Een schorsing is een disciplinaire maatregel (een straf). Deze kan worden toegepast indien je je hebt misdragen. Een non-actiefstelling is een ordemaatregel. Die kan worden toegepast als je boventallig verklaard bent bij een reorganisatie.
Soms staat in de van toepassing zijnde cao hoe lang een non-actiefstelling of schorsing maximaal mag duren. Meestal duurt de schorsing niet langer dan 2 of 3 weken voordat één van de partijen, de werkgever of de werknemer, verdere actie onderneemt. Dat kan bijvoorbeeld zijn een ontslag door de werkgever.
Let op: in veel cao's is opgenomen dat een schorsing niet langer dan 14 dagen mag duren. Meestal kan deze periode één keer worden verlengd.
Je werkgever kan je op non-actief stellen, bijvoorbeeld als je boventallig bent geworden bij een reorganisatie. Je krijgt nog wel betaald, maar er is geen werk meer voor je. Bij een non-actiefstelling hoeft dus het niet zo te zijn dat jij iets verkeerd gedaan hebt.
Wil de werkgever ervoor zorgen dat jij niet komt werken, dan kan hij dit doen door jou op non-actief te stellen of te schorsen. Hier moet de werkgever wel een goede reden voor hebben. Er zijn verschillende redenen waarom iemand op non- actief kan worden gesteld.
Als u op non-actief wordt gesteld of u moet zich ziek melden dan kunt u er niet meer bij!
Tijdens het onderzoek kan de medewerker mogelijk op non-actief gesteld worden. Dit kan wanneer gedurende het onderzoek, het verrichten van (tijdelijke andere) arbeid niet mogelijk is of niet verantwoord is. Deze reden wordt gebruikt als gegronde reden voor het niet tewerkstellen van de medewerker.
De school moet de ouders en de leerling schriftelijk op de hoogte brengen van de schorsing of de verwijdering. In de brief van de school staat waarom de leerling is geschorst en voor hoe lang. Of als de leerling wordt verwijderd waarom hij of zij wordt verwijderd.
Het is van belang om u direct na de schorsing bereid te verklaren om uw werkzaamheden op eerste afroep weer te hervatten. 'Gewoon' berusten in de schorsing zou ervoor kunnen zorgen dat 'geen arbeid, geen loon' wél geldt. Dat houdt dus ook in, dat u direct weer aan het werk moet gaan wanneer uw werkgever u weer oproept.
Daarnaast heeft schorsen de betekenis '(iemand) voorlopig of tijdelijk verbieden zijn ambt waar te nemen, aan wedstrijden mee te doen of naar school te gaan'.
Als een leerling zich niet aan de richtlijnen en regels houdt, kan de school een schorsing opleggen. Dit houdt in dat een leerling tijdelijk geen toegang krijgt tot de lessen of zelfs het schoolgebouw. Zowel op de basisschool als op de middelbare school kan een leerling worden geschorst.
Heeft u recht op loon bij schorsing? Bijna altijd dient de werkgever het loon tijdens de periode van schorsing gewoon door te betalen.
Hoogte transitievergoeding
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2022 maximaal € 86.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 86.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Vrijstelling van werkzaamheden betekent dat je als werknemer (tijdelijk) geen werk meer hoeft te verrichten. Een werkgever treft deze maatregel vaak in overleg, bijvoorbeeld om je in staat te stellen naar een nieuwe baan te zoeken. Je behoudt gedurende de vrijstelling recht op doorbetaling van loon.
Hoewel er juridisch geen termijn bepaald is waarbinnen je actie moet ondernemen, zou een schorsing of non-actiefstelling niet langer dan 2 of 3 weken moeten duren voordat je in actie komt. Soms staat in een van toepassing zijnde cao hoe lang dit maximaal mag duren.
De vakantiewetgeving bepaalt uitdrukkelijk dat de 'eerste schorsing primeert'. Plant de werknemer een week vakantie maar wordt hij een dag voordien arbeidsongeschikt, dan primeert de arbeidsongeschiktheid en kan hij die week vakantie later nog opnemen.
Wanneer de regeling van volledige schorsing of gedeeltelijke arbeid de wettelijke maximumduur van 4 weken of 3 maanden bereikt, moet u gedurende een volledige week opnieuw de regeling van volledige arbeid invoeren, vooraleer u een nieuwe regeling (volledige schorsing of gedeeltelijke arbeid) kunt invoeren.
Een school mag een kind maximaal 1 aaneengesloten week schorsen. Dat zijn dus maximaal vijf schooldagen. Dit is ook het geval als de school het kind wil verwijderen van school. Als de schorsing langer dan 1 dag duurt, moet de school de Onderwijsinspectie schriftelijk inlichten over de schorsing en de reden daarvan.
Een middelbare school mag uw kind maximaal een week schorsen. Uw kind heeft dan tijdelijk geen toegang tot de school of tot bepaalde lessen. Een school mag uw kind ook van school sturen. Schorsen en van school sturen zijn ordemaatregelen.
Een concurrentiebeding bevat een verbod voor de werknemer om na het einde van zijn contract soortgelijke werkzaamheden uit te oefenen bij een ander bedrijf of als ondernemer. Het is niet mogelijk om in een tijdelijk contract een concurrentiebeding op te nemen.
Vertel je werknemer kort en bondig wat de reden is voor zijn ontslag. Verwijs hierbij eventueel naar eerdere functioneringsgesprekken of beoordelingsgesprekken. Word nooit persoonlijk en laat je niet verleiden tot het opsommen van alle tekortkomingen van je werknemer.