Een opleiding bevat zowel een theoretisch als een praktisch gedeelte. Naast algemene kennis rond hoogwerkers, leren de deelnemers tijdens deze opleiding om zich op een veilige manier te verplaatsen met een hoogwerker en om werkzaamheden in de hoogte uit te voeren vanuit een hoogwerker.
In principe mag je zonder certificaat niet een hoogwerker op, want op het moment dat er een ongeval plaatsvindt is een probleem wanneer je niet kunt bewijzen dat je kundig genoeg bent om een hoogwerker te bedienen. De wet legt werkgevers en werknemers namelijk verplichtingen op op het gebied van veiligheid.
De hoogwerker mag absoluut gebruikt worden als een ondergrond scheef is. De grens hiervoor is maximaal 5 graden. Bij een windkracht hoger dan 6 mag er ook geen gebruikt worden gemaakt van een hoogwerker.
Een hoogwerker mag alleen bediend worden door een persoon van minimaal 18 jaar oud.
De autohoogwerker zijn allemaal onder de 3500 kg waardoor je deze kunt rijden met een rijbewijs B. Verder kun je met een rijbewijs B ook aanhanger hoogwerkers vervoeren, mits het gewicht van de hoogwerker en de auto niet boven de 3500 kg komt. Met een rijbewijs B+ geldt deze regel tot een gewicht van 4250 kg.
Een zelfrijdende hoogwerker is een type hoogwerker dat zich verplaatst zonder de hulp van externe voertuigen of machines. In tegenstelling tot een traditionele hoogwerker, zoals een hoogwerker op bestelwagen, hoogwerker op vrachtwagen of een spinhoogwerker, werkt een zelfrijdende hoogwerker volledig autonoom.
Valbeveiliging voor in hoogwerkers is niet verplicht. Dit heeft te maken met de hoogte van de leuning van een hoogwerker. De leuning van een hoogwerker zorgt in principe voor voldoende veiligheid.
Een hoogwerker certificaat is 5 jaar geldig. Na 5 jaar kunt u het hoogwerker certificaat verlengen door de herhalingscursus te volgen.
Of het nu gaat om schilderwerk, het snoeien van bomen, of het schoonmaken van ramen op de derde verdieping, het huren van een hoogwerker biedt veiligheid en efficiëntie voor particulieren. Iedere particulier of bedrijf kan bij Hendrikse Verhuur een hoogwerker huren.
Een hoogwerker kan om diverse redenen omvallen, al is de kans dat dit gebeurt uiterst klein. Sommige oorzaken liggen voor de hand. Is er bijvoorbeeld sprake van extreem weer, dan mag de hoogwerker niet worden gebruikt. Een storm kan er in het uiterste geval voor zorgen dat een hoogwerker omvalt.
Ook voertuigen met een maximum constructiesnelheid van 6 km/h zijn uitgezonderd van kentekenplicht, bijvoorbeeld een hoogwerker of een asfaltspreidmachine. De planning is om alle nieuwe voertuigen vanaf 1 januari 2017 direct vanaf de leverancier te kentekenen. Voor bestaande voertuigen komt er een overgangsperiode.
Wil je tijdelijk een object in de openbare ruimte plaatsen? Zoals bijvoorbeeld container (langer dan 5 dagen), bouwkeet, rolsteiger, hoogwerker of mobiele kraan? Dan heb je een vergunning gebruik openbare ruimte nodig.
Voor een hoogwerker geldt dat u jaarlijks een gehele mechanische keuring en beproeving moet laten uitvoeren. Heeft er een ingrijpende reparatie plaatsgevonden of heeft u een nieuwe hoogwerker besteld, dan moet de hoogwerker gecertificeerd en beproefd worden.
Een zelfrijdende hoog-werker kan niet harder dan 6 km/uur en mag niet op de openbare weg rijden.
Ingangseisen. De minimumleeftijd om een Hoogwerker zelfstandig te besturen is 18 jaar. Het behalen van een Knowledge Certificaat is mogelijk vanaf 16 jaar. Medewerkers tot 18 jaar mogen onder toezicht een Hoogwerker besturen.
Op een werkplek waar het gevaar bestaat om van hoogte te vallen, moet een werkgever maatregelen nemen. Boven de 2,50 meter is dit wettelijk verplicht, maar ook onder de 2,50 meter moet de werkgever maatregelen treffen als er een risico is om te vallen.
Deze valbescherming moeten gebruikt worden conform de gebruikershandleiding van de hoogwerker. De valbescherming bestaat uit harnasgordel met korte lijn (werkplekbegrenzer). Deze korte lijn zorgt ervoor dat de persoon die zich in de hoogwerker werkbak bevindt nooit over de leuning kan vallen.
Conclusie. Kortom is het dus niet verplicht om valbeveiliging te gebruiken in een hoogwerker. Wel wordt het door ons, de Arbo-wet én de hoogwerker fabrikant geadviseerd om veilig te werken. Hierdoor dus onder andere gebruik te maken van PBM's waaronder het valharnas.
Als werkgever mag je deze opleiding zelf organiseren, maar je mag ze ook door een externe opleidingspartner laten geven.
Hoe hoog je mag werken met een hoogwerker is dus van de hoogwerker zelf afhankelijk. Compacte hoogwerkers hebben vaak een maximale hoogte van 10 – 12 meter. Maar er zijn ook hoogwerkers verkrijgbaar die bijvoorbeeld op maximaal 40, 60 of 75 meter kunnen werken. Of zelfs hoger.
Op de hoogwerker wordt op minimaal 2 plaatsen aangegeven met hoeveel gewicht deze maximaal mag worden belast. Maximaal gewicht in het platform is altijd verdeeld over mens en materiaal. Hier geldt: 2 personen en 70 KG materiaal is max. 230 KG.