Winegums, fruitgums, gomballen en andere snoepjes met 'gom' zijn bijna net zo populair. Pepermunt, pastilles en andere mintsnoepjes staan op de vierde plek. Daarna komen snoepjes voor de keel, kauwbonbons, toffees en caramels en zuurtjes.
Van alle soorten snoep is drop in Nederland absoluut het populairst. Drop wordt van alle snoepsoorten in Nederland dus het meest gegeten. Zelfs meer dan twintig procent van alle verkochte snoep is drop.
Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's en rauwe pinda's (pelpinda's, de variant die je zelf moet pellen).
Ben jij gek op chocolade? Dan kun je 'Glorious' vast wel waarderen. Deze bonbon is namelijk gemaakt van de meest luxueuze ingrediënten zoals zwarte chocolade van Valrhona, saffraan, witte truffel uit Périgord, vanille uit Madagaskar, goudvlokken én een geheim ingrediënt.
In de Russische hoofdstad Moskou hebben ze een van de grootste snoepjes ooit. 100 kilo weegt het paard van suikergoed.
Toxic waste Candy is volgens kenners de zuurste snoepjes die er bestaan. We dagen je uit voor een toxic challenge met deze Toxic waste sour candy, probeer de zuurste snoepjes die zo sterk zijn dat je ze niet in je mond kan houden, langer dan 60 seconden in je mond te houden.
Gelukkig is niet al het snoep is even slecht, dus we beginnen met het goede nieuws: chocolade behoort tot de categorie 'minst slecht', want dit snoepgoed doet het minst kwaad voor je tanden. Dit komt doordat chocolade vrij snel oplost, waardoor het minder schadelijk is voor het glazuur en de tanden.
Voedingsdeskundigen raden daarom aan om maximaal 10% van de dagelijkse energiebehoefte te besteden aan de restgroep, waartoe snoep en snacks behoren. Een kind van zeven tot negen jaar heeft bijvoorbeeld een energiebehoefte van 1800 kcal per dag. Volgens de 10 procent-regel kunnen daarvan 180 kcal worden 'opgesnoept'.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Die eten het liefst een goed stuk biefstuk, een lekkere zak chips of een ei. Zij houden dus meer van hartigheid. Waar mannen eerder voor vlees gaan, kiezen vrouwen eerder voor kip. Ook genieten wij over het algemeen meer van groenten en een lekker stuk fruit.
Duimdrop, zoethout, nougat, zwart witjes enz. Allemaal Oud Hollands snoepgoed van vroeger. Vroeger gingen we nog even langs dat winkeltje om snoepjes te halen voor een paar centen.
Snoep bevat helemaal geen voedingsstoffen, maar wel veel suikers en kleurstoffen. Te veel suiker is ongezond, want het doet niks goeds voor je lichaam. Ook zijn suikers verslavend, waardoor je steeds maar weer snoep wilt blijven eten.
Snoepgoed, ook: snoep, suikergoed, suikerwaren of zoetwaren is de algemene benaming voor lekkernijen, meestal met suiker als hoofdbestanddeel.
In de leeftijd van 4-18 jaar is de consumptie van suiker en snoepgoed het hoogst, hierna neemt de consumptie af.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
Ook denken mensen dat het gezonder is dan ander snoep. Cacao is het belangrijkste ingrediënt in chocola en bij snoep is dat suiker. En cacao klinkt een stuk gezonder. Maar een deel van de chocola blijft natuurlijk ook gewoon puur snoepgoed.
Popcorn bevat duidelijk minder calorieën en vet en meer eiwitten en vezels.
Het is veel verstandiger om goed (lees: gezond) en regelmatig te eten. Zo houd je de 'motor' van je lichaam aan het branden en blijft je stofwisseling lekker op gang. En dat is weer goed voor je vetverbranding en ook voor je energie. Af en toe met mate snoepen is ook helemaal niet erg.
Nou, misschien – maar dat weerhoudt de meerderheid van de Nederlanders er niet van om kilo's suiker per jaar te blijven eten. Zo'n 122 gram per dag (ongeveer 20 suikerklontjes), gemiddeld – dat is bijna 3 keer keer het aanbevolen maximum!
Een zure mat is snoepgoed, dat vaak rood, groen, geel, oranje, bruin, blauw of regenboogkleur is. Het snoepgoed heeft een zure smaak, gecombineerd met de kleurafhankelijke smaak (aardbei, appel, cola of grapefruit, enz.) en heeft vaak de vorm van een rechthoekige lange mat.
Het zuurst van allemaal is cola met 2,5, wat bijna net zo zuur is als azijn. Omdat er vaak ook veel suiker in de meeste dranken zit, proeven wij niet hoe zuur deze zijn.
De zure smaak van snoepgoed komt meestal van citroenzuur. Dit zuur zit van nature in citroenen en in heel wat andere fruitsoorten.