Het incidenteel opladen van je iPhone met snelladen is niet schadelijk. We raden alleen aan om het niet continu te doen. De accu van je iPhone blijft in een betere conditie als je langzaam oplaadt bij een lage temperatuur. Daarvoor kun je dus beter de 5 Watt-oplader gebruiken die je vroeger bij de iPhone kreeg.
“Snelladers zijn slecht voor je telefoon, accu of batterij”
Als je batterij heet wordt tijdens het laden (dus niet een heel klein beetje warmer, maar echt heet), is het slecht. Als hij een normale temperatuur houdt, is er niks aan de hand. Snel laden is dus niet per definitie slecht voor je batterij.
De hedendaagse batterijen – die gemaakt zijn van lithium-ion en lithium-polymeer - hebben niet zo'n geheugen en slijten zelfs sneller wanneer je deze van 0% naar 100% laadt. De langste levensduur realiseer je uiteindelijk door de batterij tussen de 20% en 80% te houden. Liever in kleine beetjes opladen dus!
Vermijd snel opladen als het niet nodig is
Snel opladen kan handig zijn als je snel wat extra batterijvermogen nodig hebt, maar als je de tijd hebt, is langzaam opladen vaak beter voor de batterij. Onthoud dat de batterijprestaties na verloop van tijd sowieso zullen afnemen, ongeacht hoe je de telefoon oplaadt.
Je kunt de batterij van je iPhone 8 en nieuwer in ongeveer 30 minuten opladen tot 50 procent. Voor snelladen heb je een Apple USB-C-naar-Lightning-kabel en een van de volgende adapters nodig: Apple USB-C-lichtnetadapter van 18 W2, 20 W, 29 W, 30 W, 35 W, 61 W, 67 W, 87 W, 96 W of 140 W.
Ga voor een Power Delivery snellader
Apple apparaten laad je snel op met een Power Delivery snellader. Kies een oplader met minimaal 20 watt vermogen.
Erger nog: een niet-originele oplader kan bij een iPhone zelfs de U2 IC-chip beschadigen. Deze is verantwoordelijk voor allerlei processen. Een iPhone die plots niet meer wil opstarten, kan een teken zijn van een beschadigde chip. Koop dus steeds een originele oplader om deze problemen te omzeilen!
Om de afname van de capaciteit te compenseren is het belangrijk om de accu rustig af te laten koelen. Snelladen zorgt voor meer warmte dan langzaam laden, waardoor het nodig is om de accu rustig af te laten koelen. Daarom gaat vanaf 80% automatisch het snelladen uit en gaat het opladen een stuk langzamer.
Vaak kort opladen is goed voor je batterij
De meeste slijtage treedt op bij het opladen van de laatste 20/30 procent. Volledig opladen tot 100 procent zorgt voor ongeveer 10 keer zoveel slijtage als opladen tot 70 procent.
Dit fabeltje was vroeger overigens wél waar, want 'oude' accu's kon je wel degelijk overladen. Al met al is snelladen dus niet schadelijk voor je telefoon. Een degelijke oplader levert nooit meer vermogen af dan je toestel aankan.
Ga hiervoor naar Instellingen, Batterij en dan naarBatterijconditie. Hier ziet u bovenaan de Maximumcapaciteit. Indien deze op 85% of lager staat is deze toe aan vervanging. Onder de 80% krijgt u automatisch een Reparatie melding.
Om je iPhone batterij langer in goede staat te houden, is het verstandig geoptimaliseerd opladen te gebruiken.Zeker als je vaak 's nachts je telefoon oplaadt. Met deze speciale functie laadt je batterij op tot een niveau van 80 procent. Daarna stopt het opladen.
Als je batterijpercentage op 80% zit, functioneert alles dus nog steeds zonder prestatieverlies. Denk er wel aan dat vooral bij oudere modellen een perfect functionerende batterij natuurlijk niet dezelfde prestaties levert als die van een nieuwer model.
Snelladen is niet direct schadelijk voor de accu van je elektrische auto. Zolang de temperatuur van je accu binnen de voorgeschreven normen blijft, kan er niet heel veel mis gaan. Echter, moet je in je achterhoofd houden dat je auto consequent aan de snellader hangen de levensduur van je accu kan verkorten.
Laad meerdere keren per dag kort op
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
De gemiddelde laadtijd van een elektrische auto die thuis wordt opgeladen ligt tussen de 6 en de 10 uur. Wanneer een auto aan een DC snellader wordt gekoppeld, kan de elektrische auto tot wel 6 keer sneller opladen.
Telefoon 's nachts opladen is slecht voor telefoonaccu
Lithium-ion-batterijen slijten namelijk veel sneller na 80 procent, dan daarvoor. Dit heeft te maken met de chemische samenstelling van een telefoonaccu, die het best gedijt tussen een oplaadpercentage van zo'n 20 tot 80 procent.
Het opladen van een tablet of smartphone terwijl je ligt te slapen is misschien handig, maar ook behoorlijk brandgevaarlijk. Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt in de jaarlijkse Risicomonitor Woningbranden voor brand door apparaten.
Een volledige laadbeurt (als de batterij helemaal leeg is) kost aan stroom 12,41 Wh. Per jaar gebruikt het apparaat dan maximaal 12,41x365= 4,5 kWh. Doe dat maal de stroomprijs van 0,894 euro (prijspeil 25 oktober 2022), dan komen de kosten op 4,05 euro per jaar.
Opladen tot 90% is beter voor je accu
Maar het is slimmer om niet verder te gaan dan 90%. Dan gaat je accu namelijk langer mee. Opladen tot 90% is ruim genoeg voor de meeste ritten die je dagelijks maakt, bijvoorbeeld naar je werk.
Als de batterij te warm wordt, kan de software het opladen boven de 80 procent beperken om de levensduur van de batterij te verlengen. Uw iPhone zal opnieuw opladen als de temperatuur is gedaald. Probeer uw iPhone en oplader naar een koelere plek te verplaatsen.
10.000 mAh: 1 tot 2 keer je smartphone opladen
Met een 10.000 mAh powerbank (werkelijke capaciteit: 6.660 mAh) laad je de meeste nieuwe smartphones ongeveer 1,5 keer op.
Fabrikanten stellen dat alleen de originele opladers van het eigen merk gebruikt moeten worden.Dat zou de levensduur van de accu verlengen. In de praktijk blijft vaak dat goedkopere opladers van imitatie-merken even goed werken. Er zit wel een addertje onder het gras.
Wil je 100% zeker zijn dat je de juiste en een goede oplader koopt, dan is het slim om een originele oplader te kopen. Het nadeel hiervan is dat originele opladers vaak een stuk prijziger zijn dan imitatie opladers.
Koop je de officiële lader voor je telefoon, dan is dat wel de veiligste optie. De NVWA raadt dit daarom ook aan. Maar de meeste laders die in Nederland in elektronicazaken en de betere webshops worden verkocht, hebben een CE-certificering en zijn gewoon veilig.