Optimale niveaus van vitamine D en K zorgen voor een betere elasticiteit van bloedvaten en hebben een positief effect op de bloeddruk. Hierdoor is het risico op hart- en vaatziekten en op een hartinfarct kleiner. Bij een onbalans van vitamine D en K kan calcium neerslaan in de vaten.
Vitamine K zorgt voor een goede bloedstolling. Een tekort aan vitamine K kan een vertraagde bloedstolling als gevolg hebben, waardoor er een hoger risico is op een ernstige bloeding. Die bloedingen komen relatief vaak voor in de hersenen met mogelijk levenslange beperkingen of overlijden tot gevolg.
Vitamine D3 draagt onder meer bij tot de opname van calcium en fosfor uit je voeding en zorgt zo voor een goed calcium- en fosforgehalte in het bloed. Vitamine K2 zorgt vervolgens voor de juiste distributie van calcium in je hele lichaam.
Baby's krijgen vanaf 1 januari 2022 vlak na hun geboorte een injectie met vitamine K, in plaats van druppeltjes, besloot het ministerie van Volksgezondheid. Niet alle kinderen kunnen deze druppels goed opnemen en kunnen dus alsnog een tekort aan vitamine K krijgen, wat kan leiden tot bloedingen.
Het is vanaf de geboorte tot aan 3 maanden na de geboorte belangrijk om je baby extra vitamine K te geven omdat deze vitamine de bloedstolling ondersteunt. Het is vanaf de geboorte tot aan 3 maanden na de geboorte belangrijk om je baby extra vitamine K te geven omdat deze vitamine de bloedstolling ondersteunt.
Vitamine K voor je baby
Pasgeboren baby's hebben zelf nog niet genoeg darmbacteriën om zelf vitamine K aan te maken. Hierom wordt sterk aangeraden je kindje de eerste 3 maanden van zijn leven extra vitamine K te geven als hij borstvoeding krijgt of minder dan 500 ml flesvoeding.
Het is niet bekend of veel vitamine K schadelijk is. In de praktijk komt een teveel van deze vitamine niet voor. Mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken, moeten wel oppassen met vitamine K-pillen met meer dan 100 microgram vitamine K. Dit kan de werking van het antistollingsmiddel verminderen.
Welk fruit bevat de meeste vitamine K? Een kiwi, bijvoorbeeld. En met een grote hand blauwe bessen zit je ook goed, dat is ook nog eens één van onze 7 favoriete snacks onder 100 kcal. Daarnaast bevatten peren een aardige hoeveelheid vitamine K en ook nog eens vitamine C.
Het voornaamste probleem dat kan ontstaan is dat u zwakkere, wekere botten krijgt. Bij kinderen kan dit voor groeiproblemen, slappere spieren, knobbels langs de ribben of scheve scheenbenen zorgen. Volwassenen (en vooral ouderen) kunnen sneller botten breken.
Vitamine K2 ondersteunt de bloedstolling en versterkt je botten. Vitamine K2 zit in vlees, zuivel, eieren en gefermenteerde voeding. Baby's hebben na de geboorte extra vitamine K nodig.
Dit is belangrijk voor het behoud van sterke botten. Er zijn ook aanwijzingen dat vitamine D en K beiden een rol spelen in de gezondheid van hart- en bloedvaten. Optimale niveaus van vitamine D en K zorgen voor een betere elasticiteit van bloedvaten en hebben een positief effect op de bloeddruk.
Vooral de laatste jaren is door wetenschappelijk onderzoek steeds bekender geworden hoe belangrijk vitamine K2 is voor de gezondheid. Het is niet alleen voor de bloedstolling van essentieel belang, maar ook voor onze botten.Ook helpt vitamine K2 aderverkalking en gewrichtsontstekingen tegen te gaan.
Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, tanden, spieren en uw afweer. Probeer 15 tot 30 minuten per dag buiten te zijn. Uw huid maakt dan vitamine D.
Hoe dien je het toe? Vitamine K en D zijn te koop bij de apotheek, de drogist of online. Koop ze in druppelvorm, want een pasgeboren baby kan geen tabletjes doorslikken. Volg de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking en bied je kindje de druppels bij voorkeur aan op een plastic lepeltje.
Vitamine K wordt in de darmen door darmbacteriën gemaakt en komt voor in ons voedsel. Bij een dosering om een tekort aan te vullen zullen geen bijwerkingen ontstaan. Ook eenmalig een grote hoeveelheid vitamine K-druppels op advies van de trombosedienst, heeft meestal geen bijwerkingen.
Vitamine K, oftewel fylochinon, is nodig voor een goede bloedstolling en ook ter ondersteuning van sterke botten. Vitamine K bestaat uit vitamine K1 en diverse soorten vitamine K2. Beide vitamines hebben dezelfde werking. Alleen vitamine K2 verdwijnt minder snel uit ons lichaam.
Hoeveel vitamine K zit er in een ei? Eiwit bevat geen vitamine K, maar eigeel wel. In 100 gram eidooier zit 2,1 microgram vitamine K. Een eidooier weegt zo'n 20-25 gram, wat betekent dat een eitje eten je 0,42-0,53 microgram vitamine K oplevert.
Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) aanvaardbare bovengrenzen opgesteld.
Werking van vitamine K
Terwijl vitamine K1 vooral naar de lever wordt getransporteerd, bereikt K2 veel beter de andere weefsels, zoals botten, bloedvaten en nieren. Een ander verschil is dat K1 (uit groenten) slecht wordt opgenomen in het lichaam, terwijl vitamine K2 (vooral uit zuivel) bijna volledig wordt opgenomen.
Uit hun onderzoek blijkt dat het gen MGP (verantwoordelijk voor de aanmaak van MGP-eiwit) belangrijk is bij het ontstaan van artrose. Als MGP niet goed werkt, verstijven de gewrichten. Om de gewrichten soepel te houden heeft het MGP-eiwit vitamine K nodig.
Als het lichaam te weinig vitamine K heeft, kunnen er niet genoeg stollingsstoffen aangemaakt worden en kan een geknapt bloedvaatje leiden tot een bloeding. De meeste bloedingen die ontstaan als gevolg van een tekort aan vitamine K, ontstaan bij baby's tussen de 8e dag en de 12e week na de geboorte.
Of je nu fles- of borstvoeding geeft, je baby heeft vanaf dag 8 na de geboorte extra vitamine D nodig. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.
Aan deze dosering hebben ze in ieder geval de eerste week genoeg. De Gezondheidsraad adviseert vanaf de achtste dag een dagelijkse hoeveelheid van 150 microgram. Na drie maanden is de baby in staat om zelf vitamine K aan te maken en kan je stoppen met deze dagelijkse dosering.