Spruw is erg besmettelijk. Een baby krijgt het doordat het wordt overgedragen van moeder – of iemand anders die veel in aanraking komt met je kindje – op baby. De moeder draagt in dit geval het gist bij zich, vaak ongemerkt.
De meest voorkomende vormen van candidiasis zijn spruw en luieruitslag. De schimmel komt vaak gewoon voor op je huid, zonder dat er ziekteverschijnselen zijn. Pas als er een infectie optreedt krijg je klachten. Spruw is besmettelijk.
Het gaat vaak vanzelf weer over. Als uw baby met spruw goed drinkt en er geen last van heeft, hoeft de spruw niet behandeld te worden. Als uw baby bij het voeden veel huilt of de tepel steeds loslaat, dan moet u de spruw behandelen. Ga dan naar de huisarts.
Er zijn diverse uitlokkende factoren: - lokale factoren: ontbreken van de normale bacteriële mondflora (zoals bij pasgeborenen), slechte mondhygiëne gecombineerd met het dragen van een kunstgebit, verminderde speekselproductie, roken en gebruik van inhalatiecorticosteroïden (puffers met cortisone).
Spruw herken je gemakkelijk door een witte plekjes op de tong bij je baby die niet weg te vegen vallen. Ook op de lippen, wangen en het gehemelte kunnen deze witte vlekjes zichtbaar zijn. Het mondslijmvlies van je baby kan daarnaast wat rood zijn en er kan een glans op de tong verschijnen.
Azijn, citroensap en bicarbonaat zijn bijvoorbeeld oude huismiddelen tegen spruw. Uiteraard is het belangrijk dat deze middelen voldoende verdund worden. Onverdund zouden ze veel te pijnlijk zijn op de borsten en in het mondje van de baby.
De huid van de tepel en tepelhof verkleurt naar rozerood of paarsig en wordt glad en gespannen en soms glanzend en schilferig en kan iets opgezet zijn. Er kunnen ook kleine bultjes ontstaan. Ernstige jeuk die kan overgaan in scherpe brandende/stekende pijn, vooral tijdens en na het drinken van de baby.
Candidose van het mondslijmvlies is niet besmettelijk. Tussen de zijn verschillende soorten bacteriën en gisten in de mond bestaat een zeker evenwicht.
Er zijn voor candidiasis geen specifieke voedingsadviezen te geven. Het is nodig om naar de huisarts te gaan om candidiasis vast te stellen. De arts schrijft dan medicijnen voor die Candida albicans doden. De werking hiervan is vergelijkbaar met antibiotica tegen een bacteriële infectie.
Wanneer de infectie aanhoudt
Raadpleeg dan jouw huisarts. Die kan bijvoorbeeld Micronazol voorschrijven [2]. Dit antischimmelmiddel is specifiek voor schimmel- en gistinfecties in de mond (spruw), keel en slokdarm. De behandeling duurt meestal 1 tot 4 weken.
Spruw ontstaat wanneer de natuurlijk aanwezige schimmels van het lichaam verstoord raken. Daarom lopen de allerjongsten, alleroudsten en mensen met een zwak immuunsysteem het meeste risico. Een goede mondhygiëne is echter essentieel voor het behandelen van spruw.
Laat je borsten zo goed mogelijk leeg drinken. Houd de tepels schoon en droog. Vermijd vochtige zoogkompressen en was katoenen zoogkompressen, beha's, spuuglapjes etcetera op minimaal 60 graden (liefst 90 graden). Ook het strijken van zoogkompressen en bh's kan helpen om de schimmels te doden.
Het kan 1 tot 2 weken duren voordat de schimmel- of gistinfectie echt beter wordt. Ook als de klachten over zijn, moet uw kind de hele kuur afmaken.
U heeft de schimmel normaal in uw vagina en dus niet van iemand anders gekregen. Deze ontsteking is daarom geen soa (een soa komt door iets wat normaal niet in de vagina of penis zit). Als u heel veel schimmels heeft, kunnen die wel op de penis en eikel van een seks-partner komen.
Een Candida infectie in de mond (spruw) kan verschillende oorzaken hebben zoals het gebruik van medicijnen die geïnhaleerd worden (bijvoorbeeld bij astma) of antibioticagebruik. Mogelijk kunnen klachten ook ontstaan door een slecht passend kunstgebit en een verminderde weerstand.
Is vaginale schimmel overdraagbaar aan je partner? Ja, ook mannen kunnen geïnfecteerd raken met een schimmelinfectie.
De schimmel verdwijnt namelijk niet als de melk ingevroren wordt. Als je die melk dan bijvoorbeeld een week na genezing geeft aan je kindje, kun je hem opnieuw besmetten. Spruw is absoluut geen reden om te stoppen met borstvoeding!
Er verschijnen blaasjes in de mond, op de tong en op de lippen. Na een paar dagen springen de blaasjes open en verschijnen er kleine kratertjes. De mond is dan pijnlijk en het kind wil niet eten. Meestal vertoont het kind ook algemene infectietekenen zoals koorts, hoofdpijn en algemeen onwel zijn.
Spruw is een infectie van het mondslijmvlies en wordt veroorzaakt door gist (een schimmel) genaamd Candida albicans. Spruw kan zowel voorkomen bij kinderen die borstvoeding krijgen, als bij kinderen die kunstvoeding krijgen.
Meestal laten schimmels ons links liggen. Maar soms heb je pech en krijg je een schimmelinfectie. Als het om een huidinfectie gaat, kan dit meestal niet veel kwaad. Maar soms dringt een schimmel het lichaam binnen en dan kan er een levensbedreigende infectie ontstaan.
Een schimmelinfectie in de mond- en keelholte gaat vaak vanzelf over. Zijn de klachten hevig, of wil een baby niet drinken, dan kan een arts medicijnen voorschrijven. Mondschimmel wordt dan behandeld met een gel of een drankje op basis van miconazol, fluconazol of een ander schimmeldodend middel.
gladde, gespannen, glanzende of schilferige huid; kleine bultjes; ernstige jeuk die kan overgaan in een scherpe pijn (als messteken), vooral tijdens en na het voeden; brandend gevoel en/of pijn die door de arm of rug trekt.
Een baby krijgt het doordat het wordt overgedragen van moeder – of iemand anders die veel in aanraking komt met je kindje – op baby. De moeder draagt in dit geval het gist bij zich, vaak ongemerkt. Een baby krijgt de spruw overgedragen via de tepel, een speen, of vingers van iemand die drager is van het gist.
Wanneer je baby tandjes begint te krijgen (tussen de 6 en de 9 maanden) moet je de mondholte schoonmaken met een gaasje. Een paar dagen nadat de tandjes zijn doorgebroken, zou je moeten starten met tandenpoetsen met een zachte tandenborstel.