Iemand met BDD heeft vaak rituelen, zoals het 'toonbaar' maken van het defect of de afwijking door bijvoorbeeld make-up of het dragen van een pet. Ook kijken ze veelvuldig in de spiegel (of vermijden zij spiegels), vergelijken zichzelf overmatig met anderen of vragen geruststelling aan mensen in de omgeving.
Symptomen van ingebeelde lelijkheid
Cliënten met Body Dysmorphic Disorder (BDD) hebben veel last van gedachten over hun uiterlijk die niet of nauwelijks te stoppen zijn. Je vindt jezelf of een bepaald onderdeel van je lichaam niet mooi. Deze 'onvolkomenheid' is ofwel ingebeeld, ofwel sterk overdreven.
“Patiënten worden behandeld met medicatie en een gespecialiseerde vorm van cognitieve gedragstherapie (CGT). In eerste instantie starten zij met de medicatie, een vorm van antidepressiva die op basis van onderzoek effectief is gebleken voor mensen met BDD.
Een belangrijke lichamelijke oorzaak is erfelijkheid. Komt BDD of een andere dwangstoornis bij je in de familie voor? Dan heb je een grotere kans om een dwangstoornis te krijgen. Ook hebben sommige mensen meer aanleg voor dwangstoornissen.
De Engelse benaming die ook gebruikt wordt is body dysmorphic disorder (BDD). Je hebt een voortdurende onvrede met (een specifiek) deel van je lichaam. Je bent ervan overtuigd dat het een mankement of afwijking is. Hierdoor ontstaat soms ook de angst om op grond van het uiterlijk afgewezen te worden.
Body Dysmorphic Disorder (BDD) is een stoornis in de lichaamsbeleving. Wie eraan lijdt meent dat één of meer lichaamsdelen afstotelijk zijn, terwijl buitenstaanders meestal niets opvalt. Opvallend is dat iemand met BDD vaak volledig overtuigd is van de lelijkheid.
Body Dysmorphic Disorder (BDD)
Je vindt jezelf of een bepaald onderdeel van je lichaam niet mooi. Deze 'onvolkomenheid' is ofwel ingebeeld, ofwel sterk overdreven. Bij deze psychische stoornis ben je geobsedeerd door je uiterlijk.
De Nederlandse aanduiding voor BDD is 'Stoornis in de lichaamsbeleving', maar het wordt ook wel 'ingebeelde lelijkheid' genoemd. Eén tot twee procent van de Nederlanders, maar ook van de rest van de westerse wereld, heeft last van BDD.
Een stoornis van de lichaamsbeleving of morfodysforie (ook BDD naar het Engelse body dysmorphic disorder) is een psychische aandoening waarbij de patiënt een afwijkend beeld heeft van zijn eigen lichaam. BDD wordt ook wel ingebeelde lelijkheid genoemd.
anorexia nervosa. boulimia nervosa. eetbuistoornis (BED) eetstoornis Niet Anders Omschreven (NAO)
In gevallen waar nog geen hulpverlening is ingeschakeld, is het verstandig om een gesprek met een psycholoog, psychotherapeut of psychiater voor te stellen en het bezoek aan een plastisch chirurg of dermatoloog te ontmoedigen, of dat laatste op z'n minst pas te tolereren nadat een hulpverlener de situatie heeft ...
We spreken van dysmorfofobie wanneer een individu aan een verstoorde lichaamsbeleving lijdt. Dit betekent dat men er van overtuigd is dat het lichaam (of een deel ervan) lelijk of misvormd is, hoewel daar geen objectieve reden voor is.
Als je last hebt van een piekerstoornis zal je onderstaande piekerstoornis symptomen zeker herkennen: je bent vaak angstig en hebt bange voorgevoelens. de angst en bezorgdheid blijven niet beperkt tot één specifiek onderwerp. het kost je veel moeite om je zorgen de baas te blijven.
Wat is een paniekstoornis? Wanneer u vaak (ook zonder aanleiding) in paniek raakt en u tussendoor steeds bang bent om opnieuw een paniekaanval te krijgen, dan heeft u een paniekstoornis. De angst voor een paniekaanval kan uw leven gaan beheersen. Een paniekstoornis kan enkele jaren duren.
Zoals bij Schilder, die lichaamsbeleving beschreef als: het beeld van ons eigen lichaam, dat we ons in gedachten vormen (In: Cash & Pruzinsky, 2002, p. 7; oor- spronkelijk 1935/1950).
Wat is een fobie? Een fobie is een angststoornis. Het is een belemmering in je dagelijkse leven. Bij een fobie ben je angstig voor plaatsen, dieren, dingen of situaties waar geen reden voor is, want er is geen aantoonbaar gevaar.
Een verhoogde cortisol ochtendcurve lijkt dus te duiden op een al aanwezige kwetsbaarheid voor angst en/of depressie, terwijl een verlaagde ochtendcurve eerder het gevolg lijken te zijn van blootstelling aan hogere stress tijdens het leven.
In een nieuw seizoen van de podcast Wat is er mis met mij? gaat Maite Goossens voor De Morgen op zoek naar concrete tips voor de mentale problemen waarmee we allemaal worstelen. Beluister hieronder alle afleveringen.
Wat is een somatoforme stoornis? Een somatoforme stoornis is een stoornis waarbij lichamelijke klachten optreden die niet fysiek te verklaren zijn. Zo kun je bijvoorbeeld hartkloppingen voelen, terwijl hier geen lichamelijke oorzaak voor te vinden is. Dit proces heet somatisatie.
Bij een conversiestoornis gaat er iets mis met de signalen van de hersenen naar delen van het lichaam. U kunt bijvoorbeeld uw armen of benen niet meer bewegen, u verliest uw bewustzijn of u krijgt problemen met praten, slikken, zien of horen.
Met een gegeneraliseerde angststoornis is iemand langer dan zes maanden vrijwel continu angstig zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor is. De angstige gevoelens gaan gepaard met piekeren en lichamelijke klachten die bij angst voorkomen.
Anorexia nervosa (anorexia) komt meestal voor tussen de leeftijd van 14 en 24 jaar. Boulimia nervosa (boulimie) komt doorgaans voor tussen 16 en 20 jaar.
Anorexia bij ouderen
Eetproblemen op latere leeftijd kunnen ook leiden tot anorexia. De link tussen die problemen en anorexia wordt niet snel gelegd. Sommigen wisten niet eens dat op latere leeftijd nog anorexia kon ontwikkelen. Die signalen die kunnen wijzen op anorexia zijn vergelijkbaar met die van jongere mensen.
Anorexia is een psychische stoornis die niet van de één op de andere dag ontstaat. Vaak begint het onschuldig: iemand wil een paar kilo kwijt en gaat daarom lijnen of laat het lekkers staan. Een eetprobleem sluipt er vervolgens stilletjes in. Ook kan anorexia nervosa ontstaan vanuit psychische problemen.