Sommige voedingsmiddelen mogen namelijk niet in de blender, zoals gedroogde tomaten, aardappelen, gember, hele ingevroren ingrediënten (neem liever ingrediënten in stukjes), koffiebonen, harde specerijen en suikerklontjes. Ook kokende vloeistoffen doe je beter niet in de blender.
Met een blender maak je lekkere verse smoothies van bijvoorbeeld bevroren fruit of groentes. Maar naast smoothies maak je nog veel meer verschillende bereidingen met een blender. Zo maak je ook babyhapjes en met sommige blenders zelfs een warme soep.
Niet eerst ontdooien!
Je hoeft het fruit niet eerst de ontdooien voordat je het in de blender doet, liever niet zelfs! Een smoothie met bevroren fruit zorgt er namelijk voor dat je smoothie gelijk lekker koud is, en zoals eerder genoemd zorgt vriesfruit voor een goede textuur.
Ja, de blender is sterk genoeg hiervoor, gebruik wel voldoende vloeistof in de blender. Wilt u alleen ijs crushen, dan adviseren wij de ijd-crusher dezeis robuust genoeg om ijsblokjes te crushen. Doe ijsblokjes in de beker, terwijl het apparaat nog uit staat, doe het deksel op de beker en zet het apparaat aan.
Hét gerecht bij uitstek om de blender bij in te zetten is natuurlijk een soepje. En in geblenderde soepjes kan lekker van alles wat je nog in huis hebt. Zoals dit snelle soepje van in de oven geroosterde ui en paprika (schil eraf gehaald), wat kippenbouillon, een lepel crème fraîche en zout en peper.
Tip 1: mix niet langer dan één minuut
Blenders zijn relatief kleine apparaten met veel vermogen. Hierom is het belangrijk dat je de blender niet langer dan één minuut aan één stuk door gebruikt.
Een aardbeien smoothie is een heerlijke en makkelijke smoothie met bevroren aardbeien. En omdat er gebruik is gemaakt van diepvries aardbeien kan je dit het hele jaar door maken. Als je in de zomer lekker veel verse aardbeien koopt en de invriest, kan je het hele jaar door de zomer proeven, hmmmm!
Ja, de kom is van hittebestendig glas.Let er echter op dat u de doseerdop verwijdert om de stoom te laten ontsnappen en begin altijd met de langzame snelheid (of met de SOEP functie).
Het klopt dat groente en fruit tijdens blenden meer worden blootgesteld aan zuurstof, maar dit zorgt er niet voor dat de voedingsstoffen à la minute hun werking verliezen. Zeker als je je smoothie van verse groente en fruit maakt en die gelijk opdrinkt, hoef je je hier geen zorgen over te maken.
Voor het malen van voeding kunt u een staafmixer, blender of keukenmachine gebruiken. Kies voor vleessoorten die goed te malen zijn zoals gehakt, tartaar, kip of varkensvlees. Zorg dat het vlees goed gaar is en maak het dan fijn. Voeg bij het malen veel jus, bouillon of groentenat toe omdat het anders te droog wordt.
Groenten snijden
Gooi het in de blender! Zet de blender op de laagste stand, voeg geen extra vocht toe en laat de stukken groenten vervolgens 1 voor 1 in de blender vallen. Houd wel goed in de gaten wanneer de groenten klein genoeg zijn gesneden, anders houdt u een groentesmoothie over.
druk op 'P' op het paneel om de pulsmodus te activeren. Druk op de draaiknop om te beginnen met verwerken.
Magere yoghurt (met of zonder toegevoegde smaakjes)
Yoghurt is een rijke bron van eiwit en calcium. Maar pas op voor de toevoegingen in bijvoorbeeld fruityoghurt. Vaak staat het toegevoegde fruit voor een hoeveelheid extra suiker tot wel meer dan 10 gram in een klein potje van 125 gram.
Als je een banaan aan een smoothie toevoegt, krijgt het een rijkere smaak en krijgt de smoothie een dikkere textuur zonder de calorieën en dikke nadelen van andere opties zoals volle room.
Met een staafmixer kun je een soep pureren, met een handmixer niet. Ook is een staafmixer ideaal voor sauzen, zoals mayonaise en hollandaise. Een blender is ideaal voor mixen en pureren, bijvoorbeeld van soepen, smoothies en mousse. Het ligt vooral aan de soort en hoeveelheid messen van de blender hoe krachtig deze is.
Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot. Snel afkoelen is de boodschap dus!
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Een power blender heeft ten minste een vermogen van 1.200 watt én een tritan mengkan. Dankzij de krachtige motor, mix je hiermee ook harde ingrediënten zoals noten, bevroren fruit en ijsblokjes. Deze krachtige blender is geschikt voor veelvuldig of professioneel gebruik.
Een smoothie maakt u in de blender en dus zeer gemakkelijk thuis. De meest voorkomende basisingrediënten voor een smoothie zijn ijsblokjes, yoghurt, fruitsap of water. Kiest u voor ijsblokjes, dan heeft u automatisch een koelere smoothie dan wanneer u kiest voor yoghurt of water.
Smoothies met melk – de gezonde milkshake
Een smoothie kan je op verschillende manieren maken, maar er is altijd een vloeistof als basis nodig. Dit kan yoghurt, water, kokoswater, sap, of uiteraard melk zijn.
Welke blender is het beste om smoothies te maken
Vermogen: kies een blender met voldoende vermogen om fruit en groenten efficiënt te mixen. Een minimum vermogen van 500 watt wordt aanbevolen, maar voor hardere ingrediënten of intensief gebruik kan een hoger vermogen wenselijk zijn.
Over het algemeen is een blender een beter idee dan een slow juicer. Zo gooi je het gezondste deel niet weg, maar drink je het op, namelijk; de vezels. Want die behoud je wanneer je iets in de blender stopt. Door diezelfde vezels geeft een smoothie meer verzadigd gevoel dan een juice.