De gemiddelde levensduur van een smartphoneDe Consumentenbond schat de gemiddelde levensduur op 2,5 jaar. Andere bronnen geven aan dat een nieuwe smartphone 15 tot 18 maanden meegaat. De levensduur van je smartphone hangt af van hoe je met je toestel omgaat.
De Mobiele telefoons gaan gemiddeld vijf jaar mee. Om preciezer te zijn: een Android vier jaar en een iPhone 6 jaar. De fabrikanten hebben een korte periode om de smartphone te produceren. Er zit veel stress achter de productie omdat je zo snel mogelijk met de nieuwste technologieën op de markt moet komen.
Bij Android-toestellen hangt het erg van de fabrikant af. Samsung blijft zeker vier jaar updates doorvoeren, net als OnePlus. Oppo garandeert drie jaar aan updates, LG houdt het op twee jaar. Huawei heeft geen precieze looptijd, maar reken ook op zeker twee jaar ondersteuning.
Een oude mobiele telefoon heeft niet de specificaties van een nieuwer model. Dit is vaak te merken aan de snelheid van het besturingssysteem. Apps openen trager, de browser laadt traag en het duurt langer om foto's te bekijken.
In tegenstelling tot oudere batterijtechnologieën hebben Li-ion batterijen geen 'geheugeneffect', wat betekent dat je je telefoon niet helemaal hoeft leeg te laten lopen voordat je hem oplaadt. In feite is het beter om je telefoon op te laden voordat hij volledig leeg is.
Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een batterij minder snel slijt als je hem tot zo'n 80 procent oplaadt en niet onder de 20 procent laat komen.
Vooral de schermen van de Samsung S8 en S8+ waren er het ergste aan toe, terwijl andere toestellen het tot 100 keer vallen konden volhouden met slechts een paar krasjes of deukjes. De breekbare iPhone deed het veel beter, maar ook daar moet je natuurlijk nog steeds voorzichtig mee omgaan.
Samsung Galaxy S23 Ultra
Met de beste mobiele telefoon van dit moment wel! De Samsung Galaxy S23 Ultra is een high-end smartphone en een geweldige toevoeging aan het vlaggenschip van Samsung. Absoluut de nummer 1 smartphone van dit moment!
Als je je telefoon niet meer kunt updaten, bijvoorbeeld omdat het toestel te oud is, dan kunnen er problemen ontstaan. Je telefoon kan bijvoorbeeld bepaalde functies missen en er kunnen beveiligingsproblemen optreden. Ook wordt je telefoon hoogstwaarschijnlijk een stuk trager en zal de batterij sneller leeg gaan.
Als een telefoon geen updates meer krijgt, dan is het installeren van een besturingssysteem dat nog wel updates krijgt een mogelijkheid. Het gaat dan om niet-officiële software op basis van het Android-besturingssysteem, die wordt bijgewerkt door een groep enthousiastelingen.
Een Samsung smartphone uit de S-serie gaat tussen de 2,5 en 5 jaar mee. Er zijn dus mensen die vijf jaar met een en dezelfde Samsung doen! De toestellen uit het middensegment (A-serie) gaan tussen de 2,5 en 4 jaar mee. De budgettoestellen van Samsung zouden tussen de 2 en 3 jaar mee moeten gaan.
Houd je batterij ergens tussen bijna leeg en helemaal vol, dan gaat 'ie het langst mee. Tussen de 45 procent en 75 procent is een nog betere marge. Het allerbeste is om je telefoon tussen 65 procent en 75 procent te houden, maar dan heb je waarschijnlijk een dagtaak aan het perfect op peil houden van je batterij.
Juni-updates Android (6 juni 2022)
Op 6 juni is de maandelijkse beveiligingsupdate voor Android 10, 11 en 12 verschenen. Veertig lekken zijn dichtgeplakt. Oudere Android-versies krijgen geen maandelijkse updates meer. 22 lekken worden in juni gerepareerd in de Android onderdelen System, Framework en Media Framework.
Beste uit de Test: Samsung Galaxy S23 Ultra (256 + 8 GB) - Phantom Black. Deze smartphone scoort op bijna alle fronten goed. Hij heeft een zeer goed scherm, een zeer goede fotocamera, goede kwaliteit van video-opnamen en hij is zeer gemakkelijk in gebruik, om er een paar aspecten uit te pikken.
Op dit moment is de Galaxy S23 Ultra de Samsung telefoon met de beste camerakwaliteit. Daarna volgt de S22 Ultra opgevolgde door de reguliere Samsung S23 en S23 Plus. Wat is een goede Samsung-telefoon voor ouderen? De beste Samsung-telefoon voor senioren is wat ons betreft de Galaxy A32 5G.
De Xiaomi Redmi Note 12 kan niet ontbreken in een lijst met beste smartphones onder 200 euro. Het 6,67 inch-amoled-scherm ziet er helder en – dankzij de verversingssnelheid van 120Hz – soepel uit.
Alhoewel de batterijen van Samsung-toestellen wat groter zijn dan die in vergelijkbare toestellen van Apple, gaat een iPhone-accu net zo lang mee. Dit komt door de zuinige Bionic chip die Apple gebruikt. De accuduur is dus vergelijkbaar, ook al is de batterij wat kleiner.
Dit komt vooral door veelvoudig gebruik en de vele dingen die we tegelijk op onze telefoon doen: denk aan appen, terwijl we tegelijkertijd muziek luisteren, browsen op het internet en zware bestanden downloaden. Dit kost ontzettend veel energie, waardoor de batterij zo snel leeg loopt.
U merkt vanzelf wanneer de accu aan vervanging toe is: als u uw telefoon steeds vaker moet opladen of als hij opeens uitvalt dan weet u dat er iets mis mee is. Het vervangen van de batterij kunt u zelf doen of overlaten aan professionele reparateurs.
Vaak kort opladen is goed voor je batterij
De meeste slijtage treedt op bij het opladen van de laatste 20/30 procent. Volledig opladen tot 100 procent zorgt voor ongeveer 10 keer zoveel slijtage als opladen tot 70 procent.
Geen zorgen: je mag gerust tot 100% opladen of de accu leegrijden tot het laatste procentje. Het is alleen belangrijk dat de accu niet té lang op één van die twee extremen blijft. Dus laadt de accu zo snel mogelijk op als deze (bijna) leeg is.
Opladen tot 90% is beter voor je accu
Maar het is slimmer om niet verder te gaan dan 90%. Dan gaat je accu namelijk langer mee. Opladen tot 90% is ruim genoeg voor de meeste ritten die je dagelijks maakt, bijvoorbeeld naar je werk.