Bij het bepalen van de locatie waar je je regenwaterput gaat ingraven houdt je het best rekening met de maximale aanzuiglengte van de gebruikte pomp. Het is aangewezen om de afstand tussen de put en de technische ruimte waar het regenwater het huis binnenkomt zo kort mogelijk te houden.
Hoe werkt het? Onder je oprit of gazon wordt een betonnen of kunststof regenwaterput geplaatst. Hoe groot die moet zijn, hangt af van de oppervlakte van je dak. Het regenwater komt namelijk via je dak, dakgoten en afvoerpijpen in de put terecht.
Heel belangrijk voor het plaatsen is de diepte van de regenwaterput. De bovenplaat is berekend op een aanvullaag van 50 cm, indien deze dieper geplaatst wordt moet deze bovenplaat ter plaatse versterkt worden.
Tankfilters worden niet vóór, maar in de regenwaterput geplaatst. De filters hebben een aangepaste behuizing en worden meestal prefab in de put gemonteerd. Door de plaatsing van de filter in de regenwaterput moet je de put niet dieper inbouwen.
Sinds 1 februari 2005 is een regenwaterput verplicht bij nieuwbouwprojecten. Ze maken dus deel uit van de vergunningsaanvraag. Deze wetgeving is van toepassing op constructies met een dakoppervlakte groter dan 75 m². Bij een eengezinswoning moet het volume van de regenwaterput minstens 5000 liter zijn.
Regenwater is relatief zuiver, maar het bevat toch veel meer bacteriën en verontreinigingen dan kraantjeswater. Daarom is ook elke vaste of tijdelijke verbinding tussen regenwater en het leidingnet voor kraantjeswater, bijvoorbeeld een kantelkraantje tussen de twee stelsels, verboden.
Het versluizen van filters door algen, zandkorrels of vuil, zorgt ervoor dat de regenwaterpomp een te grote weerstand ondervindt. Zo riskeer je dat je installatie op een gegeven moment gewoon vastloopt. Reinig en vervang daarom minstens om de 6 maanden je regenwaterfilters.
Voor nieuwbouw of herbouw van een eengezinswoning groter dan 40 m² moet de regenwaterput minimum 5000 liter groot zijn. Een grotere put is toegelaten. Voor andere constructies is een regenwaterput verplicht bij een nieuwe oppervlakte van 100 m².
“Als bladeren of ander organisch materiaal in de regenwaterput te- rechtkomen, beginnen die te rotten, en dat stinkt. Dat gebeurt meestal in de herfst als de bladeren vallen en vooral bij woningen die omringd zijn door bomen. De verrotte bladeren zinken naar de bodem van de regenwaterput en vormen daar een sliblaag.
Voor een betonnen regenwaterput van 5.000 liter betaal je gemiddeld 650 euro. Voor een put van 10.000 liter is dat ongeveer 1.000 euro. De prijs van een regenwaterput van beton is echter van een aantal factoren afhankelijk. De inhoud van het reservoir speelt een grote rol: hoe groter het reservoir, hoe duurder.
De put moet steeds toegankelijk zijn voor onderhoud en/of lediging. Voor een standaard A15 deksel is de grondaanvulling boven de put maximaal 80 cm, ofwel een statische belasting van 1.400kg/m².
In theorie kan het regenwater in een regenwatertank bevriezen, maar als u rekening houdt met een vorstvrije diepte van 60cm onder maaiveld dan is de kans daarop minimaal. Op deze diepte wordt namelijk ook de riolering van uw huis aangelegd, dat is de algemeen geldende norm.
Tot 10 meter diepte mag je zelf boren. Moet je meer boren dan ben je verplicht om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Vanaf 10 meter mag je zelf niet meer boren. Voor een waterput moet meestal toch wel een gat geslagen worden tussen de 7 en 10 meter diep, soms nog veel dieper en dat is moeilijk zelf te doen.
1 De overloop van een regenwaterput wordt vaak rechtstreeks op de riolering aangesloten i.p.v. op een infiltratievoorziening. De overloop van een regenwaterput moet steeds aangesloten worden op een infiltratievoorziening volgens de GSV Hemelwater (indien verplicht).
Kosten boren waterput
De kosten voor het boren van een waterput worden bepaald door de gewenste diepte en diameter van de waterput. Daarnaast is het ook afhankelijk van de reisafstand. De minimale kosten voor het boren van een waterput door Daemen Milieutechniek zijn circa €1.500,- exclusief BTW.
Putboringen voor het gebruik van grondwater:
Deze putboring wordt ook wel filterput of boorput genoemd. Filterputboringen voor beregening en grijswatercircuit moeten niet op grote diepte geboord worden. Meestal kan er tot +- 10 m diepte geboord worden waar het grondwater voor deze toepassing gebruikt kan worden.
Je regenwaterput mag niet te groot of te klein zijn. Een te grote put loopt niet vaak genoeg over. Hierdoor is het mogelijk dat de kwaliteit van je water vermindert. Een te kleine put staat te vaak leeg als het lange tijd niet meer geregend heeft.
Voor een regenwaterinstallatie met betonnen reservoir betaal je in totaal dus tussen de 2.000 en 4.650 euro. Voor een met een kunststof regenwaterreservoir ligt de prijs tussen 2.900 en 6.000 euro. Vergeet niet dat het transport en de installatiekosten hier nog moeten bijgeteld worden.
De TRIDENT regenwaterfilter
Ben je op zoek naar de beste regenwaterfilter voor je regenwaterput of -tank, dan is de TRIDENT filter van GEP absoluut een goede keuze. Deze onderscheidt zich van andere filters door het speciale driehoeksprofiel dat onder een specifieke hoek geplaatst wordt.
Voor het water de regenwaterpijp ingaat, zorg je er best voor dat het vuil tegengehouden wordt. Gebruik bijvoorbeeld bladvangers aan de ingang van de regenpijp. Maak ook regelmatig de dakgoten schoon. - Een voorfilter met uitloop of afloop zorgt voor de afscheiding van het grootste vuil.
Je voorziet best de mogelijkheid om de put bij te vullen of over te schakelen op kraanwater, voor als die leeg komt te staan. Is er te veel regenwater, dan loopt de put over naar een infiltratievoorziening of de riool in de straat. Daar sluit je aan op de regenwaterafvoer.
Putwater is grondwater dat je zelf oppompt. Maar de meeste particuliere waterputten zijn maar enkele meters diep. Daardoor raakt putwater veel sneller vervuild dan kraantjeswater. Gebruik dus kraantjeswater om te drinken, te koken en om je te wassen.
Net zoals bij het gebruik van leidingwater, betaal je ook kosten voor de afvoer en zuivering van je afvalwater. Jaarlijks betaal je een heffing op de waterverontreiniging (zuiveringsbijdrage) aan de VMM.
Het plaatsen van een regenwaterput in kunststof kunt u zelf uitvoeren of laten uitvoeren door een lokale vakman. Raadpleeg zeker de technische plaatsingsvoorschriften op onze technische fiches. Indien u de werken wilt laten uitvoeren door een vakman, raden we aan om te kiezen voor een specialist in grondwerken.