Als je klaar bent met de behandeling kun je nog wel besmettelijk zijn. Dit duurt tot een week na de behandeling. In die week moet je dus helemaal geen seks hebben. Ook niet met condoom en ook niet met je handen of je mond.
Wij adviseren je om minimaal zeven dagen te wachten met seks. Dit heeft twee redenen: Na zeven dagen is de chlamydia-bacterie uit je lijf verdwenen. Je kunt de bacterie dan niet meer overdragen aan je sekspartner.
Helaas gebeurt dat ook nog weleens. Er zijn verschillende oorzaken mogelijk: Te vroeg getest; als je te vroeg na een behandeling getest bent kan het zijn dat in de test de eerder opgelopen chlamydia nog zichtbaar is. Te vroeg testen na een behandeling geeft geen betrouwbaar beeld van de werkelijke gezondheidstoestand.
Hoelang blijft chlamydia in het lichaam zonder behandeling? Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
In het algemeen werkt azitromycine binnen enkele dagen. Je zult merken dat de klachten snel verminderen. Doorgaans duurt de behandeling drie tot vijf dagen. Als je na de kuur restverschijnselen hebt van de infectie, kan de arts de diagnose heroverwegen.
Zoals geldt voor de meeste SOI, wordt Chlamydia doorgegeven via vaginale seks, maar ook seksuele contacten, zoals liefkozingen zonder penetratie of ejaculatie, en orale of anale seks kunnen de bacterie doorgeven. Ook via seksspeeltjes of via het gebruik van de handen kan de bacterie worden overdragen.
Chlamydia kan een ontsteking veroorzaken van de urinebuis, van de anus en bij vrouwen ook van de baarmoedermond. Als vrouw merk je vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat je lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren.
Chlamydia – 14 dagen
Deze klachten kunnen zich tot 6 weken na de seks openbaren. Ondertussen heb je dan al Chlamydia en kun je anderen besmetten. Omdat de incubatietijd 14 dagen is, kun je je na die periode laten testen op deze geslachtsziekte.
Kun je van chlamydia genezen? Ja. Je krijgt medicijnen en dan gaat de soa over. De klachten gaan dan weg.
Het is daarom belangrijk dat de partner(s) zich laat onderzoeken en eventueel behandelen. Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo voorkom je dat jij en je partner(s) elkaar over en weer blijven besmetten. Als je toch vrijt, gebruik dan een condoom.
Je partner kan een soa hebben zonder het te weten
Je partner kan ook een virus hebben waar je later een soa door krijgt. Dat je partner geen klachten heeft, betekent niet dat jij ook geen klachten krijgt. Het kan dus zijn dat jullie allebei een soa hebben, maar jij wel klachten hebt en je partner niet. Of andersom.
Ja, dat kan. Als je chlamydia gehad hebt, en je bent behandeld, kan je het opnieuw oplopen door onveilige seks. Je bouwt er dus geen resistentie voor op. Het kan bovendien zo zijn dat je er de ene keer wel klachten van hebt, en de andere keer niet.
Als vrouw merkt u vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat u lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kunt u de ziekte ongemerkt doorgeven.
Ook masturberen raden we dus af voor de eerste week, omdat hierdoor hele kleine scheurtjes in het slijmvlies kunnen ontstaan waardoor eventuele 'SOA-bacteriën' die nog aanwezig zijn weer opnieuw tot besmetting kunnen leiden.
Doxycycline bestrijdt veel soorten bacteriën. De tabletten beginnen na 1 tot 2 uur te werken. De injectie werkt meteen. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.
Artsen schrijven in dat geval een antibioticum voor, zoals azitromycine. Het bestrijdt de bacteriën. De tabletten en drank beginnen na 2 tot 3 uur te werken. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.
Meestal geeft chlamydia in de keel dus geen klachten. Klachten die wel kunnen voorkomen komen zijn: keelpijn, pijn bij het slikken, opgezette klieren in de hals en koorts. De enige manier om te achterhalen of jij chlamydia in je keel hebt is door een orale chlamydia test af te nemen.
Er zijn geen beperkingen voor azitromycine en alcohol. Azitromycine versterkt de werking van alcohol niet. Alcohol vergroot ook niet de kans op bijwerkingen en zorgt niet voor een verminderde werking van het medicijn.
De meeste soa's kun je 3 weken nadat je besmet bent aantonen met een soa-test. Dat betekent dat het pas 3 weken na de mogelijke besmetting zin heeft om je te laten testen. Soms kan een soa-test wel eerder, namelijk als je al klachten hebt (bijvoorbeeld afscheiding uit je penis of vagina).
Chlamydia-behandeling
In de meeste gevallen zal een arts kiezen voor een behandeling met het medicijn azitromycine. Hierbij hoeft slechts één tablet van 1 gram te worden ingenomen. Maar let wel je blijft nog wel een week na inname besmettelijk voor eventuele partners.
Chlamydia, gonorroe en syfilis
Chlamydia en gonorroe worden met antibiotica behandeld. Je bent na een week genezen. Ook syfilis wordt met antibiotica behandeld. Antibiotica worden alleen gebruikt voor soa's die door een bacterie worden veroorzaakt.
Chlamydia kán een eileiderontsteking veroorzaken. Wordt die niet op tijd behandeld, dan kan je minder vruchtbaar worden. Als je vaker dan één keer chlamydia hebt gehad, dan wordt de kans op onvruchtbaarheid groter.
Met deze uitslag kun je bij de huisarts of GGD een behandeling aanvragen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen bij de huisarts of GGD te testen. Het is belangrijk een week geen seks te hebben na het starten van de antibiotica.
Hoe besmettelijk is chlamydia? Omdat de meeste mensen niet merken dat ze chlamydia hebben, is het moeilijk aan te geven hoe groot de kans op besmetting precies is, per seksueel contact. Uit oudere studies blijkt dat de transmissie-kans (de kans op overdracht) van vrouw naar man 28% is, en van man naar vrouw 45%.
Er kunnen tot die tijd nog dode chlamydia cellen aanwezig zijn die in het onderzoek aangezien kunnen worden voor een actieve infectie. De uitslag geeft aan positief maar in werkelijkheid zijn er geen levende bacterie cellen aanwezig.