Met een scheutje vanille-extract voeg je gemakkelijk een flinke vanillesmaak toe aan al je baksels. Vanille-aroma, daarentegen, wordt machinaal gemaakt. De smaak is kunstmatig in een lab samengesteld. Bij de bereiding van vanille-aroma komt er dan ook geen vanillepeul aan te pas.
Je weet inmiddels al dat dit niet hetzelfde is, maar je kunt het wel degelijk vervangen. Je kunt aroma en extract in gelijke delen voor elkaar vervangen, heel simpel dus. Naast vanille-aroma en -extract zijn er nog meer vanille smaakstoffen die je kunt gebruiken. Daar schreef ik in dit artikel al eens over.
Als u verse vanillestokjes gebruikt, komt één vanillestokje overeen met ongeveer 1 à 2 theelepels vanille-extract. Om vanille-extract te vervangen door vanillepoeder, heb je ongeveer twee gram poeder nodig ter vervanging van twee theelepels essence.
Vanille extract is afkomstig uit de vruchten van de orchideeën. Het is dan ook een natuurlijk product. Vanille extract is een oplossing om de geur en smaak van vanille vast te houden. Vanille extract wordt met behulp van alcohol getrokken van vanillestokjes.
De essence is prima te vervangen voor het vanille extract, alleen is misschien iets minder puur van smaak. Deze aroma wordt verkocht in kleine buisjes maar kom je minder snel tegen in de supermarkt. Ook deze aroma is gemaakt van vanilline maar is veel sterker qua smaak dan de vanille essence.
Bourbon vanille is één van de beste soorten vanille. Veel chefs en patissiers gebruiken het liefst alleen maar deze vanille, vanwege zijn perfecte smaak. Het dankt zijn naam aan het eiland waar deze vanille oorspronkelijk vandaan komt – het eiland Réunion – dat vroeger Bourbon heette.
In de bron staat het volgende: Variatie op vanillestokje: 1 tl vanille-essence of 2 zakjes vanillesuiker (gebruik dan iets minder griessuiker). Je kan het dus gewoon gebruiken ter vervanging.
natuurlijk vanille-aroma, voor minstens 95% gewonnen zijn uit de vrucht of plant, in dit geval het vanillestokje. Staat die vrucht – of plantnaam er niet bij, dan hoeft het vanillestokje niets te maken te hebben met de vanillesmaak.
Reacties. Vanille extract is geconcentreerde vanille, vanille suiker is vanille aangevuld met suiker , en vanille stokjes is het enige echte vanille. De 2 eerder genoemde is hoogst waarschijnlijk gemaakt van vanilline. Dit is een vanille vervanger en mag dus eigenlijk helemaal geen vanille heten.
Vanille-extract is een natuurlijk product dat van échte vanille wordt gemaakt. Het extract zit bijvoorbeeld vaak in een klein potje waarbij een vanillepeul is toegevoegd aan wat alcohol. Bij vanille-extract is de smaak van de vanillepeul in de alcohol getrokken. Dit maak je ook heel gemakkelijk zelf.
Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld omdat de vraag veel groter is dan het aanbod. Bijna alle vanille komt nu uit Madagascar. De aanvoer uit dat land is wisselvallig, net als de kwaliteit. Het kweken is ingewikkeld omdat het bestuiven van de bloemen met de hand moet gebeuren.
Hoe lang blijft vanille extract goed? Vanillestokjes kunnen langer dan 1 jaar bewaard worden, mits op een droge en koele plaats. Op een vochtige plaats gaan de stokjes schimmelen. Ongeopende Vanille extract en Vanille Essence kunnen langer dan 1 jaar bewaard worden.
Er zitten 1 kilocalorieën in 1 theelepel (2 gram) vanille extract.
Bourbon vanillepoeder bestaat uit 100% pure en onbewerkte Bourbon vanillepoeder dat afkomstig is uit vanillestokjes. Het heeft een sterke aromatische geur en geeft een heerlijke zoete smaak aan gerechten en desserts.
Vanille-extract daarentegen is een natuurlijk product. Hierbij zijn de natuurlijke smaakstoffen van de vanilleboon in alcohol opgelost. In Amerika en Engeland wordt veel van dit "natural vanilla extract" gebruikt. Dit product kan nagebootst worden door opengesneden vanillestokjes enkele weken in wodka te laten trekken.
Ook aroma is op basis van alcohol, maar dan met een percentage lager dan 35%. De vanillesmaak komt hierbij niet van vanille, maar van vanilline, een synthetische stof met een vanille geur en smaak.
Drie à vier theelepels zijn voldoende voor 500 g of 500 ml te aromatiseren product.
De beste vanille komt van het eiland Madagaskar. Als je dat op een verpakking ziet staan, is het vaak al een goed teken. Maar let niet alleen maar op de herkomst, je kunt het meeste afleiden uit het stokje zelf. Zoals gezegd horen de stokjes niet hard en droog te zijn.
Naast vanillestokjes heb je ook nog vanillesuiker, met synthetisch vanillearoma (vanilline). Dit is op smaak gebrachte fijne suiker met vanillesmaak. Een ander alternatief is vanille-aroma of -essence.
Een aroma is een mengsel van verschillende geur- en/of smaakstoffen en kan uit wel tien verschillende stoffen bestaan. Aromastoffen worden ook wel aromachemicaliën genoemd: chemische stoffen die gebruikt worden om ergens een bepaalde geur en of smaak aan te geven. Er zijn natuurlijke en synthetische aromastoffen.
Je kunt de aroma's in 3 soorten indelen. De kunstmatige aroma's, die niets natuurlijks hebben, maar volledig kunstmatig gemaakt zijn. De natuurlijke aroma's, die wel een natuurlijke grondstof hebben, maar niets van de oorspronkelijke grondstof, waar de smaak eigenlijk vandaan komt, te maken heeft.
Echt natuurlijke aroma wordt gemaakt uit bronnen van 100% natuurlijke oorsprong, denk aan groente, fruit, kruiden en vanille. De wet schrijft voor, dat deze natuurlijke aroma's tenminste voor 95% uit de natuurlijke bron moet bestaan. Daarin wordt nogal gesjoemeld.
In een zakje vanillesuiker zit 8 gram, dit kun je vervangen door 1 eetlepel (maatlepel = 18 gram) van je eigen vanillesuiker toe te voegen. Vul dan aan met gewone suiker tot de hoeveelheid suiker die vermeld wordt in het recept.
1 zakje is goed voor onder andere 250 ml slagroom of 1 cake. 1 verpakking bevat 10 zakjes van 8 gram suiker met vanillesmaak.
Wie vanillestokjes nodig heeft voor een lekkere taart, kan flink schrikken van de prijs in de supermarkten. Bij Albert Heijn of Jumbo betaal je wel 4 euro voor een stokje van twee tot drie gram. Bij leveranciers is dat niet anders.