Veel mensen hebben hier een verkeerd beeld van. De regel is namelijk dat een kitten nooit gestraft mag worden! Een kitten of een volwassen kat begrijpt straf niet. Straffen is een menselijke reactie uit boosheid of frustratie.
Natuurlijk moet een kitten leren wat hij wel en niet mag, maar een kitten begrijpt nog niet alles en voorkomen is altijd beter. Wat een kitten niet aanleert, hoef je ook niet meer af te leren. Zet je kwetsbare en breekbare spullen tijdelijk weg. Wees alert op kleine hoekjes en gaatjes waar een kitten in kan verdwijnen.
Probeer het gedrag te negeren en corrigeren waar nodig. Straf jouw kat niet tijdens ongewenst gedrag, maar laat op andere manieren merken dat je het niet fijn vindt. Deze vorm met trainen wordt negatieve bekrachtiging. De kern van negatieve bekrachtiging is dat je iets leuks weghaalt bij gedraging.
Corrigeer je kitten op het juiste moment
Klap bijvoorbeeld hard in je handen op dat moment om je kitten van het aanrecht of bank af te jagen. Belangrijk is direct op het moment in te grijpen. Als je het te laat doet heeft het geen zin. Je kitten kun je ook corrigeren met een plantenspuit.
Dit komt doordat ze te vroeg bij haar moeder en nestgenootjes is weggehaald, of doordat ze door mensen is aangemoedigd om wild te spelen. Maar het kan ook zijn dat je kitten zich verveelt, doordat ze te weinig afleiding heeft. Ze richt haar overtollige energie en/of frustratie dan op jou via wild spel.
Katten (en andere dieren) houden van routine. Als jij lief bent voor je kat, hem aandacht geeft en hem knuffelt, voelen ze zich veilig in de omgeving die jij voor hem gecreëerd hebt. Zorg dat je tijd met je kat besteedt door hem bijvoorbeeld een lange aai of kambeurt te geven. Hierdoor wordt je kat relaxed en jij ook!
Het is goed je kitten regelmatig even mee te nemen in dit mandje, ook al doe je maar een paar stappen buiten de deur. De eerste minuten zal hij of zij ongetwijfeld gaan mauwen, maar uiteindelijk went het kleintje aan de situatie en wordt je kitten rustiger.
Daarom is het verstandig om bij ongewenst gedrag het contact te verbreken. Stop met spelen en aaien en loop weg. Negeren is namelijk ook een vorm van straf. Zorg er in ieder geval voor dat u altijd een alternatief kunt aanbieden, iets wat de kitten wél mag.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Vaak is een kleine verbale correctie met een lichte stemverheffing of toonverlaging al voldoende om je kat te corrigeren. Ze reageert dan misschien met een lichte stressreactie; ze likt haar bovenlip en knijpt haar ogen even dicht. Corrigeer je kat altijd meteen bij het ongewenste gedrag.
Anders dan veel mensen denken, pakt ze hierbij niet het nekvel beet. Ze omsluit namelijk het hele nekje met haar bek. Wordt een kat echt in het nekvel gepakt, dan is dit uiterst pijnlijk voor haar. Gebruik deze manier van oppakken dus niet.
Als het bijten of krabben aanhoudt of als jouw kat ongewoon agressief lijkt, vraag dan aan de dierenarts of er niets mis is met de gezondheid van jouw huisdier. Pijn of ziekte kan ervoor zorgen dat jouw kat zich defensief gaat voelen, waardoor de kans groter wordt dat hij aanvalt.
Beweging. Een van de meest actieve tijden voor katten is de schemering. Uw kitten vindt het fijn als u op dat moment met hem speelt, en zo wordt hij moe voor de nacht. Een andere actieve tijd voor katten is het begin van de dag.
Het is wel aan te raden om kittens pas op de trap te laten lopen wanneer ze wat ouder zijn omdat de kans aanwezig is dat de kitten naar beneden kan vallen en zich bij de val kan bezeren.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Als je kat of hond in de REM-fase zit en je zou ze wakker maken, kunnen ze erg schrikken. Door het schrikken zouden ze dan wel eens kunnen uithalen naar jou of je kind.”
Begin eerst met een korte periode van huis, bijvoorbeeld een uurtje of twee voor een boodschap. Laat dan je kitten alleen thuis voor een iets langere periode waarin je bijvoorbeeld op de koffie gaat bij een vriend(in). Bouw het langzaam op naar een langere dag, kittens reageren er namelijk niet altijd goed op.
Een kat zoekt naar een warmtebron, en als ze die niet in de zon vinden, vinden ze het wel bij jou. Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap. Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt.
Een kat kan bang worden door straffen
Daarmee heb je meteen een volgend groot nadeel van straffen te pakken: je kat kan er bang of gestrest van worden. Daardoor neemt de kans op stressgerelateerd gedrag (sproeien, krabben aan de meubels) alleen maar toe.
Vanaf een maand of drie zullen kittens hun kracht gaan meten met anderen andere katten. Op dat moment vind je jouw nieuwe huisgenootje waarschijnlijk al vrij druk, echter zijn kittens over het algemeen het drukst op een leeftijd tussen de 4 en de 11 maanden.
Katten worden over het algemeen beschouwd als onafhankelijke dieren die gerust een tijdje alleen kunnen zijn. Maar na een langere vakantie lijken veel katten echt beledigd te zijn. In plaats van naar de deur te rennen en hun baasje te begroeten, wenden ze zich af. Ze laten zich niet aaien en willen ook niet spelen.
Elf tot veertien jaar (senior) Deze leeftijd is ongeveer gelijk aan 60 tot 72 jaar voor mensen. In deze periode kiezen de meeste katten ervoor om het iets rustiger aan te doen, en zullen routine (meer) gaan waarderen.
Gedrag. Hoewel kittens geboren worden zonder zicht of gehoor, kunnen ze in dit vroege stadium hun weg al vinden via reflexmatig gedrag. Een kitten beweegt zich door de omgeving met behulp van zijn reuk- en tastzin. Hij houdt zich warm door dicht tegen zijn moeder aan te kruipen en voedt zichzelf via het zogen.
Een kitten dat de hele dag alleen is, kan zich gaan vervelen. Dit uiten katten soms door ergens in te bijten wanneer hun baasje weg is, de plinten bijvoorbeeld. Maar ook als je weer thuis bent, door te bijten in je hand. Het betekent eigenlijk niets meer dan dat je kat aandacht wil.