De remembrance poppy (Herdenkingsklaproos) is het symbool dat in de Angelsaksische wereld wordt gebruikt als een eerbewijs aan de gevallenen in – aanvankelijk alleen – de Eerste Wereldoorlog en aan de omgekomen leden van het Brits Gemenebest in alle andere gewapende conflicten sindsdien.
Met het dragen van een 'poppy', ofwel klaproos, herdenken Britten de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar ook van alle conflicten sinds die tijd. Dankzij haar bloedrode blaadjes en zwarte kruisvormige binnenste is zij een toepasselijk symbool voor alle gesneuvelde soldaten.
De klaproos ook wel papaver genoemd staat symbool voor troost, maar ook voor de dodenherdenking. De klaproos dankt deze symboliek aan de slagvelden in Noord-Frankrijk die na de Eerste Wereldoorlog rood kleurde van de klaprozen.
Herdenkingsklaprozen zijn een symbool van respect en herinnering voor de mensen die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen. Deze betekenis van de klaproos kwam tot stand doordat de klaproos, sterk maar teer, veel voorkwam in het landschap aan het westfront tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Het symbool komt voort uit het idee dat de plant groeit op plaatsen waar iemand is vermoord: de bloem zou het bloed van de gevallen soldaat opnemen waardoor ze een mooie rode kleur krijgt. Lang dacht men dat dit de reden was waarom zoveel klaprozen op slagvelden te vinden waren.
Symbolische betekenis
Als symbool voor de eeuwige slaap zou de klaproos met deze oorlog verbonden zijn. Algemeen staat de klaproos voor troost, slaap, dromen en ook voor hoogmoed en vergankelijkheid van de aardse glorie.
De klaproos groeide uit tot het wereldwijde symbool van alle gesneuvelden. Tegenwoordig zie je op bijeenkomsten rond Allerheiligen nog steeds de Engelsen met een ' red poppy' in hun knoopsgat.
De zaden van de klaproos behouden onder de grond erg lang hun kiemkracht en ontkiemen als ze, soms na jaren, weer aan de oppervlakte komen. De klaproos is dan ook een echte pioniersoort. Klaproos heeft geen nectarklieren, maar levert hoogwaardig stuifmeel voor bijvoorbeeld de honingbijen.
De Gladiool staat symbool voor kracht, overwinning en trots.
Het werkt verzachtend op de luchtwegen en heeft een slijmoplossende werking. Door de alkaloïde heeft het een rustgevende en slaapverwekkende werking. De tinctuur of een aftreksel van de gedroogde bloemen worden gebruikt bij bronchitis, angina, astma, slapeloosheid en kinkhoest.
Een klaproos is meestal rood en is iets kleiner dan een Papaver. De Papaver heeft groter blad en komt in meerdere kleuren in de natuur voor. Helaas kun je een klaproos of een papaver niet goed gebruiken in een boeket omdat ze na het plukken vrijwel meteen hun blaadjes laten vallen.
De bloem van de alstroemeria bestaat uit drie keer drie bloemblaadjes, en elk daarvan heeft een eigen betekenis: medeleven, geduld, begrip, humor, daadkracht en respect. Deze betekenissen samen staan symbool voor een langdurige vriendschap.
De Duitse naam is (Klatsch-)mohn, de Engelse Poppy en de Franse Pavot. De Germaanse naam dankt de Klaproos aan een kinderspelletje.
Dat de klaproos zo bekend werd als symbool voor de eerste wereldoorlog, hebben we ongetwijfeld te danken aan de Canadese arts en dichter, majoor John McCrae. Hij schreef het gedicht 'In Flanders Fields', met het beroemde eerste vers 'In Flanders fields the poppies grow'.
De klaproos is kenmerkend door haar rode kleur, maar ze bestaat in diverse kleuren. Zo is er de gele klaproos, de witte klaproos en de oranje klaproos. De bloem heeft 4 bladeren aan de steel en is een echte pioeniersplant. De gewone klaproos kan tot wel 80 cm hoog worden.
De donkerrode Roos wordt veel gebruikt in rouwstukken. De kleur symboliseert verdriet en rouw. De roze Roos: Een lichtroze Roos heeft meerdere betekenissen; geluk, bewondering, dankbaarheid, elegantie, romantiek, sierlijkheid en vreugde. Deze veelzeggende bloem wordt veel gebruikt in Moederdag boeketten.
Tulp. Tulpen staan symbool voor onstuimige liefde, genegenheid, bescherming, hoop en positiviteit. De tulp werd vroeger ook wel Godsbloem genoemd en stond voor bescherming en spirituele groei. Ook de kleur van de tulp kan bepalend zijn voor de boodschap.
Rode tulpen staan voor eeuwige liefde, gele tulpen voor waardering en sympathie. Witte tulpen staan voor vergeving, roze voor moederliefde en een gevarieerde bos voor pure schoonheid. Perfect voor: iedereen die dichtbij je staat en waar je veel om geeft.
Hoewel iedere plant slechts 2 jaar leeft, is het bestaan van de Oosterse Klaproos in uw tuin toch gewaarborgd doordat deze zichzelf uitzaait. De uiteindelijke hoogte van de volgroeide plant is ongeveer 80 cm. De plant is zeer winterhard (tot -30 graden Celsius)!
Zodra de bloemen zijn uitgebloeid en de zaden ontkiemen, trek je de uitgebloeide planten uit de grond en kun je ze op de composthoop leggen. Voor je uitgebloeide planten weggooit, is het een goed idee om de planten nog even uit te schudden boven de plek waar je nieuwe bloemen wilt hebben.
Van oorsprong komt Anemone coronaria (klaproos anemoon, of windbloem) uit het Middellandse Zeegebied. Niet raar dus, dat ze bij ons in de tuinen het beste op warme plekjes staan.
De slaapbol of bolpapaver (Papaver somniferum) is eenjarig en is bekend om de zaadbol. De gedroogde zaden uit de bol zijn bekend als maanzaad. Ook opium wordt uit deze plant gewonnen. Klaprozen zijn prachtig om te zien, maar niet geschikt om te plukken.
De klaproos kan dat alleen omdat ze veel langlevende zaden in de bodem hebben, die wachten op zulke gelegenheden. De zaden kunnen gemakkelijk enige tientallen jaren wachten. Daarom duiken klaprozen soms meteen massaal op als ergens gegraven is.