Zo lang je goed stookt en je schoorsteen goed onderhoudt, kun je zonder problemen je kachel stoken bij harde wind. Doe je dit niet, dan loop je bij harde wind een groter risico op een schoorsteenbrand. Zorg daarom altijd dat het hout volledig verbrandt en laat je schoorsteen periodiek schoonmaken.
Omdat de haard zuurstof nodig heeft om te branden, is het ook belangrijk om je zuurstof kanaal volledig open te zetten. Stook niet bij windstil of mistig weer. Hierdoor kunnen rookgassen in je woning blijven hangen. Op dat moment kan je houtkachel wél schadelijk zijn voor je gezondheid.
Bij een windkracht van minimaal 2 is het ideaal om te stoken, want de rook kan overwaaien en de geur die eventueel vrij zou komen blijft dan niet hangen. Houtrookoverlast ontstaat wanneer je niet verantwoord stookt en de rook om de schoorsteen blijft hangen.
Stoken onder ideale weersomstandigheden
In het ideale geval moet de kracht van de wind minimaal 2 zijn. Onder deze omstandigheden kan de rook verwaaien en blijft de eventuele vrijkomende geur niet hangen. Wanneer de rook blijft hangen en u niet op een verantwoorde manier stookt, kan dit resulteren in houtrookoverlast.
Sinds 1 januari 2022 gelden voor nieuwe kachels Europese emissie-eisen (Ecodesign). In de Wet milieubeheer (artikel 10.2) staat dat het verboden is om afvalstoffen te stoken. Daarom mag iemand in een houtkachel of vuurkorf alleen onbehandeld en ongeverfd hout verbranden.
Nee, een houtkachel is niet verboden en op dit moment zijn er geen plannen om het stoken van hout te verbieden. Echter worden de eisen van houtkachels wel steeds strenger. De hoofdreden hiervoor is dat uit onderzoek blijkt dat de uitstoot van schadelijke stoffen vanuit deze kachels en haarden nog te hoog ligt.
In tegenstelling tot het stoken van gas kan een houtkachel 100% besparen, aangezien deze CO2-neutraal kunnen zijn. Op jouw energierekening is een besparing van wel 50% mogelijk. Jaarlijks begint men vaak met dezelfde missie, namelijk het besparen op de gaskosten.
De kachel wordt gebruikt als hoofdverwarming van de ruimte en je hebt een goed geïsoleerd huis. Bij een oudere kachel zonder hoog rendement zal je ongeveer 10/11 m3 per jaar gebruiken. Heb je een hoog rendement kachel dan vermindert het verbruik met 25 tot 30% en zul je 7/8 m3 per jaar verbruiken.
Voor een open haard bedraagt de uitstoot aan PM10 158 gram/Giga Joule (g/GJ). Een gemiddelde vrijstaande houtkachel heeft een uitstoot van 113 gram/giga joule. De waarden worden lager bij bijvoorbeeld een goede geinstalleerde houtketel, deze levert nog slechts 22 g/GJ aan PM10 fijn stof op.
Een kachel produceert uiteraard as. Een afvalstof, zo zou je op het eerste gezicht misschien denken. Toch is het zonde om houtas gewoon weg te gooien. Het materiaal herbergt namelijk nog opneembare materialen en kan daarom in principe prima worden gebruikt als meststof in een tuin of moestuin.
Geen landelijk stookverbod, wel lokale aanpak van overlastgevers door gemeenten. Het huiselijk gebruik van open haarden en houtkachels neemt de laatste jaren toe. Ook is er een toename van het gebruik van buitenhaarden en vuurkorven in tuinen.
Al jaren geldt als advies niet te stoken bij mist of windstil weer. Hoewel windstil weer voor een moderne kachel minder of zelfs geen problemen oplevert, is het wel degelijk een punt van aandacht. Vooral in een wat oudere, niet gerenoveerde stooksituatie.
Trek van kachelpijp
Een hoge schoorsteen trekt meer. Als de trek niet voldoende is volstaat het soms om de schoorsteen hoger te maken. Een schoorsteen met een ronde inzetpijp geeft normaal gesproken een betere trek dan een met een vierkante. Het gebruik van bochtstukken in de pijp verkleint de trek.
Op eigen verantwoording is het technisch wel mogelijk de kachel de nacht door te laten branden. Voorwaarde is dat u een voldoende geïsoleerde schoorsteen heeft. U vult de kachel met voldoende hout en stookt hier goed vuur in door de zuurstofregelaar uit te trekken.
Actuele stookalerts in Nederland
Er zijn op dit moment geen stookalerts.
Het inademen van houtrook kan directe klachten van de luchtwegen geven zoals hoesten en benauwdheid. Daarnaast leidt het stoken van hout tot een toename van fijn stof, dat ook op lange termijn schadelijk is voor de gezondheid. Houtrook bevat stoffen die kunnen leiden tot hart- en vaatziekten en longkanker.
De HETA SL 8 is misschien wel de schoonst stokende productie kachel ooit. De SL8 heeft een uitstoot van minder dan 3mg fijnstof en dat is 13 (!) keer lager dan de nieuwe norm die in 2020 ingevoerd wordt.
Wanneer men een open verbrandingstoestel gebruikt, zoals een houtkachel/haard of een gaskachel. Is het altijd aan te raden om naast een rookmelder gebruik te maken van een koolmonoxidemelder.
Het is iets wat lastig te verkrijgen is, maar vaak kan een hovenier u voorzien van gratis openhaardhout. Zij zagen dagelijks bomen om, zijn met het opruimen lang bezig en zijn hierdoor erg blij om het aan anderen te geven. Een andere mogelijkheid is eventueel om een goedkope partij op te kopen bij een lokale houtboer.
Gemiddeld zul je per jaar zo'n zes maanden moeten stoken (herfst en winter). Als je woning goed geïsoleerd is, heb je aan 7.5 kuub genoeg.
Hoe komt het dat de transportkosten zo hoog zijn? Dat komt mede door corona. Veel houtzagerijen zijn een poos dicht geweest en kampen met personeelstekorten waardoor ze de vraag naar haardhout nauwelijks aankunnen. Daarnaast is er weinig retourvracht naar Oost-Europa.
Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur. Uiteraard afhankelijk van de grootte van het houtblok ð .
Hout is droog en geeft een optimaal rendement vanaf 18% vochtigheid. Hout met een hogere vochtigheid (+/- 25%) zal ook branden, maar zal niet het optimale rendement geven. Sla steeds uw voorraad op in de zomermaanden. Zo geniet u steeds van de zomerprijzen die altijd goedkoper zijn dan de winterprijzen.
Zijn houtbriketten duurder of goedkoper dan haardhout? De aanschafprijs van briketten ligt over het algemeen iets hoger dan bij haardhout.