Passata is tomatensaus dat gemaakt wordt van verse, rijpe tomaten die gekookt en nadien gezeefd worden. Pulp en zaadjes worden dus verwijderd. Is passata dus hetzelfde als gezeefde tomaten? Ja, het is de Nederlandstalige benaming hiervoor.
Tomato frito lijkt een beetje op passata, maar het is toch net iets anders. Het is namelijk een tomatensaus op basis van gebakken ui en knoflook en soms andere smaakmakers zoals suiker, zout en kruiden.
Zoals je weet zijn passata gezeefde tomaten zonder pulp en schil. Tomaten blokjes zijn tomaten die in stukjes gesneden zijn.
De tomaten in tomatenpuree zijn over het algemeen verwarmd en ontveld en moet je eerst ontzuren voordat het zijn uiteindelijke smaak vrijgeeft. Bij Passata zijn de tomaten (meestal) koud gepureerd en dus rauw. Passata kan ook dienen als vervanging van rijpe tomaten of tomaten uit blik of glas.
Eén van de meest gebruikte varianten in Nederland is hele tomaten in blik. Deze vind je wederom in elke supermarkt en zijn over het algemeen gepeld. De smaak is rijk en krachtiger dan die van passata, maar zijn ook ideaal om te gebruiken als basis.
De tomaten worden geplukt wanneer ze perfect rijp zijn, koud geplet en verwerkt met onze gepatenteerde techniek om de smaak van net geoogste tomaten vast te houden. Zo opvallend vers dat je ze rechtstreeks uit het blik kunt eten! Uitstekend voor een snelle tomatensaus, gazpacho of zelfs bruschetta.
AH Biologisch Passata di pomodoro bestellen | ah.nl.
Zit amper zout in en geen suiker, gewoon puur! Gezeefde tomaten komen dan wel uit een pakje of fles, maar het is heel erg gezond (mits je kiest voor merken die niets extra's toevoegen) en de saus is meer geconcentreerd dan wanneer je zelf tomaten gaat pureren.
Passata is de ideale basis voor spaghettisaus of tomatensoep. Zet de passata op een donkere plek, de voorraadkast bijvoorbeeld. Daar blijft ze nog 3 maanden goed.
Je kunt sauzen indikken met allerlei bindmiddelen zoals maïzena maar de beste manier om een saus te laten indikken is door ze gewoon te laten inkoken. Laat ze wat langer pruttelen op het vuur zodat het vocht verdampt en de saus vanzelf dikker wordt.
Je kan het meteen verder verwerken in ketchup bijvoorbeeld maar je kan het ook in invriezen of, als je niet over een grote vriezer beschikt, in gesteriliseerde potten bewaren. Op deze manier blijft het wel 12 maanden goed op een koele donkere plaats.
De delicate smaak en de zachte textuur maken dit de perfecte basis voor stoofgerechten, in een pasta, op een pizza of in een rijstgerecht. De variatiemogelijkheden zijn eindeloos! Hier vind je alle inspiratie die je nodig hebt om een heerlijke, makkelijke maaltijd op tafel te zetten.
Cirio Passata is een tomaten saus van gepelde tomaten die door een fijne zeef zijn gehaald waardoor een romige Passata ontstaat.
Om polpa te maken zijn de tomaten ontveld, verwijderd van zaadjes en daarna fijngesneden. Mutti polpa combineert het sap van de tomaat met het in fijne blokjes gesneden vruchtvlees.
Bij Nederlanders is de passata di pomodoro ook populair in recepten, gezeefde tomatenpulp. Maar die kun je met een flink financieel voordeel vervangen door aangelengde tomatenpuree. Dat geldt helemaal voor tomatensap; wel zelf even op smaak brengen met zout en peper.
Om passata te maken worden de biologische tomaten gezeefd. Zo ontstaat er een pure tomatensaus zonder vel en zaden die een ideale basis vormt voor pastasauzen en soepen.
Voor de "boeren" gezeefde tomaten, de Passata di pomodoro rustica van De Cecco met zijn zoetzure smaak wordt alleen het vruchtvlees van de strikt Italiaanse tomaat gebruikt. De tomaten worden geblancheerd, ontveld en in stukken gesneden.
Tomatenpuree geeft veel smaak aan sauzen, maar kan wat zurig of bitter zijn. Je kunt tomatenpuree gemakkelijk zelf 'ontzuren' door de puree even te bakken in wat olijfolie. Blijf er altijd bij, want tomatenpuree brandt snel aan. Door het verwarmen wordt de tomatenpuree lekker zoet.
Als je wilt gaan voor de minste calorieën is de saus van 'Grand'Italia Tradizionale' de beste keus, hier is weinig suiker aan toegevoegd. Ook de 'Bertolli Kruidig Pastasaus' is een prima keuze. In de 'Heinz Pasta Sauce', de 'Bertolli Basilicum' en de 'Bertolli Tradizionale' zitten gemiddeld meer calorieën.
Tomatenpuree uit blik is in veel opzichten gezonder dan verse tomaat. Tomaten bevatten lycopeen, een stof die heel gezond is. Maar de lycopeen zit opgesloten in cellen. Ons darmstelsel is niet in staat die cellen kapot te maken, zodat de stof vrijkomt en door het lichaam kan worden opgenomen.
Dunne pasta's als spaghetti en linguine gedijen het beste met een lichte saus op basis van olie: een pesto bijvoorbeeld. De allerdunste pasta – capellini – doet het goed met een lichte tomatensaus of een sausje op basis van zeevruchtenjus. Korte pasta zoals farfalle is ideaal voor een pastasalade.