Hummus, hoemoes, houmous en ga zo nog maar even door. Er zijn veel verschillende benamingen te vinden en overal worden ze door elkaar gebruikt. Met alle benamingen wordt eigenlijk hetzelfde bedoeld. De officiële naam is hummus, vandaar dat ik dit ik deze term ook voornamelijk gebruik.
Nutri-Score hummus
Een hummus met Nutri-Score A is het gezondst, een hummus met Nutri-Score C het minst. 37% van de hummus soorten heeft Nutri-Score A, 42% Nutri-Score B en 21% Nutri-Score C. Hummus met fruitsmaakjes hebben allemaal een score B of C en zijn dus de minst gezonde variant te noemen.
Jazeker.Hoemoes en falafel zijn gemaakt van kikkererwten, een peulvrucht die heel erg voedzaam is. De vetten die de hoemoes bevat, zijn bovendien onverzadigde vetten van plantaardige afkomst.
In principe is hummus niet anders dan een puree van kikkererwten. De ingrediënten die gebruikt worden voor de puree zijn naast gedroogde kikkererwten vaak tahin, olijfolie, citroensap, knoflook en peper en zout. Soms wordt er nog za'atar aan toegevoegd, of andere smaakmakers zoals paprikapoeder, sumak of cayennepeper.
"Hummus is gemaakt van de peulvrucht kikkererwten en in de Schijf van Vijf raden we aan om per week twee tot drie opscheplepels (135 gram) peulvruchten te eten in plaats van een stuk vlees.
Hummus voorziet ons van vezels die de darmtransit verbeteren en onze goede darmbacteriën aansterken. Daarnaast bevat het vitamines A, C en E, magnesium, kalium en ijzer.
Hummus is zo'n voedingsmiddel dat er om bekend staat dat het niet alleen heel lekker is, maar ook heel gezond. Het is een voedzame spread voor op brood, maar je kan er ook heel goed wat rauwkost in dippen. Doordat het van kikkererwten wordt gemaakt zit het boordevol eiwitten en daar worden we blij van!
Hummus werd voornamelijk gegeten met pitabrood of Turks brood, maar bij ons Nederlanders inmiddels ook populair als groente-dip of als beleg op brood of een wrap. Hoewel de originele hummus uit Libanese keuken weinig afwijkende ingrediënten kent, weten we er hier in landen als Nederland bijzondere mixen van te maken.
Er zitten 64 kilocalorieën in 1 voor snee (20 gram) hummus. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'hummus'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
In de basis bestaat hummus uit een mengsel van kikkererwten, tahin, gemalen sesamzaad, olijfolie, citroensap en knoflook. In principe allemaal gezonde ingrediënten. Bovendien zijn kikkererwten rijk aan eiwitten, vezels en 'trage koolhydraten', wat zorgt voor een verzadigd gevoel.
Kikkererwten behoren tot de goedkoopste ingrediënten in hummus, dat verder in de basis bestaat uit tahin (sesamzaadpasta), olijfolie, knoflook en enkele kruiden. "De tahin is verreweg het duurst", zegt Roberto Oberegger van Maza.
Over het algemeen hebben de hummus varianten met groente de meest gezonde samenstelling, oordeelt de Consumentenbond. Die scoren het vaakst een A. Daarna komen de pikante varianten, gevolgd door de naturel hummus en de hummus met kruiden. De hummus soorten met fruit scoren het laagst, vooral C's en nooit een A.
Antwoord: Hummus uit de supermarkt is ongeopend zeker een maand houdbaar, soms wel twee. Dit komt door de toegevoegde conserveermiddelen en de luchtdichte verpakking. Na opening blijft deze ruim een week goed. Zelfgemaakte hummus bevat geen conserveermiddelen en is daardoor bederfelijker.
Gezonde hummus
Kikkererwten bevatten veel eiwitten, wat goed is voor je spieropbouw. Behalve veel eiwitten bevat hummus ook magnesium, ijzer, zink, molybdeen, mangaan, fosfor, folaat ( ook wel foliumzuur) en vitamine B6.
Uitslag | De beste hummus is van Albert Heijn
Een fijn vleugje komijn, hoog in de tahin en nabrandend met een pepertje. De duidelijke winnaar.
Hummus is een goede bron van eiwitten
Niet alleen voor fanatieke sporters, maar voor iedereen. Je lichaam heeft deze belangrijke bouwstoffen namelijk nodig om je botten en spieren te onderhouden. Kom je met moeite aan je dagelijkse portie eiwitten? Dan heb je een hele goede reden om meer hummus te eten.
Goed voor spijsvertering en darmflora
In hummus zitten veel voedingsvezels, die bijdragen aan de spijsvertering. Dit zorgt voor een goede darmflora en stoelgang, doordat vezels zowel verzachten als stevigheid geven.
Twee eetlepels hummus per dag is een goede hoeveelheid. Hiermee kun je twee boterhammen besmeren. Let ook op waar je hummus mee combineert. Veel mensen eten hummus op crackers, toastjes of brood.
Hummus is altijd een puree op basis van kikkererwten, tahin en citroen- of limoensap. Vooral de tahin is een ontzettend belangrijk ingrediënt. Kikkererwten zijn een beetje saai van smaak en de tahin geeft de juiste kick aan je hummus. Ook belangrijk is om je hummus warm en zo vers mogelijk te eten.
Ook gewone hummus kun je namelijk zonder problemen verwarmen, in de magnetron gaat dat supersnel.
Je kan vast nog veel meer verzinnen dat goed combineert met hummus. Denk aan gegrilde of geroosterde groenten zoals aubergine, bloemkoolroosjes, pompoen, zoete aardappel, kikkererwten of artisjokharten.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Gezond broodbeleg
Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring.
Een eetlepel hummus (genoeg voor één boterham) bevat 64 kcal. Met een plakje kaas zit je op 76 kcal, dus drie boterhammen met hummus in plaats van kaas scheelt toch weer bijna 40 kcal.