Plukken. Bouviers, Schnauzers, de meeste terriërrassen en alle overige ruwharige honden worden geplukt. Dat wil zeggen dat de bovenste dode haarlaag met wortel en al met de hand of met een trimmes verwijderd wordt, zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen.
Bij het plukken van een hond denken veel mensen aan het kaal plukken. Dit is echter niet wat er gebeurt in een goede trimsalon. Bij het plukken van honden worden alleen de haren verwijderd die ook daadwerkelijk los zitten. Er zal dus eerst gekeken worden of de vacht wel 'plukrijp' is.
De plukvacht van een hond bestaat in de meeste gevallen uit een zachte dikke onderwol en een laag draadachtige (langere) dekharen. De dekharen vormen de bovenste laag van de vacht. Voorbeeld van rassen met een plukvacht: Ruw harige teckel, Foxterriër, Cairnterriër .
Als je de hond dan wast, kunnen de haarzakjes gaan ontsteken wat veel jeuk en irritaties veroorzaakt. Plukken op de onderwol moet om de zes maanden gebeuren. Strippen is de helft van de plukvacht eruit halen. De hond wordt niet geheel ´bloot´ geplukt.
Nee, plukken doet niet pijn. Mits uw hond goed plukrijp is en het plukken door een vakkundige trimmer wordt gedaan.
Wanneer de hond niet plukrijp is, zal de hond pijn hebben tijdens het plukken. Het plukken werkt volgens het principe van de haargroei volgen. Trek bij jezelf maar eens een enkele haar uit: dit doet pijn. Maar trek nou eens heel zachtjes aan een grote bos haar.
Pluk de vacht
De beste manier om je hond zelf te trimmen is gewoon met de hand of met behulp van een trimmesje. Pak een pluk haar tussen je wijsvinger en duim en trek deze voorzichtig los. Kijk uit dat je viervoeter geen pijn ervaart wanneer je aan plukken trekt die nog stevig vast zitten!
Trimmen is in de eerste plaats het verwijderen van de oude (dode) vacht en tevens het reguleren van een te overvloedige haargroei waar de hond last van kan hebben. Dat gebeurt door gebruik te maken van de verschillende trimtechnieken die er zijn. De trimtechnieken worden ook wel gebruikt om de vacht te modelleren.
Mag ik mijn ruwhaar/plukhond laten scheren? Plukken is voor de ruwhaar de beste oplossing. Als de vacht hier (plaatselijk) niet geschikt voor is, of als de (oudere of zieke) hond zo'n lange behandeling niet meer aankan, wordt in overleg met U een andere techniek gekozen, bijvoorbeeld scheren of knippen.
Honden met een plukvacht zijn onder meer de ruwharige Teckel, Schnauzer, West Highland White Terriër en de Schnauzer.
Er is één ding waar alle trimexperten het over eens zijn: plukken kan alleen bij ruwharige hondenrassen of honden met een plukvacht! Deze vachten hebben twee soorten haar: een zachte ondervacht en een lange, dichte en ruwe bovenvacht.
Een volledige trimbeurt duurt 1 tot 5 uur. Dit is afhankelijk van het ras, conditie van de vacht en het temperament van de hond. Iedere hond behandel ik met de grootst mogelijke aandacht.
Doet dit pijn? Nee, als de haren plukrijp zijn betekend het dat ze oud genoeg zijn en los in de huid staan. Is de hond niet plukrijp, zal het wel pijn doen en wordt de plukbeurt uitgesteld. Plukken gebeurd vaak bij ruwharige honden zoals: Teckels en Jack Russels.
NEEN, het scheren met de moderne mesjes geeft een goed en glad gevoel en is vooral veilig. De mesjes staan erg dicht op elkaar en er zit een geleidende strip aan. Een trimmer is een soort tondeuse. Het opzetstuk bepaalt de lengte van het haar maar is ook een stukje veiligheid.
Knippen, ook wel effileren genoemd
Effileerschaar is een schaar die niet ineens al het haar wegknipt zodat je een optimaal, vloeiend resultaat krijgt. Honden die geknipt worden zijn honden met een (bijna) niet verharende vacht, vandaar dat deze ook op het gehele lichaam moet worden ingekort.
Was en droog je baard. Stel de trimmer voor de baard in op de hoogste stand en trim je hele baard. Trim tegen de richting van de haargroei in om overtollige haren beter te verwijderen. Herhaal dit desgewenst op een lagere stand, totdat je tevreden bent met de lengte van je baard.
De meeste plukhonden zijn maar 2 keer per jaar rijp om te trimmen. Krulharige vachten tussen de 4 tot 8 x per jaar (poedels en dergelijke). Langharige vachten tussen de 4 tot 6 x per jaar. Honden met veel onderwol moeten 2 tot 4 keer per jaar getrimd worden (bijvoorbeeld de Golden Retriever of Berner Sennen).
Gemiddeld duurt een trimbeurt afhankelijk van ras en grootte ongeveer 3 uur.
Rond de 5 maanden is een prima leeftijd om uw hond voor het eerst een hele behandeling te laten ondergaan. Het kan zijn dat het model er nu wel nog wat anders uit ziet als wanneer ze volwassen zijn, dit omdat de hond nog een zachte puppyvacht heeft.
Hij gaat krabben en bijten, waardoor de huid beschadigd raakt, met alle gevolgen van dien. Ook kruisingen en kortharige honden kunnen verschrikkelijk verharen. Met een goede trimbeurt kan al het losse en dode haar echter worden verwijderd.