Een loempia bestaat uit een langwerpige zak gemaakt van een dun vel deeg ("loempiavel", meestal van filodeeg), die zelf gegeten kan worden, met daarin groenten (zoals bamboescheuten, kool, taugé), garnalen, vlees, olie, omeletreepjes en kruiden. Het deeg wordt als een envelop dichtgevouwen en daarna in olie gebakken.
Loempiavellen zijn dunne, doorzichtige vellen gemaakt van rijstmeel en water. Ze worden vaak gebruikt in de Aziatische keuken om loempia's te maken, een populair gerecht dat bestaat uit groenten, vlees of vis, en soms noedels, verpakt in een dunne deegvel en gefrituurd of gestoomd.
In loempiavellen zit bloem, water en eiwit. Filodeeg bevat behalve bloem en water ook olie. Van origine komt filodeeg uit de Midden-Oosterse keuken en loempiavellen uit de (verre) Oosterse keuken.
Qua loempia vellen gebruiken we filodeeg. Dit is veel minder vet dan bladerdeeg. De vulling van dit loempia's recept bestaat voornamelijk uit groente en kip. En je bakt de loempia's natuurlijk af in de oven en niet in de frituur.
Een loempia bestaat uit een langwerpige zak gemaakt van een dun vel deeg ("loempiavel", meestal van filodeeg), die zelf gegeten kan worden, met daarin groenten (zoals bamboescheuten, kool, taugé), garnalen, vlees, olie, omeletreepjes en kruiden. Het deeg wordt als een envelop dichtgevouwen en daarna in olie gebakken.
Loempiavellenn zijn in principe al gaar, je kunt ze dus ook rauw als wrap eten als je wilt, eventueel eerst ingesmeerd met wat zoete bonen- of hoisinsaus.
Er zitten 342 kilocalorieën in 1 groot (225 gram) loempia.
De Chinese loempia, zoals je hem in Chinese restaurants in heel Nederland vindt, is een grote gefrituurde rol gemaakt van een loempiavel, met daarin een vulling van blokjes ham of stukjes kip, reepjes omelet, taugé en andere groenten.
Er zit 5,7 gram vet in 1 portie (70 gram) loempia, bereid, waarvan 1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
In loempiavellen die je in de supermarkt of toko's vindt zit meestal iets van melkeiwit.Hierdoor zijn ze wel vegetarisch, maar niet vegan. Eet je zelf écht plantaardig? Dan kun je de loempia's maken met filodeeg.
Voorverwarmen op 250°C. Leg de bevroren loempia's op de bakplaat in het midden van de oven.Baktijd: ± 20 minuten.Tijdens het bereiden regelmatig keren.
Na ongeveer 5 minuten is de loempia mooi goudbruin en gaat de loempia drijven als hij klaar is. Verwarm je oven/airfryer voor naar 220° Celsius. Leg maximaal 2 loempia's op het rekje en bak je loempia's in ongeveer 11 minuten mooi goudbruin.
Verhit een ruime hoeveelheid olie in de (frituur)pan tot 180 °C. Frituur de loempia's 3-4 minuten; bak ze per 4 tegelijk, zodat ze niet aan elkaar plakken. Laat uitlekken op keukenpapier.
De loempia is dan nog steeds de gezondste keuze, al is het verschil met de rest wel wat minder groot. Daarnaast bevat deze snack ook relatief weinig (verzadigd) vet en zout.
Er zitten 393 kilocalorieën in 1 bakje (150 gram) friet, met zout. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'friet, met zout'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Makro komt als beste uit de test, Aldi als beste koop. Maar wel opvallend: de loempia's met kip scoren beduidend beter dan de vegetarische.
Deze hoeveelheden zijn berekend op 20 loempia's. Ongebakken loempia's kunnen heel goed ingevroren worden; ze hoeven niet ontdooid te worden voor het frituren.
In de koelkast kunnen loempia's ongeveer 2 tot 3 dagen worden bewaard. Na deze periode kunnen ze nog steeds eetbaar zijn, maar de kwaliteit kan achteruitgaan. Het is belangrijk om goed naar de loempia's te kijken en te ruiken voordat je besluit ze te eten na 3 dagen in de koelkast te hebben bewaard.
Verwarm de oven voor naar 180° Celsius, gebruik je een airfryer? Verwarm deze dan voor naar 170° Celsius. Doe de loempia's in een ovenschaal of leg ze op wat bakpapier. Als de oven volledig is voorverwarmd zet je de loempia's in het midden van de oven en laat je ze voor ongeveer 10 minuten opwarmen.
Bevroren in de friteuse: ca.12 minuten op 180°C. Ontdooid in de friteuse: ca. 6 minuten op 180°C.
Oorsprong. De loempia komt oorspronkelijk uit China en wordt vaak als voorgerecht of als tussendoortje gegeten. Het gerecht heeft onder andere doorgang gevonden in de Filipijnse, de Indonesische, de Vietnamese, de Cambodjaanse en de Thaise keuken. Iedere keuken kent zijn eigen variant.