Binnen de bebouwde kom moeten honden altijd aan de lijn, tenzij het een hulphond betreft. 2. Buiten de bebouwde kom is aanlijnen niet verplicht, tenzij het een verharde weg of een openbare plaats (zoals bv. een sportpark, recreatieterrein e.d. in gemeentelijk beheer) betreft.
De regels hiervoor zijn in de basis eenvoudig: Binnen de bebouwde kom moet uw hond aangelijnd zijn en is er een opruimplicht. Buiten de bebouwde kom mag uw hond los en is er geen opruimplicht.
WAT MAG WEL EN WAT MAG NIETVerboden gebiedenU mag bijna overal in de gemeente met uw hond komen. Op enkele plaatsen geldt echter een verbod voor honden. Dat zijn: kinderspeelplaatsen, zandbakken en speelweiden. LoslopenBinnen de bebouwde kommen van de 7 dorpen in de gemeente mogen honden niet loslopen.
Het kost je 100 euro voor een loslopende hond waar dat niet mag en 500 als gezien wordt dat de hond een dier opjaagt.
Dit is het landelijke meldnummer voor dierenleed. Het meldnummer 144 'red een dier' komt binnen bij de Meldkamer van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD).
Of de hinder onrechtmatig is hangt af van de aard, ernst, duur en de omvang van de overlast. Het gaat in dit soort situaties meestal om wat nog maatschappelijk acceptabel is en wat niet. Dit bepaalt uiteindelijk de rechter. Hoe veel en hoe vaak een hond mag blaffen, kan dus verschillen.
Wetten en regels omtrent blaffende honden
Natuurlijk mag een hond af en toe blaffen, maar het is volgens de wet verboden om de buren onrechtmatige hinder toe te brengen. Wanneer honden van uw buren hard en veel blaffen zou dit onrechtmatig kunnen zijn en de wet wordt dan overtreden.
De boswachter is ook buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) en kan boetes geven. Daarom noemen we hem hierna 'de boa'.
Het volle zakje kan in een gemeente vuilnisbak of in een speciale hondenpoep container worden gedeponeerd en zo is de hondenpoep opgeruimd. Het makkelijkste is natuurlijk om de hond zijn behoefte te laten doen op de door de gemeente aangewezen plekken dan hoeft de hondeneigenaar de hondenpoep niet op te ruimen.
Uitlaatplaatsen zijn grasvelden of grasstroken waar honden hun behoefte kunnen doen. De poep mag hier blijven liggen. Iedere inwoner vindt op loopafstand van zijn huis zo'n uitlaatplaats. Ravotplaatsen zijn uitlaatplaatsen die geschikt zijn om honden lekker te laten rondrennen.
"Honden worden van de geboorte tot hun volwassenheid, veel sneller oud dan mensen. Een 1-jarige hond is vergelijkbaar met een 15-jarige puber en een 2-jarige hond is gelijk aan een 24-jarige volwassene. Vanaf het tweede jaar telt een hondenjaar voor ongeveer drie tot vijf mensenjaren.
In winkels waar voeding wordt verkocht, mogen honden niet binnen om hygiënische redenen. Het kan zijn dat de eigenaar van de zaak een enorme dierenvriend is en een oogje dichtknijpt, maar in principe mag het dus niet. Dit verbod geldt overigens ook voor katten, vogels en andere dieren.
De buur aanspreken over zijn blaffende hond kan vervelend zijn, maar uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de hondeneigenaar om zijn/haar dier het zwijgen op te leggen. De wet zegt immers dat dieren geen abnormale hinder mogen veroorzaken 'door aanhoudend geblaf, geschreeuw of gekrijs'.
Er is een apparaat ontwikkeld waarmee je het blaffen van de honden van je buren kunt stoppen. Dit is het Anti Blafhuisje. Het huisje kun je ergens in je tuin aan een muur, boom of schutting monteren. Wanneer er een hond begint te blaffen dan zendt dit huisje een ultrasoon geluid uit waardoor de honden minder blaffen.
Als de hond van de buren 's nachts maar blijft doorblaffen, kunt u dit met uw buren bespreken. Helpt dit niet, bel dan de politie via 0900-8844.
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Er kan van alles aan de hand zijn als een hond zo lang blaft, dus dat is voor ons een geldige reden om binnen te gaan", zegt een woordvoerder. Eenmaal binnen troffen de agenten alleen de hond aan. ,,Om de overlast te stoppen is besloten de hond naar het asiel te brengen.
Het liefst drie tot vier keer per dag, in de ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan. Een volwassen hond heeft behoefte aan een grote wandeling, het liefst meer dan vijf minuten. De meeste honden vinden het heerlijk om een half uur buiten te zijn.
Uitgaande van een volwassen hond in goede gezondheid is een lange wandeling van ruim een uur al snel voldoende. De fitte, atletische honden kunnen het met gemak aan om een wandeling van goed drie uur, en soms zelfs langer, te maken.