Ja, de hielprik kan even pijn doen. Het kan zijn dat de baby gaat huilen. De ouders kunnen de baby troosten door hem/haar tegen zich aan te leggen en af te leiden.
Meestal is de uitslag van de hielprik goed. U ontvangt binnen vijf weken een brief. Is de uitslag van de hielprik niet goed? Dan neemt uw huisarts zo snel mogelijk contact met u op.
De hielprik is belangrijk voor je kind. Met het hielprikonderzoek kunnen ernstige ziekten worden ontdekt. Deze zijn meestal niet te genezen, maar wel te behandelen. Bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet.
De medewerker vraagt vooraf of je toestemming geeft voor de hielprik. Daarna prikt de medewerker met een speciaal apparaatje in de hiel van je baby. De medewerker vangt daarna een paar druppels bloed op op een hielprikkaart. De hielprik kan even pijn doen.
Meedoen aan de hielprikscreening is gratis. Is na de uitslag van de hielprik vervolgonderzoek nodig? Dan vallen de kosten hiervan onder je zorgverzekering. Het eigen risico geldt niet voor kinderen onder de 18 jaar.
Of je de hielprik bij je baby laat doen, is een persoonlijke keuze. Je bent het niet verplicht. Het voordeel is dat er ziektes gevonden kunnen worden, die goed te behandelen zijn. Dit is belangrijk voor de gezondheid van de baby.
Afgesproken is, zoals beschreven in het Draaiboek Neonatale hielprikscreening: 'De hielprik dient zo spoedig mogelijk na 72 uur na de geboorte te worden afgenomen. In geval van een hielprikscreening, gecombineerd uitgevoerd met de gehoorscreening, vindt deze zo spoedig mogelijk na 96 uur plaats'.
Soms is een prik in de hiel onmogelijk, bijvoorbeeld omdat beide voetjes zijn ingegipst. De hielprik kan dan niet thuis worden uitgevoerd. De screener zal in dit geval contact opnemen met een prikpost of ziekenhuis in de buurt.
Bijna alle pasgeboren baby's in Nederland krijgen de hielprik. Daarmee wordt hun bloed onderzocht op 19 ernstige, maar behandelbare ziektes. In de periode tot 2022 wordt het aantal ziektes in de hielprik uitgebreid tot 31.
Het is belangrijk de hielprik zo vroeg mogelijk te doen. Het liefst op de vierde dag na de geboorte. De screener prikt in de hiel van je baby en vangt een paar druppels bloed op.
Het onderzoek doet geen pijn en duurt maar een paar minuten. De meeste kinderen slapen gewoon door tijdens de gehoortest. De gehoortest werkt het beste als je baby rustig is en slaapt. Je baby kan in de wieg of in je armen blijven liggen tijdens de gehoortest.
In de eerste weken na de geboorte krijgt uw kind een gehoortest. Met deze test wordt gemeten of uw kind goed genoeg hoort om te leren praten. Met de gehoortest, die ook gehoorscreening wordt genoemd, kan bij uw baby een afwijking aan het gehoor snel worden ontdekt.
Veel pasgeborenen kleuren in de eerste dagen na de geboorte geel. Er wordt gesproken over normale (fysiologische) geelzucht als de gele kleur ontstaat tussen dag 2 en dag 7 na de geboorte. Dit geel zien is tijdelijk en verdwijnt over het algemeen weer na enkele dagen.
Dan geef je bij borstvoeding vitamine K bij tot 13 weken na de uitgerekende datum. Bijvoorbeeld: als jouw baby 4 weken te vroeg geboren is, dan tel je dus de 4 weken dat je baby te vroeg is geboren op bij de weken dat hij sowieso vitamine K moet nemen.
In de communicatie naar ouders en screeners zal gesproken worden over 'er is nog geen conclusie mogelijk'. Een dergelijke uitslag betekent in de praktijk dat de uitslag afwijkt van een normale uitslag, maar niet afwijkend genoeg is om direct ziekte te vermoeden.
Het komt een enkele keer voor (2 op de 1.000) dat een kind een zogeheten fout-positieve uitslag ontvangt.
ALD is bij meisjes niet behandelbaar. Ook openbaart de ziekte zich bij hen pas op volwassen leeftijd en in een mildere vorm. ALD zal de 27-ste ziekte zijn waar (vanaf 1 oktober 2023) met de hielprik op wordt gescreend.
Wat is de ziekte van Krabbe? De ziekte van Krabbe is een ernstige aangeboren stofwisselingsziekte waarbij kinderen in toenemende problemen krijgen met bewegen, zien, horen en nadenken.
Recht op een gehoortest
Uw werknemers hebben het recht om hun gehoor regelmatig te laten testen (audiometrisch onderzoek). Hoe vaak hangt af van de dagelijkse dosis geluid en van de individuele werknemer.
Zij heeft tot zes maanden na de bevalling recht op: stabiele en regelmatige arbeids - en rusttijden; maximaal 10 uur arbeid per dienst en maximaal 45 uren per 16 weken (of maximaal 50 uur per vier weken); extra pauzes (een achtste van de arbeidstijd; de werkgever moet het loon doorbetalen);
Voor alle aandoeningen geldt dat de afkapgrenzen zijn gebaseerd op een hielprikafname binnen uiterlijk 168 uur na de geboorte. Uitslagen van hielprikken die later dan 168 uur na de geboorte zijn afgenomen kunnen minder betrouwbaar zijn.
Per 24 uur heeft je baby ongeveer 150 ml vocht per kilogram lichaamsgewicht nodig. De totale hoeveelheid voeding deel je door het aantal voedingen op een dag. Voorbeeld: Een jonge baby wil vaak 8 keer per dag drinken. Als de baby 3,3 kilo weegt is er ongeveer 495ml voeding per dag nodig.
Gekir, gelach, gehuil en gebrabbel: baby's zijn dol op geluiden van andere baby's. Ze vinden het fijn om naar te luisteren en reageren er ook op. Een fascinerend geluid voor baby's is het blazen van bubbels. Door met een rietje in een glas met water te blazen en heb je zo de aandacht van je baby te pakken.
Gehoorschade bij baby's komt regelmatig voor. Dit begint al tijdens de zwangerschap. Wanneer een zwangere vrouw wordt blootgesteld aan lawaai, dan heeft ook haar ongeboren baby daar last van.