Een lintworm geeft bij de hond, kat en bij kinderen(!)vooral jeuk rond de anus. Alleen als je heel veel lintwormen hebt kan je buikpijn en diarree krijgen en afvallen. Zo'n ernstige besmetting komt weinig voor.
Klachten kunnen zijn: braken, diarree, verminderde eetlust, een dikke buik en groeiachterstand. Volwassen honden hebben meestal geen klinische symptomen, maar kunnen wel andere dieren of mensen besmetten.
Één van de meest voorkomende oorzaak van jeuk bij honden is vlooien. Wanneer je ziet dat je hond veel krabt en zichzelf bijt, dan is het mogelijk dat hij geplaagd wordt door vlooien. Plaatsen waar de vlooien zich graag manifesteren zijn bij de oren, op de rug waar de staart begint, de liezen en de buik.
Uw hond heeft last van jeuk en krabt zich veel of misschien ziet u rode plekjes op zijn huid of veranderingen aan zijn vacht. Het kunnen tekenen zijn van parasieten. Om te weten of uw hond hier last van heeft, is het belangrijk om te weten wat parasieten precies zijn en hoe u ze kunt herkennen.
Je kunt je hond tegen wormen behandelen door hem een ontwormingsmiddel te geven. In de meeste gevallen zal dit een tablet zijn. Tegenwoordig bestaan er ook smakelijke tabletten die je hond als snoepje op kan eten. Bij pups gaat de voorkeur meestal uit naar druppels op de huid of een tablet.
Dieren die wormeitjes in de ontlasting hebben besmetten ook de omgeving, zoals uw tuin of een zandbak. Op deze manier kunnen ook mensen en jonge kinderen besmet worden. Pups die niet ontwormd worden, kunnen door een wormbesmetting een ernstige achterstand in de groei krijgen, wat vaak blijvende schade veroorzaakt.
Dit betekent dat uw hond of kat na ongeveer 24 uur geen wormen meer in de darm heeft en, na ongeveer 3 dagen, geen infectieuze wormeieren meer uitscheidt. Dieren kunnen zich na de werkingsduur van het toegediende product direct opnieuw besmetten door opname van nieuwe wormeieren of larven.
Als je een pup koopt van een fokker, controleer dan of de fokker de pup elke twee weken heeft ontwormd. Bij een jonge hond is het verstandig om elke maand te ontwormen. Een volwassen hond moet elk kwartaal, dus vier keer per jaar, ontwormd worden.
Hoe ziet Giardia diarree eruit
Giardia geeft dunne ontlasting of brijachtige stinkende diarree. Er kan slijm en bloed bij zitten. Ook zie je vaak dat de honden misselijk zijn en makkelijk overgeven, maar vaak behouden ze wel hun eetlust.
Schurft of scabiës bij de hond wordt veroorzaakt door de Sarcoptes mijt. Deze mijt is zeer infectieus en kan ook mensen tijdelijk infecteren. De mijt veroorzaakt ernstige jeuk en huidklachten. Hij wordt in Nederland vooral vaak gevonden bij (zwerf)honden die uit het buitenland afkomstig zijn.
Het beste om de jeuk te verzachten is natuurlijk om zo snel mogelijk achter de oorzaak te komen en dit te laten behandelen door uw dierenarts. Daarnaast kan beweging de hond afleiden van de jeuk, waardoor hij minder krabt. Ook kan het helpen om de vacht regelmatig te borstelen.
Wanneer een hond zichzelf overmatig krabt en bijt, wordt er vaak gecontroleerd of de hond vlooien heeft. Eén vlooienbeet kan bij jouw viervoeter al voor ontzettend veel jeuk zorgen. Plekken waar vlooien zich graag nestelen bij een hond zijn bij de oren, op de rug, in de binnenkant van de dijen en op de buik.
Een andere mogelijke oorzaak van jeuk bij uw hond is een voedselallergie. Sommige honden reageren overgevoelig op granen. Graanvrij hondenvoer is dan een prima oplossing. In graanvrije hondenbrokken zijn de granen vervangen door koolhydraatbronnen als peulvruchten, (zoete) aardappel of bepaalde fruitsoorten.
Soms ziet u de wormpjes in de poep bewegen. Wormpjes zijn heel besmettelijk, maar kunnen geen kwaad. Bij goede hygiëne verdwijnen de wormpjes vanzelf, meestal binnen 6 weken. Een andere naam voor wormpjes is aarsmaden of enterobiasis.
het eten van een (prooi) dier dat besmet is met wormen, bijvoorbeeld muizen, kikkers en slakken. het eten van een besmette vlo (lintworm) het eten van de uitwerpselen van een dier met wormen. via de beet van een geïnfecteerde mug (hartworm)
Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt? Eén kuur is meestal voldoende om alle wormen te doden. In de weken na de kuur ziet u nog regelmatig dode wormen in de ontlasting van uw kind. Als er 2 weken na de herhaalde kuur nog wormen in de ontlasting zitten, overleg dan met de arts.
De infectie verdwijnt meestal vanzelf na een aantal weken. In sommige gevallen, meestal bij verminderde weerstand, ontstaat er een chronisch ziektebeeld met diarree en gewichtsverlies.
U kunt er vanuit gaan dat alle Giardia parasieten dood zijn als een besmet dier een week niet in een droge lichte ruimte is geweest.
Het ontwormingsmiddel van Beaphar Milquestra is volgens onze beste ontwormingsmiddelen test als beste uit de test gekomen. Zo is dit ontwormingsmiddel geschikt voor alle katten ouder dan 6 weken en zwaarder dan een halve kilo. Daarnaast werkt dit ontwormingsmiddel tegen spoel-, haak-, lintworm en hartwormziekte.
Kosten voor het ontwormen van je hond
Het is dus erg lastig om te zeggen hoe duur het zal zijn voor iedere hond. Toch moet je gauw rekenen op €100,- tot €150,- per jaar.
Let daarnaast goed op de dosering. Overdosering kan ervoor zorgen dat je hond ziek wordt en onderdosering zorgt ervoor dat de kuur zijn werk niet doet. Het is bij het ontwormen van zowel puppy's als volwassen honden dus heel belangrijk dat je niet te veel, maar ook zeker niet te weinig van het middel geeft.
Als het er teveel worden, kunnen echter serieuze gezondheidsproblemen ontstaan. Daarom worden honden en katten ontwormd. Een ontwormingsmiddel is een medicijn en zoals bij alle medicijnen is het belangrijk er bewust mee om te gaan omdat er een risico is op bijwerkingen.
Ontworm minimaal 4x per jaar
Ontworm hem dan minimaal 6x per jaar, want de kans is groot dat hij hierdoor regelmatig (lint)wormen binnenkrijgt.
Uw kind krijgt jeuk rond de anus (poepgat) of vagina en krabt zich daar. Hygiëne is belangrijk: handen wassen, nagels kort knippen, elke dag schone handdoek en ondergoed. Bij goede hygiëne verdwijnen wormpjes meestal vanzelf binnen 6 weken. U kunt wormpjes ook zelf behandelen met mebendazol van de apotheek of drogist.