Tegen die tijd eet je baby veel meer vast voedsel, maar je kunt nog steeds vier tot vijf keer per dag borstvoeding geven, afhankelijk van je baby. Tegen de tijd dat je baby 12 maanden oud is, kun je tussen de twee tot zes keer per dag borstvoeding geven.
Zelfs als je kleine man of vrouw nog maar één of twee keer daags aan de borst drinkt, blijft borstvoeding zin hebben. Je geeft namelijk een bom aan antistoffen door.
Borstvoeding op verzoek van je baby; minimaal 6 voedingen per 24 uur. 2 borsten per voeding geven heeft de voorkeur.
Zodra de borstvoeding goed op gang is gekomen kun je gaan voeden op verzoek. Na ongeveer 2 weken drinken baby's geleidelijk minder lang, maar niet altijd minder vaak. Je voedt minimaal 6 keer per 24 uur. Zolang de baby minder dan 5 kilogram weegt, mag de tijd tussen de voedingen niet langer zijn dan 6 uur.
Hoeveel moedermelk je kindje nodig heeft is afhankelijk van zijn leeftijd en gewicht. Baby's hebben voor iedere kilogram lichaamsgewicht tussen de 100 en 150 ml moedermelk per dag nodig. Hoe ouder je kindje wordt, hoe minder melk per kilogram lichaamsgewicht hij nodig heeft.
Vanaf zes maanden heeft je baby bijvoeding nodig, maar ook dan kan je doorgaan met borstvoeding tot 2 jaar of langer, zolang jij en je kind daar plezier aan beleven. Met het ouder worden zal je kind geleidelijk aan meer andere voeding eten en steeds minder om borstvoeding vragen.
Hoeveel val je af na de bevalling? De 10 tot 14 kilo die je bent bijgekomen tijdens je zwangerschap ben je niet zomaar weer kwijt. Direct na de geboorte ben je ongeveer de helft meteen kwijt. Je kind, het vruchtwater en de placenta wegen samen zo'n 6 tot 7 kilo.
Onze onderzoeken onder baby's in de leeftijd van een tot zes maanden die uitsluitend borstvoeding kregen, toonden aan dat ze doorgaans tussen de vier en dertien keer per dag aan de borst dronken, waarbij een voedingssessie tussen de twaalf minuten en bijna een uur duurde.
Probeer overdag wat vaker te voeden, of 'tussendoorslokjes' te geven. Waarschijnlijk slaapt je kindje dan 's nachts wat langer door. Clustervoeden: biedt 's avonds een paar keer ongeveer elk half uur de borst aan i.p.v. elke 3-4 uur. Wisselvoeden: geef bij de laatste voeding 4-6 borsten.
Vanaf de leeftijd van 6 maanden adviseer ik meestal om af te bouwen naar 1 nachtvoeding, op voorwaarde dat de baby verder goed zijn curve volgt. Er zijn ook al baby's die aan deze leeftijd 's nachts geen voeding meer zullen vragen, en dat is ook helemaal goed.
Tijd tussen voedingen verlengen
Bied elke dag een beetje minder voeding aan, totdat de voeding helemaal is verdwenen. Bij flesvoeding bouw je bijvoorbeeld af met 20 ml per dag en bij borstvoeding kun je elke keer een minuut minder geven.
Alles tussen vijf en twintig minuten per borst is prima, zolang je borsten met regelmaat soepel gedronken worden. De ene baby wil vaker kleine beetjes, de andere wil liever een paar grote voedingen. Probeer te herkennen of je baby echt honger heeft of gewoon bij je wil zijn en zuigbehoefte heeft.
Het is belangrijk om minstens 7 keer per dag te blijven kolven. De melkproductie neemt geleidelijk toe. Een volledige productie van 750 ml is normaal. Bedenk dat je baby in een normale situatie ook 's nachts zou drinken en dat te volle borsten de toeschietreflex en de melkproductie belemmeren.
U kunt het beste met de hand kolven. Op die manier wordt de 'toeschietreflex' goed gestimuleerd. De toeschietreflex is het mechanisme waarbij moedermelk vanuit de melkkliertjes richting de tepel 'gestuwd' wordt onder invloed van het hormoon oxytocine. Warmte en ontspanning helpen ook om de melk te laten toeschieten.
Dit kan wijzen op een behoefte aan comfort in plaats van honger, het zuigen helpt de baby om terug in slaap te vallen. Dit wordt ook wel een slaapassociatie genoemd. Een baby die overdag goed eet en voldoende gewicht aankomt heeft 's nachts meestal minder voeding nodig.
Waarom je baby zo makkelijk in slaap valt tijdens het voeden komt door verschillende redenen. Zo maakt het zuigen aan de borst of de fles je baby rustig, werkt de lichaamswarmte van mama (of papa) kalmerend en zitten er in moedermelk verschillende stofjes die ervoor zorgen dat je baby slaperig wordt.
Ligt je baby nog te slapen en is het echt tijd voor een voeding, maak hem dan rustig wakker. Praat zachtjes tegen hem, maak geluidjes of aai over zijn gezicht. Blijft hij slaperig, dan wordt hij waarschijnlijk wel wakker als je hem gaat verschonen. Ook kan het helpen om zijn sokken uit te trekken.
Beide borsten aanbieden
Het is goed om in de eerste periode beide borsten tijdens iedere voeding aan te bieden. Zo komt de voeding sneller op gang en het zorgt ervoor dat je minder last zult hebben van stuwing.
Signalen dat je te weinig borstvoeding hebt
Je baby heeft weinig en geconcentreerde natte luiers (minder dan zes vanaf dag vijf per 24 uur).Je baby heeft weinig en nog donkergekleurde ontlasting. Je baby is niet tevreden na de voeding. Je baby komt niet aan of valt af.
Tekenen van een lage melkproductie
Baby's kunnen last hebben van een vertraagde stoelgang, verminderde urineproductie, geelzucht, gewichtsverlies na de geboorte en lusteloosheid. Tijdens de borstvoeding is de baby mogelijk slaperig of gefrustreerd, of wellicht zuigt de baby alleen maar in korte perioden.
Borstvoeding geven kost bakken met energie. Toch willen heel veel moeders zo snel mogelijk hun gewone leven weer oppakken. Ze gaan gebukt onder slaaptekort en geven zich daar moeilijk aan over. Als jij al geen energie hebt, dan kan je lichaam het ook niet gebruiken voor borstvoeding.
Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding. Meer dan één liter drinken baby's bijna nooit.
De kilo's die je lichaam als reserve heeft aangelegd voor de periode van borstvoeding zitten er direct na de bevalling natuurlijk nog. Maar door het geven van borstvoeding raak je die langzaam kwijt. Borstvoeding geven kost namelijk veel energie. Zoveel dat je dat er meestal niet allemaal bij eet en je langzaam afvalt.
Heeft mijn baby de eerste zes maanden echt alleen moedermelk nodig? Ja. Moedermelk geeft je baby alles wat hij in de eerste levensmaanden nodig heeft. Als hij alleen borstvoeding krijgt, heeft hij niet eens water nodig!
Kort na de bevalling kunnen vrouwen tot 600 mL per dag produceren. Later produceren vrouwen gemiddeld 800 tot 1100 mL melk per dag. Op het hoogtepunt van de lactatieperiode kan er tot 1,5 liter geproduceerd worden en bij tweelingen soms nog meer. Er is zelfs melkproductie tot wel 5L aangetoond.