De bever is met zijn lichaamslengte van 70-100cm en een gewicht van 15-35kg het grootste knaagdier van Europa. Enkel de capibara is groter, maar die leeft in Zuid-Amerika. Hun staart is horizontaal afgeplat en met schubben bedekt en verraadt meteen hun identiteit: als je zo'n staart ziet, heb je een bever voor je.
Leefwijze en voedsel
De beverrat is voornamelijk in de schemering en 's nachts actief. Maar hij houdt ook erg van zonnen. In koude winters en in gebieden of terreindelen zonder predatoren is hij ook overdag actief. Hij kan goed zwemmen en duiken.
De bruine rat is volledig bruin en de buik is iets lichter van kleur, maar wel bruin. De muskusrat is meestal groter, dan de bruine rat. Van kop tot romp is de muskusrat tussen de 25 en 35 cm. De staart is meestal kleiner dan het lichaam en kan tussen de 19 en 27 cm lang worden.
De beverrat is een groot, op een rat gelijkend knaagdier. De schaars behaarde staart is cilindervormig en loopt uit in een punt. De vacht bestaat uit glanzend bruine en geelbruine dekharen en een grijze ondervacht. De wintervacht is dikker dan de zomervacht.
Een beverrat is groter dan de muskusrat, weegt ongeveer tien kilo en kan van kop tot staart wel één meter lang zijn. Anders dan de muskusrat, heeft de beverrat een ronde staart die van dik naar dun loopt. Verder is hij te herkennen aan zijn grote, oranje voortanden. Tussen zijn tenen heeft hij zwemvliezen.
De muskusrat is geen echte rat, maar is eigenlijk verwant aan de woelmuis. Een restauranthouder, die niet met naam en toenaam genoemd wil worden, noemt het vlees van de rat 'smakelijk, mals en heel geschikt als stoofvlees'.
De kop van de muskusrat is stomp en gaat ongemerkt over in het lichaam dat kort en gedrongen is. De staart is zijdelings afgeplat, bijna zo lang als het lichaam, vrijwel onbehaard en zwart van kleur. De poten zijn kort, al zijn de achterpoten wel bijna driemaal zo groot als de voorpoten.
Verschillen otter en bever
De bever leeft in families; de otter in z'n eentje. Vooral boven water zie je hun verschil in bouw, en dat zit 'm niet alleen in de staart (plat en breed bij de bever, lang en smal en rond bij de otter). Hoewel otter en bever ongeveer even lang zijn, is de bever veel forser dan de otter.
Een volwassen beverrat meet inclusief 40 cm staart rond de 100 cm. Wat betreft grootte kunnen ze verward worden met bevers van een of twee jaar oud. De meeste beverratten hebben echter een opvallend lichtere vachtkleur rond het oor. Daarnaast staat het oog anders in de kop.
In gebieden als Canada, waar de Noord-Amerikaanse bever voorkomt, zijn er veel meer natuurlijke vijanden. Bijvoorbeeld de wolf, de vos, de beer en de lynx (roofdier, familie van de kat). Maar de grootste bedreiging voor de bever is nog steeds de mens.
Hoewel ratten vooral 's nachts actief zijn, gaan ze soms ook overdag op pad. Dat doen ze vooral als het voedsel ergens schaars is. Zitten ze in een woning of bedrijf, dan kun je ze dus overdag tegenkomen. Bijvoorbeeld in de keuken of in een voorraadruimte.
In Nederland kennen we vier soorten ratten. Dit zijn de bruine rat, zwarte rat, muskusrat en woelrat. Van deze vier soorten krijg je in huis mogelijk te maken met de bruine of zwarte rat. Naast een grote kans op materiële schade, kunnen deze knaagdieren gevaarlijke ziekten overdragen.
Muskusratten moeten op de menukaart. In Nederland is het verkopen van muskusratvlees verboden. In de Flora- en Faunawet staat dat bejaagde dieren die schadelijk zijn voor de omgeving niet gegeten mogen worden.
Ratten en cavia's blijven populaire dieren om te houden. En terecht, u kunt veel plezier beleven aan het houden van deze dieren. Ratten leven graag met soortgenoten samen. Cavia's hebben extra vitamine C nodig.
De ratten zijn dol op snoeiafval en stapels hout. Door deze uit te tuin te verwijderen zullen ratten zich minder snel gaan nestelen. Zorg er tevens voor dat er geen dierenvoer in de tuin te vinden is. Wanneer je veel ratten in de tuin hebt kun je deze plaagdieren bestrijden door te te vangen.
De wezel (Mustela nivalis) is een roofdier uit de familie der marterachtigen (Mustelidae). De wezel is het kleinste roofzoogdier ter wereld. Een vrouwtjeswezel weegt slechts 35 gram, lichter dan een veldmuis. In België wordt het dier ook wel muishond genoemd.
Zwemmen Muskusratten kunnen goed zwemmen. Ze hebben grote achtervoeten met tenen die kleine zwemvliezen hebben en stijve haren aan de rand. Ook hebben ze een lange, onbehaarde staart die aan de zijkant plat is.
De bever is het grootste knaagdier van Europa (70 tot 100 cm). Aan het uiterlijk is duidelijk te zien dat het dier goed is aangepast aan het leven in het water. Hij heeft korte poten met vijf tenen en achterpoten met zwemvliezen. De platte 'geschubde' staart wordt gebruikt om in het water te kunnen sturen.
De Zuid-Koreaanse regering waarschuwt Koreanen geen beverrat te eten. De gal en lever van het knaagdier zijn niet veilig voor menselijke consumptie, zou blijken uit een recente studie. De gal van de beverrat bevat eenzelfde bestanddeel als berengal, die in Azië gebruikt wordt in de traditionele geneeskunde.
Een otter weegt gemiddeld 12 kg. De pels is bruin, maar aan de buikzijde vaalwit tot grijs. De otter is groot en slank, hij heeft een lange, kegelvormige staart en zwemvliezen tussen de tenen. Zijn kop is kort en plat, neus, ogen en oren liggen in 1 vlak.
In een duidelijke pootafdruk van de voorvoet zijn 5 tenen zichtbaar, waarvan de duim klein is. In de afdrukken van de achtervoet zijn de tenen soms verbonden door een lijn; het zwemvlies.
Deze dammen bouwen ze om te regelen hoe hoog het water van de rivier komt. Bevers leven namelijk in water dat minimaal een halve meter diep is. In ondiep water bouwen bevers dammen om het water hoger te krijgen. Het hout en de takken zorgen ervoor dat het water niet verder stroomt, zodat het waterpeil stijgt.
Muskusratten zijn gevaarlijk omdat ze verzakkingen in dijken en kades veroorzaken. In het ergste geval kunnen dijken doorbreken en loopt een polder onder water. Ze zijn ook schadelijk omdat ze planten wegvreten en inheemse diersoorten verdringen, vooral vogels die in het riet leven.
Hoe ziet een Waterrat eruit? Door de glanzende vacht en de donker grijsbruine kleur (soms helemaal) zwart) en het gedrongen lichaam met een stompe kop is de Waterrat herkenbaar. Op de snuit zitten aan beide kanten lange snorharen. De oortjes zijn bijna niet zichtbaar onder de vacht.
Antwoord: Na een aardig zoektochtje hebben we de “Gambia hamster rat” gevonden. De lengte van kop tot puntje van de staart kan 90 cm zijn. En met 1,4 kg is hij echt de zwaarste.