Op de dag van aankoop kan een gekoeld product ingevroren worden, de producten zijn in de vriezer tot zes maanden houdbaar.
De meeste vleesvervangers kun je in de koelkast bewaren en zijn dan enkele dagen houdbaar. Je kunt ze ook invriezen dan zijn ze 3 maanden houdbaar.
Direct na aankoop kan een gekoeld product ingevroren worden. De producten zijn in de vriezer (bij -18°C of kouder) tot zes maanden houdbaar en wij adviseren het product direct na ontdooiing te consumeren.
Twee derde van de producten blijkt te veel zout en/of verzadigd vet te bevatten, luidt de conclusie. De Consumentenbond zag dat zowel supermarkten als A-merken ongezond samengestelde vegaburgers maken. Daar vallen onder andere namen als Vivera, Valess, De Vegetarische Slager en Lidl onder.
Geschikt om thuis in te vriezen op de dag van aankoop. Binnen 3 maanden gebruiken. Voor gebruik ontdooien. Ten minste houdbaar tot en met: zie voorzijde, mits gekoeld bewaard (max.
Goed bewaren
Sommige vleesvervangers kunnen dus wel degelijk net zo snel bederven als vlees van dieren. Producten op sojabasis kunnen vermoedelijk wat langer dan 2 dagen bewaard worden na openen van de verpakking, maar ook die kunt u volgens Van der Vossen geen week laten liggen.
Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Op de dag van aankoop kan een gekoeld product ingevroren worden, de producten zijn in de vriezer tot zes maanden houdbaar. Na ontdooiing adviseren wij het product direct te consumeren.
Het rundergehakt bevat ongeveer 1/3 meer calorieën dan het plantaardige gehakt, wat te wijten is aan het hoge vetgehalte. Gehakt (of het nu dierlijk of plantaardig is) vormt een belangrijk eiwitcomponent binnen een maaltijd en hoeft dus geen hoge bron van vetten en energie te zijn.
Plantaardige alternatieven zijn vaak beter voor het milieu én de gezondheid dan het dierlijke vlees of melkproduct dat zij moeten vervangen. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Bath.
Zo kun je kokosmakronen, brood en cake erg goed invriezen, terwijl sommige taarten of koekjes klef kunnen worden. Vleesvervangers: vaak staat op de verpakking of je een vleesvervanger wel of niet in kunt vriezen. Daarnaast heb je natuurlijk frozen vleesvervangers zoals het assortiment van Quorn.
Een portie soep of een stevige biefstuk na 3 jaar nog uit de diepvriezer halen en opeten… is dat een slim idee? Voedsel dat onder de juiste omstandigheden is ingevroren en constant bij -18°C wordt bewaard, blijft voor eeuwig 'veilig' om te eten.
Ook producten op basis van ei - zoals mayonaise en meringue - vries je beter niet in. Ongekookte aardappelen: ze bevatten veel vocht en zijn daarom niet geschikt om in te vriezen. Zachte kazen, zoals ricotta en mozzarella, zijn niet geschikt om in te vriezen: die zullen schiften en/of klonteren.
Jaap Korteweg: "We hebben deze producten exclusief ontwikkeld voor speciaalzaken en natuurvoedingswinkels. De biologische productlijn is gebaseerd op wat we met De Vegetarische Slager doen, dus culinair hoogstaande vleesvervangers maken, maar dan 100% biologisch.
Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Roerbakgroenten invriezen/ Wokgroenten invriezen
Het is ook zeker mogelijk om roerbakgroenten in te vriezen. Let alleen wel op dat een roerbakmix vaak groenten bevat met een hoog watergehalte. Het nadeel is dus dat deze groenten een beetje slap en zompig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden.
De 'Vivera plantburger' bevat de minste calorieën, namelijk 157 kcal. De andere burgers zitten rond de 160 kcal. Op basis van calorieën maakt het dus niet veel uit welke vegetarische burger je kiest, maar als je echt heel erg op je energie-inname let, zou ik kiezen voor de 'Vivera plantburger', met de minste calorieën.
We maken een onderscheid tussen vleesvervangers en gewone groenten: Kikkererwten, soja, kidneybonen, kapucijners, linzen en andere soorten bonen zoals de bruine, rode, zwarte en witte bonen zijn de perfecte vleesvervangers.
Toch is gaar vlees niet onbeperkt houdbaar. Het is en blijft immers een product met voedingsstoffen waarop bacteriën goed kunnen groeien, en dat daardoor altijd gevaar loopt te kunnen bederven. In de diepvriezer ( -18º tot -20ºC) kunt U zelf ingevroren vlees en vleeswaren, gemiddeld 1 tot 6 maanden gemakkelijk bewaren.
Voorgesneden groenten en rauwkost kan je 3 maanden bewaren, andere groenten, vaak wel twaalf maanden. Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft.
Een voedingsmiddel dat na ontdooien opnieuw wordt ingevroren bevat meer bacteriën dan daarvoor en deze zullen zich verder ontwikkelen als het voedingsmiddel opnieuw wordt ontdooid. Hierbij komt opnieuw meer vocht vrij. De textuur en de smaak van het voedsel kan hierdoor veranderen.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Tot die datum garandeert de producent de kwaliteit van het product. Daarna kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruit gaan. Maar je kunt de producten na die datum zeker nog eten.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.