Dek het badje na gebruik 's avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
Leg enkele extra chloortabletten in de skimmermandjes. Geef een goede chloor-choc net voor uw vertrek. Ligt uw zwembad in een boomrijke omgeving, doe dan net voor uw vertrek preventief een dosis anti-alg in het zwembadwater. Door al deze maatregelen zal u bij thuiskomst weer snel van uw zwembad kunnen genieten!
Gebruik accessoires zoals schepnetten, borstel en stofzuigers om het bad schoon te houden. Bestrijd bacteriën en algen met chloor en zorg voor de juiste pH-waarde. Maak het zwemwater niet te warm: hoe warmer het water, des te meer kans krijgen bacteriën en algen. Houd huisdieren uit het water.
Je kunt je zwembad ontsmetten zonder chloor door te kiezen voor zoutelektrolyse of UV-C desinfectie. Voor zoutelektrolyse heb je een speciaal zoutelektrolyse apparaat nodig. Dit vraagt om een iets grotere investering, maar deze investering heb je snel terugverdiend door de besparing op chloorproducten.
We raden wel aan om de pomp tijdens de warmere uren te laten draaien, omdat algen zich eerder in warmer water kunnen ontwikkelen. Maar aangezien je in de warmere uren jezelf het liefst in je zwembad begeeft raden we aan op warmere dagen de pomp in de ochtend en avond te laten draaien.
Maar ook bij een opzetzwembad ververs je het water één keer per jaar. Het verschil is dat het bij dit bad wel volledig moet worden leeggepompt. Dit doe je in het voorjaar als je het bad weer opnieuw gaat opzetten en gebruiken.
Wij adviseren om het water 2 keer per week met een testset te testen. Zo ziet u of de pH-waarde nog goed is en of het chloor op peil is. Voeg 1 keer per week een langzaam oplossende chloortablet toe.
Natuurlijke manier van desinfecteren: met zout water in je zwembad desinfecteer je je zwembadwater met natuurlijke chloor in plaats van chemische chloor. Dat is goed voor je gezondheid én het milieu. Minder onderhoud: een zoutwater zwembad onderhoud is beperkter dan bij een klassiek chloor zwembad.
Je kunt het beste dagelijks uw zwembad reinigen door een schepnet te gebruiken en daarmee het zwembadwater schoon te maken en schoon te houden. Ook is het van belang om dagelijks het waternivo te controleren, daarmee kun je eventueel tijdig een lek opsporen.
Zonder adequate afdekking is het zinloos om uw bad te verwarmen. Bovendien houdt een zomerzeil of noppenfolie het zonlicht effectief tegen. Dit is belangrijk als u chloor gebruikt voor de desinfectie van uw water. De UV stralen van de zon hebben een negatief effect op het chloor in uw bad en breken het geleidelijk af.
Wanneer het zwembadwater niet voldoende chloor bevat, heeft algvorming vrij spel en krijgt u groen water. Test daarom na een goede onweersbui uw zwembadwater. Bij onvoldoende chloor is een chloorshock-behandeling het meest effectief om algvorming te voorkomen.
Voor een optimaal zwembadwater hoort de chloorgehalte concentratie ongeveer tussen de 1,0 en 3,0 delen per miljoen (ppm) te blijven voor een gezond zwembad behoud. Bij een hoger gehalte loop je het risico op rode ogen of jeukende huid.
Met zekerheid zeggen hoe lang chloor actief blijft in je zwembad is eigenlijk niet mogelijk. De pH-waarde van het water kun je op peil brengen met pH+ poeder (als de waarde te laag is) of pH- poeder (als de waarde te hoog is.
Een manier om het water wel zo lang mogelijk schoon te houden zonder pomp is met behulp van Kiddy Pool. Een zakje poeder wat je in het zwembadwater kunt gooien en waarmee je het zwembadwater van een zwembad zonder pomp tot 2 weken goed kunt houden. Eenmaal toegevoegd aan het water kan er meteen in gezwommen worden.
Groen zwembadwater is niet aangenaam om in te zwemmen maar heel ongezond is het niet. Het veroorzaakt enkel huid- en oogirritaties. Zwemmen is gezond, zolang de correcte waarden gerespecteerd worden en het bad goed wordt onderhouden.
Een te hoog gehalte aan zout in het zwembad kan onherstelbare schade opleveren aan veel onderdelen in je bad! Kies altijd voor het juiste zout. Dit mag geen jodium bevatten, dus keukenzout is niet geschikt!
Groen zwembadwater komt veelal voor na een zware onweersbui, bij slechte desinfectie, verkeerde PH waardes of een teveel aan cyaanzuur(zelden). Algen zijn het meest voorkomende probleem bij zwembadeigenaars. Chemicaliën als chloor en anti-alg zorgen dat deze algen verdwijnen en houden ze uit uw zwembadwater.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Beestjes zoals muggenlarven kunnen niet in chloor leven waardoor ze automatisch doodgaan en zich niet kunnen verspreiden door het hele zwembad. Via een chloorshock kunnen ze ook worden gedood.
Kunt u zwemmen in chloorwater? Het gebruik van chloor in uw zwembadwater is in principe niet gevaarlijk. Het kan zelfs zo zijn dat water dat de juiste chloorwaarde heeft gezonder is dan water waaraan geen chloor is toegevoegd. Bacteriën hebben in onbehandeld water namelijk vrij spel.
Water behandelen met chloor
Chloor doodt allerlei schadelijke bacteriën. In stilstaand water kunnen, zeker bij een hoge buitentemperatuur, snel micro-organismen groeien. Chloor wordt meestal aan een opblaasbaar zwembad toegevoegd met behulp van chloortabletten.
Oplossing: Verwijder onderdelen of speeltjes die ijzer bevatten. Controleer met teststrips de PH waarde en voeg eventueel Chloorshock toe aan het zwemwater. Daarnaast is het van belang dat je het water in je Intex zwembad continue filtert met een Intex pomp totdat het weer schoon en helder is.
Onbehandeld zwembadwater is niet schadelijk voor planten. Dit kunt u dan ook gewoon gebruiken om de planten water te geven. Behandeld zwembadwater (water waarin u onderhoudsmiddelen zoals chloortabletten of andere chemische middelen heeft gebruikt) is echter wel schadelijk.