De zool van loopschoenen is daarentegen gemaakt van een zacht materiaal.Ze zouden snel slijten tijdens het tennissen. Bovendien hebben loopschoenen een zeer diep profiel. Dit profiel is ongeschikt om te tennissen omdat het te ver in de grond grijpt.
Veel tennissers vinden het fijn om op een wat stevigere, zwaardere schoen te spelen, omdat bij de stevigere schoen de stabiliteit beter is ten opzichte van een lichte tennisschoen.
Evenwicht en demping
Je evenwicht is tijdens tennis een super belangrijk element en je kunt je voorstellen dat het vooral tijdens de opslag een van de prioriteiten is. Je tennisschoenen moeten je in staat stellen om goed je evenwicht te houden zodat jij je kunt concentreren op een juiste opslag.
Het klinkt als een cliché, maar de iets duurdere tennisschoenen zijn vaak gemaakt van een beter materiaal en geven ook meer stabiliteit. Daarnaast gaan ze vaak langer mee.
Om te tennissen op dit zand ingestrooide kunstgras heb je tennisschoenen nodig met het meest grove profiel om voldoende grip te hebben op deze tennisbaan, daarom wordt de clay zool en de omnizool gebruikt.
Hoe vallen Asics tennisschoenen? De Asics tennisschoenen vallen wat kleiner uit dan de Adidas tennisschoenen. Ons advies is daarom ook om een maat groter te bestellen, in de meeste gevallen wordt dit aangegeven in onze productomschrijving. Wel zo handig!
Een harde rubberzool met een diep visgraatprofiel die op de schoen ligt. Dit zorgt voor schokabsorptie en veel grip. Tennisschoenen met een clay zool zijn te gebruiken op kunstgras-, smashcourt- en gravelbanen.
De meeste All Court buitenzolen zijn duurzaam en hebben een visgraat patroon erin verwerkt, vaak met extra lijnen door het profiel heen. Het profiel is over het algemeen iets minder diep dan een Gravel/HB of Omni schoen, dit maakt de All Court schoenen uitermate geschikt voor hardcourt banen.
De pasvorm en maat
Om te testen of schoenen de goede lengte hebben, voel je eerst staand of de schoenen bij je tenen vijf millimeter ruimte vrijlaten. Let erop dat je hielen daarbij goed achter in de schoenen zitten en je tenen gestrekt zijn. Vervolgens controleer je of je de tennisschoenen goed hebt dicht geveterd.
Tegenwoordig zijn er steeds meer verschillende ondergronden voor tennisbanen en dit vraagt om de juiste schoenen. Waar je op gravel- en kunstgrasbanen wel wat extra grip kunt gebruiken, moet je op hardcourt- en indoorbanen juist oppassen dat je voeten niet 'vast' komen te staan.
In de winter speel je meestal indoor op een tapijtbaan. Als wedstrijdtennisser kan je het beste kiezen voor speciale indoor tennisschoenen. Ben je een amateur tennisser, dan kan je beter kiezen voor een omnicourt tennisschoen. Dit zijn tennisschoenen waarmee je op verschillende ondergronden kan spelen.
Een tennisschoen carpet zool heeft een helemaal egale zool zonder profiel die voor indoor gebruikt wordt en vooral tapijtbanen bestemd is. Deze zool voorkomt dat de voet vast komt te staan en verkleint de kans op blessures.
French court
Dit type baan zit tussen een kunstgrasbaan en een gravelbaan in. Zij het dat de baan speltechnisch gezien het meest in de buurt van een gravelbaan komt. Grote voordeel van dit type baan is dat er gebruik wordt gemaakt van goed zichtbare pvc-belijning.
Ga je een enkele keer op hardcourt tennissen, dan voldoet vrijwel iedere tennisschoen met een goede demping. Een omnicourt tennisschoen is geschikt voor verschillende ondergronden, waaronder hardcourt. Ga je wedstrijden spelen en regelmatig op hardcourt trainen, dan is een speciale hardcourt tennisschoen aan te raden.
Een omnicourt tennisschoen is geschikt voor tennissen op smashcourt, kunstgras en gravel. Bij dit type schoen is het belangrijk om te letten op een vlakke buitenzool, flexibele bovenkant, goede grip, grote groeven en een buitenzool met (kleine) nopjes.
Kenmerkend voor de kleibaan is de rode tot oranje ondergrond. Van alle vier de typen banen is het spel op de kleibaan het langzaamst. Dit komt omdat de tennisbal diep in de klei graaft als hij de grond raakt voordat hij weer omhoog stuitert. De wrijving tussen de kleikorrels en het vilt vertraagt de bal extra.
Over het algemeen vallen de schoenen van Nike klein en niet groot. Dat geldt eigenlijk voor alle modellen van Nike, maar er kan wel een gering verschil zitten in de pasvorm van de sneakers. Ga je een paar Nike schoenen bestellen? Kies dan gerust voor een halve tot een hele maat groter dan je normale schoenmaat.
TENNISSCHOENEN KOPEN BIJ DECATHLON
Bij Decathlon vind je een ruim assortiment aan tennisschoenen voor dames, heren, meisjes en jongens. Het is belangrijk om op de juiste tennisschoenen te tennissen, die veel comfort geven.
Gravel / Kunstgras / Smashcourt: Dit profiel kenmerkt zich door het visgraatprofiel en de zachte slijtzool. Hardcourt: Deze zool beschikt over een minder grof profiel, waardoor de schoen voor veel ondergronden geschikt is en minder snel slijt. Omni: Deze zool is geschikt voor meerdere ondergronden.
Hardloopschoenen vallen klein!
Koop loopschoenen minimaal 1 maat groter dan normaal. Belangrijk, want hardloopschoenen vallen klein en je voeten schuiven bij het hardlopen. Je moet ruimte aan de voorkant bij de tenen overhouden.
Hoe bepaal ik mijn schoenmaat? Zet je voet (met sok of panty) op een stuk papier en zet een streep bij je grote teen en bij de hiel. De afstand tussen deze twee strepen is jouw voetlengte. In de tabel vind je vervolgens welke schoenmaat daar bij hoort.
Let op! Maatvoering van Babolat valt vrij klein gemiddeld vallen ze een maat kleiner. Deze Babolat V Pro 2 Clay schoen is een prettige tennisschoen met uitneembare binnenzool, samengesteld uit het synthetische leer met een licht ventilerende werking.
De meeste tennissers zullen in de minimale tot gemiddelde prijsklasse zitten en dus ben je waarschijnlijk ergens tussen de € 335 en € 740 per jaar kwijt aan tennis.
Van alle ondergronden waarop tennis wordt gespeeld, is gravel met voorsprong de traagste. Als een bal op een gravelbaan botst, behoudt hij gemiddeld maar 59 procent van zijn snelheid. Ter vergelijking: op hardcourt is dat 68 procent, op gras - traditioneel de snelste ondergrond - 70 procent.
Nederland telt maar liefst 2 miljoen tennisliefhebbers en 1 miljoen actieve tennissers. Het is onze ambitie om al die mensen nog enthousiaster te maken voor de sport. De KNLTB wil toptennis als aanjager voor tennisbeleving inzetten en daarmee bijdragen aan de groei van tennis in Nederland in alle facetten.