Volgens Duitse overlevering (ook rond de Middeleeuwen) zouden ooievaars baby's in hun snavel, in een mandje of op hun rug naar gezinnen brengen. De baby's werden door de ooievaars in moerassen en grotten gevonden. Ze werden daarna aan de moeder gegeven.
De ooievaar brengt kindjes
Dat de ooievaar een kindertjesbrenger is geworden, komt omdat de ooievaar geluk zou brengen en ook een beetje op de mensen lijkt. Hij blijft bijvoorbeeld zijn leven lang bij zijn partner en als een ooievaarskindje dood gaat, hebben de ooievaarsouders erg veel verdriet.
Ongeveer een derde van de baby's wordt geboren met kleine roze of rode vlekken op de huid. Deze vlekken zijn vaak grillig gevormd en bevinden zich in de nek of op het gezicht, meestal op de neus, het voorhoofd of de oogleden. Een ooievaarsbeet is een kleine huidaandoening die onschadelijk is en vanzelf verdwijnt.
Je kent de ooievaar natuurlijk uit het verhaaltje van de ooievaar die een babytje brengt. De spirituele betekenis van een ooievaar is breder dan alleen een baby: alle nieuwe zaken vallen hieronder, dus ook zakelijke projecten of persoonlijk nieuws. Ook staat een ooievaar symbool voor huiselijk geluk.
Een ooievaarsbeet is een huidaandoening waarmee ongeveer eenderde van de baby's wordt geboren. De vlek ontstaat door bloedvaten onder de huid die op sommige plekken wijder zijn. Hierdoor kan er meer bloed stromen door de vaten en wordt de huid op de plek roder. Vaak verdwijnen de vlekken vanzelf na een tijd.
De medische term voor een moedervlek is een “naevus naevocellularis”. (naevus = moedervlek; naevocellularis = pigmentcellen). Een moedervlek kan al bij 1 op de 100 pasgeborenen bij de geboorte te zien zijn. Meestal zijn moedervlekken pas tussen de 10e en 30ste levensjaar te zien.
Berg zijn vette schilfers op het hoofd van je baby. Dit is niet erg. Binnen een jaar is het over.
De ooievaar bij geboorte in Duitsland
Volgens Duitse overlevering (ook rond de Middeleeuwen) zouden ooievaars baby's in hun snavel, in een mandje of op hun rug naar gezinnen brengen. De baby's werden door de ooievaars in moerassen en grotten gevonden.
April: Broedgedrag en eieren
De 2 – 5 mat witte eieren worden om de dag gelegd en zijn een slag groter dan een flink kippenei. Als het 1e ei is gelegd, wordt het nest niet meer alleen gelaten. Vanaf het 2e ei wordt er door beide ooievaars gebroed.
Krachtdier Kraai en Raaf herinneren ons aan ongecontroleerde duisternis in ons leven, aan iets spannends aan 'een andere kant'.
Een ooievaarsbeet op het voorhoofd wordt ook wel een engelenkus genoemd. Daarnaast kunnen ze op het hele lichaam voorkomen. Rondom de ooievaarsbeet zou de huid niet opgezwollen of dik moeten zijn, en je kindje heeft er dan ook geen last van.
Een mongolenvlek is een blauwgrijze vlek die vaak voorkomt bij pasgeboren baby's met een donkere huid. De vlekken zijn een paar centimeter groot en komen meestal voor op de onderrug of op de billen. Ze kunnen ook groter zijn en op andere plaatsen voorkomen.
Hoe ziet een ooievaarsbeet eruit ? We zien bleekroze fijne wegdrukbare vaatjes of vlekjes in de nek, die duidelijk wordt als het kind huilt of zich opwindt. Dezelfde afwijking kan ook zitten op het voorhoofd en/of op de oogleden.
De 100 dagen van de ooievaar ...
Als het broeden begint, meestal na het tweede ei, dan duurt het nog ongeveer 33 dagen voordat de eerste eieren uitkomen. Daarna duurt het 9 tot 10 weken voordat de jongen uitvliegen. Alles bij elkaar zo'n 100 dagen ... In de eerste helft van augustus gaan de jongen op trek.
De meeste ooievaars sterven in hun eerste levensjaar. Maar hiertegenover staat een aantal hoogbejaarde exemplaren, leeftijden van boven de 30 jaar komen voor.
In De Lokkerij maken de ooievaars gebruik van bomen, het dak van de boerderij en door de mens gemaakte paalnesten. Deze nesten staan op een houten paal en ze hebben, net als een bed een lattenbodem. De randen van een nieuw nest bestaan uit gevlochten takken. Ook de bodem wordt bedekt met takken en twijgen.
Alhoewel dat even schrikken is om te zien, is dat geen afwijkend gedrag. Ooievaars eten vlees (ooievaars die worden bijgevoerd krijgen vaak dode kuikens van kippen) en zodra het jong overleden is, zien de ouders er alleen nog een stukje voedsel in. We zien dit gedrag bij veel andere vogels.
De ooievaar bewijst zijn nut door het eten van insecten, muizen, mollen en slakken. In Nederland heeft de ooievaar nauwelijks natuurlijk vijanden. maar in Zuid-Europa wordt hij belaagd door onder andere monniksgieren en arenden. In Afrika zijn wilde roofdieren zijn natuurlijke vijanden.
Ooievaars zijn pas op hun derde levensjaar geslachtsrijp. De nesten worden op gemakkelijk bereikbare plaatsen gebouwd, waar ze een wijds uitzicht hebben over de omgeving. Geschikte plaatsen zijn boomtoppen, dakranden en schoorstenen. Tegenwoordig worden ook elektriciteitspalen meer en meer aangewend als nestplaats.
Er zijn wat verschillen tussen een natuurlijke en een ingeleide bevalling. Vaak is de ingeleide bevalling een stuk heviger en pijnlijker. Maar de pijn en intensiteit hangt wel weer af van de reactie op het hormoon dat wordt toegediend, waardoor de reactie op de weeën voor iedereen anders is.
De baby bepaalt wanneer de bevalling begint
De kleine heeft een soort kalender en weet zelf wanneer het tijd is om geboren te worden. Door signalen van de baby wordt in het lichaam van de moeder een aantal processen in gang gezet waardoor de bevalling begint.
Je voelt dat de baby naar beneden, uit de baarmoeder, geduwd wordt. De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen.
Berg is een veelvoorkomend babykwaaltje. Je herkent het aan de gele schilfers op de hoofdhuid. Het is misschien vervelend, maar geen zorgen: het is volledig onschuldig en niet besmettelijk.
Waarom berg ontstaat, weten we eigenlijk niet precies. Mogelijk doordat de samenstelling van het huidsmeer verandert omdat de talgklieractiviteit verhoogd wordt. Hierdoor blijven huidschilfers aan elkaar vastzitten en plakken. Bij pasgeboren baby's wordt als oorzaak vaak het indrogen van vernix vet genoemd.
Meestal hebben baby's met berg geen last van pijn of jeuk. Bij sommige baby's kan berg wat heftiger zijn. Hierbij zijn er meer, dikkere en vettere schilfers op de hoofdhuid te vinden en zijn er vaak ook schilfers op andere plekken, zoals achter de oren of op de oogleden. Hierbij kan de baby ook last krijgen van jeuk.