Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder is niet gelovig. In 2020 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 14 procent was protestants, 5 procent moslim en 5 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
De pinksterbeweging, of pentecostalisme, is de snelst groeiende religie ter wereld.
De katholieken vormen de grootste groep met 20 procent van de bevolking, gevolgd door de protestanten (15 procent) en de moslims (5 procent). Bijna 6 procent rekent zich tot een overige gezindte. Ook het aandeel dat regelmatig een religieuze dienst bijwoont, is geslonken: van 16 procent in 2017 naar 14 procent in 2019.
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 31% van de wereldbevolking), de islam (25%), het hindoeïsme (15%) en het boeddhisme (5%). Zo'n 16% van de wereldbevolking (1,2 miljard mensen) zegt geen godsdienst aan te hangen.
Christenen vormen vandaag de grootste religieuze groep op aarde. Moslims komen op de tweede plaats.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
Animisme is het allereerste geloof ter wereld. Niemand heeft het uitgevonden. Het ontstond doordat wereldwijd mensen verklaringen zochten voor de dingen die gebeurden. Zij bedachten dat alles op aarde het werk was van bepaalde krachten.
Niet de islam, maar wel het christendom groeit wereldwijd sneller dan alle andere godsdiensten. Dat blijkt uit een rapport van de International Bulletin of Missionary Research (IBMR). Elke dag zouden er wereldwijd 83.000 christenen bijkomen.
In 2019 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 15 procent was protestants, 5 procent moslim en 6 procent behoorde tot een andere religieuze groep. De religieuze betrokkenheid is de afgelopen jaren steeds verder afgenomen.
Onder het scenario 'gemiddelde migratie' neemt de moslimbevolking volgens Pew toe tot 11,2 procent, wat neerkomt op 58,8 miljoen moslims in 2050. Nederland zal dan 2,2 miljoen moslims tellen. Het gaat hierbij om migratie die voortkomt uit economische overwegingen, studie of familiehereniging.
Het meest religieuze land ter wereld is Thailand (94 pct), gevolgd door Armenië (93 pct), Bangladesh (93 pct), Georgië (93 pct) en Marokko (93 pct). China telt 61 pct overtuigde atheïsten, gevolgd door Hongkong (34 pct) en Japan (31 pct atheïsten). In deze landen is respectievelijk 7, 34 en 31 pct religieus.
De islam behoort net als het christendom en het jodendom tot de monotheïstische godsdiensten, het geloof in het bestaan van een God. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed één van zijn profeten is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.
De religieuze betrokkenheid in Nederland is tussen 2017 en 2019 verder afgenomen. In 2017 rekende voor het eerst iets minder dan de helft (49 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder zich tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering, in 2019 was dat 46 procent.
Het hindoeïsme onderscheidt zich van de andere wereldgodsdiensten doordat het geen stichter of 'geboortedatum' heeft. De religie is organisch ontstaan.
Midden-Oosten
Er wonen op de wereld ruim 1,5 miljard moslims. Bijna het hele Midden-Oosten is islamitisch. Ook in Noord-Afrika is het grootste deel van de bevolking islamitisch, vaak meer dan 95% van de bevolking. Maar het land met de meeste moslims is Indonesië: ruim 200 miljoen.
De godsdienst bloeit nu in landen waar het historisch weinig tot geen voet aan de grond kreeg. In Afrikaanse landen en China neemt het aantal christenen toe. Net als honderd jaar geleden wonen de meeste christenen in Europa en Noord- en Zuid-Amerika.
De hoogste percentages worden waargenomen in de gebieden rond de grote steden. In Groot Amsterdam is 12,7 procent van de bevolking islamiet, in de agglomeratie 's-Gravenhage 11 procent en in Groot-Rijnmond 9,9 procent. Op enige afstand volgen de Zaanstreek met 8,8 en Utrecht met 7 procent.
Meest voorkomende migratieachtergrond
Op 1 augustus 2022 heeft het grootste aantal mensen met een migratieachtergrond hun herkomst in Turkije: 437 090 personen. Van deze personen is 52,0 procent in Nederland geboren, de zogenaamde tweede generatie.
Samenvatting. In tegenstelling tot andere culturen kent de islam geen beeldsymbolen. De symboliek bestaat uit religieuze manifestaties zoals het gebed, de pelgrimstocht, het vasten enzovoorts.
Er wonen bijna een miljoen moslims in Nederland. Ze vormen nu 5,1% van de bevolking in Nederland. Hoewel hun aantal relatief klein is in vergelijking met de bevolking, is de islam de tweede religie na het christendom in dit land.
Volgens recente schattingen bestaan er vandaag zo'n 4200 religies en spirituele stromingen. Natuurlijk staan al die religies niet los van elkaar. Het overgrote deel van wereldreligies is onder te brengen in twee hoofdstromingen: de zogenaamde Abrahamistische religies en de Indische religies.
' Mensen in India vormen zich een beeld van Jezus Christus dat aansluit bij hun eigen cultuur. Voor hindoes krijgt Jezus een plaats tussen de leraren en goden van de eigen religie.
Vijf leefregels zijn voor moslims erg belangrijk. Ze proberen zich in het dagelijks leven aan deze Vijf Zuilen te houden: geloven in Allah, bidden, liefdadigheid, vasten en: bedevaart naar Mekka. Bij de islam is heel duidelijk omschreven wat je moet doen om een goede gelovige te zijn.