Zorg voor minimaal 3 lagen verf op kaal hout. Gebruik bij houtreparaties de juiste vulmiddelen. Zet bij veel schuurwerk een masker op. Twee keer aflakken is bij hoogglansverf niet nodig.
Wanneer je een nieuwe ondergrond, zoals kaal hout, hebt die onbehandeld is dan is grondverf schilderen een stap die je niet mag overslaan. In de meeste gevallen is 1 laag primer of grondverf aanbrengen voldoende. Je werkt de grondlaag vervolgens af met minimaal 2 lagen lak.
Wanneer er een felle kleur op de ondergrond zit kunt het beste 2 lagen grondverf aanbrengen. Wanneer je een tweede laag aanbrengt kun je de eerste laag het beste eerst weer even opschuren voor een glad resultaat. Na het aanbrengen van de tweede laag raden we je ook aan om deze nog licht op te schuren.
Ook bij behandeld hout is het beter om drie dunne laklagen aan te brengen in plaats van één dikke laag. Een nieuwe laag breng je niet zomaar aan. Eerst laat je de laklaag goed drogen. Daarna schuur je het weer licht op met fijn schuurpapier (korrel 320) of een schuurspons (korrel 320) in de richting van de houtnerf.
Als je bestaand schilderwerk wilt overschilderen/bijwerken, dan volstaat 1 keer overschilderen. Tip: Denk er tevens aan dat je schildert wanneer het tussen de 5 en 25 graden Celsius is. Is het warmer of kouder? Dan vloeit de verf niet mooi uit.
Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden. In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn.
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Je doet er goed aan 4 uur droogtijd te respecteren tussen elke verflaag. Solventgedragen verf, op basis van white spirit, heeft wat meer tijd nodig. Na 4 uur voelt de verf droog aan, maar dan mag je echt nog niet beginnen met een tweede laag. Reken een droogtijd van 16 uur voordat je een tweede laag aanbrengt.
Over het algemeen heb je aan één laag primer genoeg voor een muur.
Gelakt hout verven kan namelijk alleen maar als je het hebt geschuurd. Bij onbehandeld hout kun je alle kanten op, kies een kleur naar wens en begin met verven. Je kunt de verf het beste aanbrengen met de houtnerven mee, bijvoorbeeld op een tafel. Zorg er wel voor dat het oppervlak schoon en droog is voordat je begint.
Vlekken en andere oneffenheden worden zo voorkomen. Niet alleen op hout is schuren na grondverf een goed idee. Zo kun je ook schuren na een primer op metaal te hebben aangebracht. Zo wordt het metaal opgeruwd en kan de volgende verflaag zich beter hechten.
Tijdens een schilderklus is het ook van belang om tussen de verflagen door de geverfde laag te laten drogen en vervolgens licht op te schuren (matteren). Zo kan de volgende laag optimaal hechten en krijg je het mooist dekkende eindresultaat.
Vandaar dat het advies geldt om het schilderwerk ongeveer 24-36 uur te laten drogen. Met ruim een dag de tijd, heeft de verf voldoende droogtijd voordat het nat wordt.
Op waterbasis is lakverf sneller droog dan op terpentinebasis. Lak op waterbasis droogt na ongeveer 5 uur terwijl lak op terpentinebasis 16 uur de tijd nodig heeft om te drogen.Na één week is lakverf volledig uitgehard.
Overigens kunnen ook deuren en muren van andere materialen een zuigende werking hebben. Ook dan geldt dat je het beste eerst een of twee lagen grondverf aanbrengt. Ook onbehandeld metaal of kunststof bewerk je het beste eerst met een primer. Deze oppervlakken zijn namelijk glad, waardoor verf er gemakkelijk afglijdt.
Watergedragen grondverf droogt doorgaans sneller dan terpentinebasis grondverf en heeft meestal ongeveer 3 uur nodig om volledig te drogen.Terpentinebasis grondverf daarentegen kan gemiddeld tot wel 12 uur duren voordat het helemaal droog is.
Als je met gewone verf op een bepleisterde muur schildert, zonder dat je een primer gebruikt, dan zuigt de muur die verf volledig op. Op die manier zal je bij de tweede laag verf nooit een mooi resultaat behalen. Een primer gebruiken is overigens zeer handig omdat je die kan aankleuren met de kleur van je eindlaag.
Een primer stopt het opzuigen van je verf
voor dat de 'inzuiging' van de ondergrond wordt tegengegaan. Breng je geen primer aan, dan moet je soms wel 4 lagen verf schilderen voordat de muur helemaal gedekt staat omdat de verf te hard wordt 'ingezogen'.
Met een goede primer en de juiste verftechnieken is één laag meestal voldoende. Het kan echter nooit kwaad om de ondergrond een tweede laag primer te geven. Je verf zal beter hechten en je eindigt met een mooier eindresultaat.
Als je toch te snel de tweede laag gaat aanbrengen, dan krijg je een beetje hetzelfde effect als schilderen met een te hoge temperatuur en te hoge laagdikte. De onderste laag is dan nog niet droog, waardoor je echt grote problemen krijgt met de (door)droging van de verf.
Als de verf plakkerig blijft en niet volledig wil drogen, is er altijd een reactie die voortkomt uit de ondergrond of de omstandigheden. Eén van die oorzaken kan liggen aan het niet goed ontvetten van het oppervlakte. Dit effect zie je vooral bij het verven of lakken van meubeltjes.
De meeste schilders kunnen in één uur tijd 10 tot 15 vierkante meter schilderen. De snelheid van het schilderen hangt overigens van verschillende factoren af; van materiaal tot ondergrond en van ruimte tot kleur.
Gemiddeld genomen kun je deze verf na 12 – 18 uur opnieuw overschilderen. Samenvattend, kijk altijd even op de verpakking welke droogtijd en overschilderbaarheid wordt aangegeven. Bij verf op terpentinebasis laat u de verf minimaal 18 uur drogen voor tweede laag.
Beits aanbrengen zonder te schuren
De meest voorkomende verfsoort waarbij er nooit of nauwelijks geschuurd wordt is beits. Deze kan je in bijna alle gevallen direct aanbrengen zonder dat je hoeft te schuren.
Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag.