger ook wel 'F3' genaamd.
Het is vrij simpel: op langere termijn (enkele jaren) en voor een betere performance op langere afstanden is een kabel van 100% koper het meest geschikt. Bij CCA kabels nemen de prestaties al af vanaf 10 meter en ze zijn zeker niet geschikt voor meer dan 50 meter lengte.
Om de meterkast te verbinden met de zekeringenkast gebruiken sommige installateurs wel eens een elektriciteitskabel type EXVB. Dit is echter niet het juiste type waardoor Fluvius de E-meter niet kan in dienst nemen. De verbindingskabel moet altijd van het type XVB, XGB of GGB zijn, behalve bij ondergrondse tracés.
In een stijve buis van 16mm mogen 5 draden van 1,5mm2 of 4 draden van 2,5mm2. Een flexibele buis mag 4 draden van 1,5mm2 of 3 draden van 2,5mm2 bevatten. In een buis van 19mm mogen 5 draden van 2,5mm2, ongeacht de soort.
Hoe groter de diameter van de draad, hoe meer stroom de draad kan geleiden. Een draad van 2,5mm² kan 20 Ampère aan, een draad van 1,5 mm² slechts 10 Ampère. Voor gewone stopcontacten zijn draden met een diameter van 2,5mm² noodzakelijk. Voor schakelaars en lichtpunten volstaat een dikte van 1,5mm².
Leg de kabel op de juiste diepte
Omdat een grondkabel aan de nodige weersomstandigheden wordt blootgesteld, moet deze kabel wel veilig zijn. Daarom mag u een grondkabel alleen maar zonder bescherming gebruiken wanneer deze op minimaal zestig centimeter onder de grond ligt.
Let op: YMvK kabels zijn niet geschikt om direct in de grond te plaatsen. Door gebruik te maken van een mantelbuis kun je dit eenvoudig oplossen en de kabel toch in de grond leggen.
Wanneer je echter besluit om voor dezelfde aansluiting de kabel in de grond te leggen, bijvoorbeeld wanneer je verlichting of een wandcontactdoos in de tuin gaat aansluiten, gebruik je een 4 aderige grondkabel aangezien je de aardlitze van de grondkabel gebruikt als de 'aarde'.