Houders van hobbyvarkens mogen maximaal 4 varkens hebben. Ze moeten beschikken over een UBN (zie www.mijnrvo.nl ). Een UBN moet je aanvragen voordat de varkens bij je komen.
Per dier is tenminste de volgende oppervlakte beschikbaar: tot 15 kg: 0,20 m² van 15 tot 30 kg: 0,30 m² van 30 tot 50 kg: 0,50 m²
Een weide met een oppervlakte van ongeveer 0,5 hectare huren, kost ongeveer 800 euro per jaar. De kosten voor stro, het voer en de dierenarts zijn ongeveer 42 euro per varken per maand.
Varkens houden van rust en slapen een groot deel van de dag. Varkens die van jongs af binnen leven krijgen stress wanneer ze in een voor hen nieuwe buitenwereld zouden belanden. Een buitenleven hoeft dus niet per definitie prettiger voor een varken te zijn.
Varkens moeten altijd de beschikking hebben over een warm, droog en tochtvrij hok. Het hok moet voldoende groot zijn om languit in te kunnen liggen, hou daarbij een afmeting aan van ongeveer één tot zes vierkante meter per varken, dit is uiteraard afhankelijk van de grootte van de varkens.
Varkens hebben van nature de neiging om te wroeten, kauwen en bijten. In sommige situaties kan dit leiden tot een gevaarlijke situatie voor de verzorger.
Op basis van de gemiddelde productiegehaltes van drijfmest kunnen maximaal 20 vleesvarkens en 10 zeugen per hectare worden gehouden.
Een big van een hobbyvarken hoeft niet zo snel te groeien en mag zo'n 1% tot 2,5% van zijn lichaamsgewicht per dag eten. De hoeveelheid is afhankelijk van de leeftijd en het ras. Je kunt het voer opsplitsen in ruwvoer en brok: 1/3 ruwvoer en 2/3 brok.
Varkens kunnen héél goed tegen de kou, veel beter dan tegen de warmte.
Varkens in de vrije natuur eten eigenlijk alles, zowel planten als vlees. Een varken eet allerlei soorten groenvoer zoals plantenwortels, paddenstoelen, gras en fruit. Maar een varken eet ook insecten en kikkers. Varkens die voor het vlees gehouden worden, krijgen brokken en pap te eten om zo groot mogelijk te worden.
Gras, goed hooi en groente zijn goede voedingsmiddelen voor varkens. Varkens mogen nooit keukenafval (swill) gevoerd krijgen. Dit is bij de wet verboden. Het voeren van aardappelschillen en rauwe aardappel wordt sterk afgeraden.
Varkens en kippen is geen goede combinatie, als de biggen groter worden eten ze de kippen op. Beste, Dat ligt eraan. Wij houden Kune Kune varkens en die lopen ook samen met kippen en konijnen en laten deze ook volledig met rust in tegenstelling tot andere varkensrassen.
Als u varkens houdt of eigenaar bent van een varken moet u de dieren en hun verblijfplaats registreren. Ook moet u zich als houder of eigenaar laten registreren. Registreren doet u bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Vervoer van varkens moet u aanmelden bij een databank.
Het slachten en klaar maken van een varken met een geslacht gewicht van 90 kilo zal ongeveer € 90 exclusief BTW kosten. Voor een rund van 350 kg geslacht gewicht zal de prijs rond € 327,- (excl. BTW) zijn.
Varkens kunnen zo'n 17,5 kilometer per uur rennen en hebben een enorm goed richtingsgevoel!
Varkens gillen bijvoorbeeld als ze angstig zijn, om zo andere dieren van hun situatie op de hoogte te brengen, of steun te bieden. Varkens knorren onder alle omstandigheden, maar in het bijzonder tijdens het zoeken naar voedsel om de kuddegenoten te laten weten waar ze zijn.”
Varkens gebruiken hun neus om de grond om te woelen, op zoek naar wormen, insecten en ander eetbaar spul: gras, wortels, knollen, zaden, fruit en bessen. De wroetschijf van het varken is gevoelig, maar ook sterk. Een mooie grasmat is binnen de kortste keren omgeploegd.
Ze hebben dit gedrag ontwikkeld omdat hun keutels darmbacteriën en vitaminen bevatten die goed zijn voor de spijsvertering. Zonde om die zomaar weg te kakken!
Het voer kun je los op de grond strooien buiten, of in een voerbal doen binnen zodat hij zijn natuurlijke gedrag (zoeken naar eten) kan uitoefenen. Varkens lusten vrijwel alle fruitsoorten. En de meeste lusten ook veel groenten.
Geef je varkens een selectie van vers fruit en groenten.
Ze zijn echter vooral dol op bladgroenten zoals sla, kool, spinazie en zoete aardappelranken, maar ook op appels, bananen, peren, meloenen en ander fruit. Ook kun je je varkens wortelgewassen voeren.
Met het gemiddelde van bijna 4000 varkens in een stal heeft een boer nog lang niet de status van de megastal bereikt. Volgens de definitie die het ministerie van landbouw hanteert, is er pas sprake van een megastal bij meer dan 7500 vleesvarkens of meer dan 1200 fokzeugen.
Als afrastering van de varkenswei is schrikdraad geschikt of een stevig houten hekwerk voorzien van schrikdraad. Varkens zijn slimme uitbrekers, maar vanwege hun gevoelige huid hebben zij veel respect voor een draad waar stroom op staat. Ze leren al gauw dat ze daarbij uit de buurt moeten blijven.
Ze kunnen in principe samen gehouden worden, maar voer ze dan wel apart. Van de wei zal niet veel overblijven want de varkens zetten die helemaal om.