Aceton. Aceton is ook een oplosmiddel en wordt bijvoorbeeld gebruik als nagellakverwijderaar. Aceton heeft dezelfde werking als thinner maar is een stuk minder agressief. Het kan de huid echter wel irriteren en het kan ook de bloedbaan binnendringen bij aanraking met de huid.
Thinner is een oplosmiddel op oliebasis dat vaak gebruikt wordt voor het verdunnen van verf. Naast het verdunnen van verf kan thinner ook gebruikt worden als reiniger of ontvetter.
Zo zijn wasbenzine en thinner snel verdampende oplosmiddelen terwijl terpentine veel trager verdampt. Ze worden alle 3 gebruikt als verdunner maar wel voor verschillende soorten van coatings. Als enige van de 3 is thinner een mengsel met een samenstelling die verschilt per fabrikant.
Hoe reinig en ontvet je de ondergrond? Een eenvoudige en doeltreffende reiniger en ontvetter die iedereen in huis heeft, is afwasmiddel, opgelost in water. Een ander oud en bekend ontvettingsmiddel is ammoniak, verdund in water.
Alcohol is makkelijk oplosbaar in water en kan worden gebruikt als veelzijdig oplosmiddel en ontvetter. Het is een "schone" ontvetter omdat de alcohol vrij snel verdampt en geen residu achter laat. Isopropanol (isopropyl of IPA) en ethylalcohol zijn beide alcoholen waarmee ontvet kan worden.
Aceton is een universeel reinigings- en ontvettingsmiddel. Deze aceton is geschikt als ontvetter en reiniger van polyester en epoxy.
Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt. Na het schuren dien je al het schuurstof te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Zo voorkom je dat er stof in de verflaag komt. Gebruik hiervoor een stoffertje en voor het fijne stof een kleefdoek.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Deze ontvetter is geschikt als allesreiniger, maar wordt ook veel gebruikt als verfreiniger maar ook geschikt voor het schoonmaken van metaal, hout, schilderwerk, tegels, kunststof en zelfs om behang af te weken! Voor gebruik de St. Marc verdunnen met water. Goed na wassen met schoon water!
Thinner werd in het verleden veelvuldig gebruikt in verschillende branches als ontvettend reinigingsmiddel en om verf te verdunnen. Sinds 2000 is het gebruik van thinner verboden in afgesloten werkomgevingen.
Thinner is een oplosmiddel op oliebasis en kan toegepast worden als verdunningsmiddel, reiniger voor de kwasten en verfspuiten of ontvetter.
Wasbenzine kan sommige kunststoffen dof maken. W Aceton is naast een bekende nagellakremover ook een oplosmiddel voor vlekken van vet, hars, lijm, verf, balpen, inkt, correctievloeistof, vernis, kopergroen en lippenstift. Aceton geeft doffe vlekken op plastic, verf en papier.
Aceton is een oplosmiddel. Het wordt gebruikt om vaste stoffen op te lossen, om harde substanties vloeibaar te maken en om geuren te verspreiden. Naast water zijn alcoholen een bekende groep oplosmiddelen. . Het zit in nagellakremover om opgedroogde nagellak makkelijker te verwijderen.
Verf verdunnen met thinner
Gebruik je wat agressievere producten voor je schilderklus? Bijvoorbeeld metaalverf of Rust-Oleum CombiColor verf. Dan is er vaak een specifiek verdunningsmiddel van dezelfde producent beschikbaar, zoals de Rust-Oleum CombiColor Thinner.
Thinner is een reinigingsmiddel met een ontvettende werking. In de handel vind je cellulosethinner en synthetische thinner. Cellulosethinner is ideaal voor de verdunning van verven, stopverf en cellulosegrondverven. Het is ook een sterk oplosmiddel voor verfvlekken, verharde borstels en verstopte spuitpistolen.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Schilder je zowel muren als kozijnen aan de buitenkant van je huis? Start dan eerst met het schilderen of lakken van kozijnen en ga daarna pas aan de slag met de buitenmuren van je huis. Overigens geldt dit ook voor het houtwerk binnenshuis.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Een muur verven zonder strepen lukt enkel als je niet te hard op de rol drukt. Bij voorkeur schilder je eerst van boven naar onder en vervolgens van links naar rechts, tot het vlak verzadigd is. Belangrijk is ook dat je een muur in één keer afwerkt en niet halverwege stopt. Zo kan de hele muur in één keer opdrogen.
Om schoon te maken, gebruik je altijd gewone witte azijn of schoonmaakazijn. Je kunt azijn gebruiken als allesreiniger, ontvetter, ontkalker en wasverzachter.
Voordat je gaat schilderen zal je eerst het oppervlak moeten schuren. De reden hiervan is heel simpel; je wil de oude verf weghalen voor zover nodig voordat je een nieuwe verflaag gaat aanbrengen op je muur.
Werk in de juiste volgorde
De juiste volgorde bij al het schilderwerk is éérst ontvetten, dan pas schuren en daarna schilderen. Veel mensen doen de eerste twee stappen andersom. Dat is jammer, want als je eerst schuurt en daarna schoonmaakt, pakt de verf minder goed.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.