Bacteriebrand treedt vooral op hoge luchtvochtigheid, regen en warmte (tussen de 16 en 29 graden) en sterke groei (jonge bomen!) Ook veel stikstof en water zijn ongunstige factoren. De bestrijding wordt gedaan door spuiten met 500 gr.koperxychloride per 100 liter water en wel drie maal.
Bacteriebrand is een gebreksziekte van walnoten (Juglans regia) waarbij eerst bruine vlekjes op het blad te zien zijn en later grotere necrotische plekken. Hetzelfde proces vindt plaats op de bolsters van de vruchten die tengevolge van de bacteriebrand inwendig wegrotten en oneetbaar worden.
Stap 3: Wassen
Het schoonmaken van de walnoten is veel werk, maar wel belangrijk! Hoe langer de stukken bolster aan de walnoot blijven, hoe sneller de kwaliteit van de walnoot achteruit gaat. Ze moeten echt helemaal schoon zijn voordat je ze te drogen kunt leggen.
Verschil tussen onveredelde en veredelde notenbomen
Het verschil tussen onveredeld en veredeld zie je aan de vruchten. De onveredelde boom groeit hard, wordt erg groot en geeft pas na 10 jaar vruchten. De vruchten die aan de onveredelde boom komen zijn vaak klein, de noot heeft niet veel smaak en is soms ook wel hol.
Walnoten kunnen te lijden hebben van bacteriebrand. Op de bladeren van de walnoot komen kleine bruine vlekjes, bij sterke aantasting bladval. Op de bolsters ontstaan zwarte natte rottige vlekken (natrot). Bij vroege zomerinfectie dringen de bacteriën door de schaal zodat de noot rot en verslijmt.
Het beste wordt er gesnoeid in de periode tussen juni en eind oktober, dus wanneer de boom vol in het blad staat. Wordt er buiten deze periode gesnoeid dan bestaat de kans dat de boom zich doodbloedt, net als esdoorn, de berk, haagbeuk.
Nachtvorst bij de walnoot
Bij late nachtvorsten kan de knop bevriezen waardoor er dat jaar weinig of geen vruchten aan de boom komen. Meestal is de hoeveelheid vruchten vrij constant maar als er een jaar met meer vruchten dan normaal is kan de vruchtzetting het volgende jaar minder zijn (beurtjaren).
Als eerste vuistregel geldt dat de gemiddelde commercieel gekweekte walnootboom elk jaar 1270 mm neerslag nodig heeft. Als tweede vuistregel geldt dat walnootbomen in de zomer (juni, juli en augustus) meer dan 50% van de jaarlijkse watervoorziening nodig hebben.
Het Coenen ras heeft een echter bestuiver nodig en is in veel opzichten het beste ras voor ons klimaat. Het geeft een goede productie, geeft zeer smakelijke noten, de walnoten bevatten veel olie en dus lang houdbaar, tenslotte geeft dit ras een vrij grote noot en is een forse groeier met open kroon.
Walnoten kunnen vele honderden jaren oud worden. Voor de professionele teelt wordt meer en meer gebruikgemaakt van geënte bomen.
De noot is relatief klein in verhouding tot bijvoorbeeld de walnoot en is moeilijk te kraken. De noot heeft echter een lekkere smaak en wordt in vele gerechten gebruikt. De noten zijn rauw te drogen en zo te eten net als walnoten en kunnen worden gebruikt in gebak, taarten en deserts.
Na het oogsten maak je de noten schoon met lauw water. Dit werk moet zeer nauwkeurig gebeuren want elk stukje bolster dat achterblijft op de noten verminderd de kwaliteit ervan. Nadien kan je de noten laten drogen in en goed geventileerde ruimte.
Je kunt ze drogen door ze uit elkaar te leggen (bijvoorbeeld op een krat of rooster) in een goed geventileerde ruimte, die niet te vochtig is. Het kan dan 2-3 weken duren voordat ze goed droog zijn. Drogen boven de verwarming duurt enkele dagen en drogen in de oven kan binnen een paar uur.
Echter, ze bloeien niet tegelijk. Zo kan de walnotenboom zich zelf niet bevruchten. Daarom moet er een andere walnoot ergens vlakbij staan, die bloeiende mannelijke katjes moet hebben op het moment dat jouw boom bloeit ( vrouwelijk) Dat lukt niet altijd, dus heb je niet ieder jaar noten.
Op een walnoot kan vaak de schimmel van de familie Aspergillus aangetroffen worden. De Aspergillus Niger is de schimmel die wij ook als huisvriend hebben. De zwarte rand van de badkamertegeltjes zijn vaak afkomstig van deze schimmelsoort. De vieze achterneef is nog veel gemener: De Aspergillus flavus.
Walnoten zijn dus prima als snack, maar let erop dat je niet overdrijft: neem niet meer dan een handjevol (9 stuks) walnoten per dag. Dit is een gezonde hoeveelheid.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.
Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. Dat is dus een klein handje vol. Voor iedereen die ouder is, is 15 gram noten per dag voldoende. Dus overdrijf het niet want er zitten veel calorieën in noten.
Kervel, tomaten, asperges, courgettes, boomspinazie, winterpostelein, veldsla, frambozen, aalbessen, warmoes, olijfkomkommer … De lijst is eindeloos en het doet het allemaal zonder problemen onder of naast een grote, oude notenboom.
Bemesting van volwassen walnootbomen kan goed worden gedaan door dierlijke mest toe te voegen. Veel boeren voegen elke één of twee jaar 10 tot 20 ton mest per hectare toe. Als ze geen mest tegen een redelijke prijs kunnen vinden, gebruiken veel boeren groenbemester, voornamelijk vlinderbloemigen.
De plantdiepte moet zodanig worden gekozen dat de bovenste zijwortels 5 tot 10 cm onder het maaiveld liggen. Oppassen om niet te diep te planten, dat vertraagt de groei. De kwekerij diepte is meestal correct. De plantgaten voor jonge walnootbomen variëren van 30-60 cm doorsnee tot 25-30 cm diepte.
Zorg dat wanneer je een stek gaat planten de kluit van de stek goed vochtig is. Ga je de stek ergens anders planten? Geef dan thuis vooraf eerst ruim water. Maak een plantgat dat diep genoeg is maar graaf een stek ook niet te diep in, het aarde niveau moet ongeveer gelijk zijn als dat van de huidige potaarde.
Walnoot (Juglans regia)
Pluk de noten niet, maar wacht tot ze uit de boom vallen. Als je de noten droogt blijven ze wel drie jaar goed. Plant hem op een zonnige plek in kalkrijke grond. Nog een voordeel van een walnotenboom: hij verspreidt een geur die muggen en vliegen op afstand houdt.
Zon tot lichte halfschaduw. Het liefst goed doorlatend (niet te nat) en kalkrijk. Gezonde boom; weinig last van ziekten.