Goede wijnen kunnen tegen een stootje. Dus meenemen vanuit een warme omgeving en in een warme auto (hoewel warm, dat valt meestal wel mee) is geen probleem. Heb in de loop der jaren honderden wijnen meegenomen uit warme landen. Nooit teleurstellingen en zeker niet qua transport.
Wat gebeurt er met de wijn als je hem niet op de juiste temperatuur bewaart? De algemene vuistregel is: als je de wijn te koud bewaard, zal de ontwikkeling van de wijn langzamer gaan. Als je de wijn te warm bewaard, zal de ontwikkeling sneller gaan. Beide is echter niet wenselijk voor de goede ontwikkeling van de wijn.
Probeer de fles zo min mogelijk te bewegen en verplaats deze met ingetogen rust naar de plaats waar de wijn genoten gaat worden. Leg de fles naar keuze in een schenkmandje of zet hem rechtop neer. De zwevende vaste bestanddelen (L'extrait sec, droesem, depot of moer) kunnen dan rustig naar de bodem zakken.
Wijn kan siecht tegen schokken, laat hem na vervoer 2 - 3 weken rusten.
Wat is de ideale temperatuur voor het bewaren van rode wijn? De ideale temperatuur om rode wijn te bewaren, is tussen de 10 en de 12 graden Celsius. Iets hoger of iets lager is niet erg.
Het is echter wel belangrijk om je wijn niet langer dan drie maanden in de koelkast te bewaren, aangezien dit de smaak zal aantasten. Twee dagen tot een week in de koelkast kan echter wel prima." Maar ook wijnkoelers kunnen uiteraard gebruikt worden om je wijn te koelen.
Temperatuur beïnvloedt de geur en smaak van wijn. Bij de juiste temperatuur zijn de aroma's, zuur, zoet en hetalcoholpercentage in balans. Is wijn te warm, dan verliest de wijn zijn fruitigheid en komt vooral de alcohol sterker over.
U mag 4 liter wijn meenemen en daarnaast 16 liter bier. De wijn mag geen 'mousserende wijn' (bubbeltjeswijn) zijn, maar moet gewone wijn zijn, zoals rode wijn, witte wijn of rosé.
De houdbaarheid van wijn is, zowel bij een gesloten als geopende fles, afhankelijk van het type wijn dat in de fles zit. Over het algemeen kun je een geopende fles wijn zo'n 3 tot 5 dagen bewaren. Na die tijd verliest de wijn zijn aroma's en wordt de smaak er niet beter op.
Gesloten flessen rode wijn kunt u over het algemeen best lang bewaren, gemiddeld zo'n 3 jaar. Sommige wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux of Châteauneuf-du-Pape hebben echter een geweldig bewaarpotentieel en blijven soms wel 10 jaar goed. Sterker nog, ze worden zelfs beter van een aantal jaar flesrijping.
Hier kun je ook andere dranken zoals wijn, sterke drank … kopen. Deze worden dan in een speciale, verzegelde tas gestopt. In je ruimbagage mogen vloeistoffen wel in een verpakking van meer dan 100 milliliter zitten.
Als je thuis je handbagage inpakt, kan je die fles alcohol beter laten staan. Meestal hebben flessen drank een inhoud van meer dan 100ml en dan komt deze vloeistof mogelijk niet door de security check. Je kunt wel na security alcoholische dranken kopen en dan mag die fles drank wel mee in je handbagage.
"Weet je dat er in een container 18.000 flessen wijn kunnen.
De gemiddelde Nederlander ervaart een kamertemperatuur tussen de 20 en 22 graden Celsius als aangenaam. De geur en smaak van rode wijn komen echter het best tot hun recht bij een temperatuur van 17 - 19 graden Celsius.
Witte wijnen en rosés verblijven bij voorkeur 2 tot 2,5 uur in dit koude hotel om vervolgens sprankelend in het glas te belanden. De rode broertjes en zusjes een half uur tot maximaal een uurtje onderin de koelkast. Met een wijnthermometer is gemakkelijk te meten of de fles die temperatuur heeft.
Hierbij is het belangrijk om te letten op de verschillende soorten witte wijn. Een volle, complexe droge witte wijn zoals een Chardonnay serveer je het beste op 12 graden, maar een zoete, witte wijn van hoge kwaliteit tussen de 10 en 12 graden.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Als een wijn in aanraking komt met zuurstof, vindt er oxidatie plaats. Hierdoor krijgt de wijn uiteindelijk een soort bruinige kleur. Absoluut een teken dat de wijn niet meer geschikt is om te drinken. Nog een teken dat de wijn niet meer goed is, is als er bubbeltjes zichtbaar zijn.
Wat mag er mee als ruimbagage? Van security mag vrijwel alles mee in je ruimbagage, behalve als het op de lijst van gevaarlijke voorwerpen staat. Check daarom eerst deze lijst met verboden voorwerpen. Twijfel je of je een bepaald voorwerp in je ingecheckte koffer mag meenemen, neem dan contact met ons op.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Een prima fles wijn is al te koop voor 8 á 9 euro, bier kost tussen de 1 á 4 euro per blikje/flesje, afhankelijk van het merk. Sterkere dranken als rum of wodka zijn in Zweden wel een stuk duurder dan in Nederland. De minimumleeftijd voor het kopen van alcohol in Systembolaget is 20 jaar.
Serveer je een witte wijn te koud dan zal de geur en smaak minder goed aanwezig zijn. Is een rode wijn te warm dan kan het aanwezige fruit bijna als gekookt overkomen en de alcohol als branderig. Het is dus belangrijk om hiervoor op te passen. Veel mensen serveren een rode wijn op kamertemperatuur.
De juiste bewaartemperatuur
Wijn kan het best liggend worden bewaard om de kurk niet te laten uitdrogen. Bewaar de flessen in een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. Het beste is een bewaartemperatuur tussen de 10 en 13°C, maar iets hoger of lager mag ook.
Je verwacht het misschien niet, maar rode wijn kun je heel goed licht gekoeld drinken. Dat geldt alleen niet voor elke rode wijn! Stevige wijnen zoals een bordeaux of rioja zijn gekoeld niet zo lekker, maar lichte en fruitige rode wijnen zijn hier wel perfect voor.