De term Babymoon is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en is afgeleid van het Engelse woord 'honeymoon' (huwelijksreis). Nog even samen op vakantie voordat jullie kindje geboren wordt, dat is een Babymoon.
Doen tijdens de babymoon
Voor zover je als zwangere nog lekker kunt slapen, uiteraard. Geniet zeker ook van het lezen van een boek. De eerste vakanties met kinderen zijn vrij druk en intensief, dat een boek lezen zo ongeveer het laatste is waar je aan toekomt. Neem er dus nog even goed de tijd voor!
Zwanger en vliegen
Tot je 36e week is het verantwoord om in het vliegtuig te stappen voor een babymoon. Omdat vliegtuigmaatschappijen niet willen dat je in het vliegtuig bevalt, kan het aantal weken waarin je mag vliegen per maatschappij verschillen. Check dit vooral even, voordat je een vakantie of ticket boekt!
Mag ik in de achtbaan? Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs voor is, raden wij achtbanen, gedurende de gehele zwangerschap af. De mogelijkheid van bloeddrukwisselingen, duizelingen, maar met name de klappen/stoten die het lichaam te voorduren krijgt zouden effect kunnen hebben.
Een ding waar je zeker rekening mee moet houden als je zwanger bent en naar een pretpark gaat, is dat er attracties zijn waar je niet in mag. Zo zijn alle achtbanen uitgesloten en is ook een attractie als het schommelschip niet voor zwangeren toegankelijk.
Rond week 12 kan je ook veel last krijgen van duizeligheid en misselijkheid. Door de lagere bloedsuikerspiegel tijdens een zwangerschap kan je nog sneller duizelig worden. Verhelp dit door voldoende te rusten, niet te snel op te staan en op tijd te eten. Ook neemt je weerstand tijdens een zwangerschap af.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Zorg er in ieder geval voor dat je verblijfplaats niet hoger dan 2150 meter ligt. Je lichaam moet altijd even wennen aan grote hoogtes. Neem dus de tijd om te acclimatiseren en doe vooral de eerste dag rustig aan. Dit geldt trouwens ook voor niet-zwangeren.
Ook de WHO heeft in oktober 2018 onder andere Curaçao 'Zika-vrij' verklaard omdat er in 12 maanden geen meldingen waren geweest van een Zika besmetting. Een hele geruststelling dus, ook voor wensouders en zwangere vrouwen die lekker op vakantie willen naar Curaçao.
Alcohol, sigaretten en drugs tijdens de zwangerschap
Om met de dooddoeners te beginnen; alcohol, sigaretten en drugs zijn écht uit den boze als je zwanger bent. Ook voor alcohol geldt dat zelfs kleine hoeveelheden zeer schadelijk kunnen zijn voor je baby. Gewoon echt niet doen dus!
Wanneer u in het buitenland aangifte van geboorte doet, krijgt u een geboorteakte mee. Soms moet u eerst deze buitenlandse akte laten legaliseren om hem in Nederland te gebruiken. Of u de akte moet laten legaliseren, hangt af van het land waar uw kind geboren is.
Vermijd malaria, gele koorts en het zikavirus
Een reis naar de tropen is dus geen goed plan, maar niet alleen vanwege de medische voorzieningen. In veel tropische landen komen namelijk ziektes voor zoals malaria, gele koorts en zikakoorts. Die zijn al gevaarlijk als je niet zwanger bent, dus voor zwangeren al helemaal!
Een zwangerschapsmasker ontstaat waarschijnlijk door een stijging van de oestrogeenspiegel tijdens de zwangerschap. Deze stijging van oestrogeen stimuleert de aanmaak van pigment. Daarnaast ontstaat een zwangerschapsmasker vooral na blootstelling van de huid aan zonlicht.
Meestal kan je tot 28 weken zonder problemen het vliegtuig instappen. Geef bij het boeken van je vlucht wel aan dat je zwanger bent. Na 36 weken zullen bijna alle vliegmaatschappijen je weigeren. Als je een meerling verwacht, ligt deze grens bij 34 weken.
Tijdens je zwangerschap mag je tot 36 weken nog gewoon met ons vliegen. Vanaf 36 weken is dit voor je eigen gezondheid en die van je baby niet meer toegestaan. In een aantal gevallen mag je na je 34e week niet meer vliegen, namelijk: Als je in verwachting bent van een meerling.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Vermijd springen en schokkende bewegingen. Vermijd bewegingen met tempowisselingen en snelle richtingsveranderingen of draaiingen. Je gewrichten en banden worden, door het toenemen van het hormoon relaxine, slapper in de zwangerschap, hierdoor heb je meer risico op blessures bij dit soort bewegingen.
Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt. Ben je een rugslaper? Dan duwt de baby tegen je aorta, vena cava en belangrijke organen.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je baby zult pletten door op je buik te liggen: hij is veilig beschermd door het vruchtwater, en het wordt je op een gegeven moment zo onmogelijk gemaakt door je grote buik dat je vanzelf weer op je zij rolt.
Je slaapcyclus verandert
Tijdens je zwangerschap wordt je REM- slaap aanzienlijk korter, waardoor je eerder wakker bent. Ook kan het zijn dat je meer beweegt tijdens je slaap en dus onrustiger en minder effectief slaapt.
Vanaf 12 weken verandert de NUB en worden de verschillen tussen jongens en meisjes in geslacht steeds zichtbaarder.
Bij de 13 weken echo krijg je niet te horen of je kind en jongetje of een meisje is. Ook als dit al wel zichtbaar zou zijn, is het landelijk afgesproken dat de echoscopiste hier nog geen uitspraken over mag doen.
Bekendmaking zwangerschap na termijnecho
De meeste stellen kiezen ervoor om de zwangerschap nog even geheim te houden tot na de twaalfde week zwangerschap. Na het eerste trimester is namelijk het grootste gevaar op een miskraam geweken, want 80% van de miskramen vindt plaats in de eerste 12 weken van de zwangerschap.