Zorg voor een felle lamp en houd het ei ervoor. Je kijkt dan door de eischaal heen. Onbevrucht: je ziet niets. Bevrucht: je ziet een zwart vlekje in het midden van het ei.
Na zes tot zeven dagen kun je de eieren ''schouwen''. Met behulp van een schouwlamp kun je zien of de eieren bevrucht zijn.
Er zijn speciale apparaten voor, maar je kunt ook met de zaklamp tegen de stompe kant van het eitje schijnen. Je kunt het beste kijken wanneer je in een donkere ruimte staat. Als er een kuiken in het ei zit, zal de boer een web van bloedvaten en aderen zien vanuit een kleine witte vlek genaamd het kiemvlekje.
Geen haan nodig
Maar zonder haan wordt het ei niet bevrucht.
Dat eieren die in de supermarkt verkocht worden onbevrucht zijn, is een illusie. Op vrijwel elk pluimveebedrijf lopen hanen rond die 'lekker hun gang gaan'. Dat geldt dus ook voor kippeneieren.
Een 1 à 2 uur zal geen kwaad kunnen maar dan houdt het wel op. Dit afhankelijk van de temperatuur natuurlijk. Als het bebroede ei in de kou ligt dan is het snel gedaan. Maar bewaard bij kamer temperatuur dan lukt het wel.
Wanneer jouw kip onbevruchte eieren uit wilt broeden, spreek je van ongewenst broeds gedrag. De onbevruchte eieren zullen nooit uitkomen. Wanneer je jouw kip haar gang laat gaan, kan het zijn dat ze het nest niet meer wilt verlaten. Dit betekent ook dat jouw kip niet meer zal eten, waardoor ze sterk kan vermageren.
Kun je bevruchte eieren gewoon eten? Ja, zegt Bestman. Je ziet, merkt en proeft niets aan de eieren. ,,Zolang de eieren koel worden bewaard staat de ontwikkeling stil.
Eenmaal aangekomen in de eileiders kan de bevruchting nog wel 24 uur duren. Zo'n honderd zaadcellen zullen in de directe buurt van de eicel kunnen komen. Hier zal uiteindelijk maar één zaadcel kunnen doorboren, waarna eicel en zaadcel beide celkernen versmelten. Dit is dan de bevruchting of conceptie!
Wanneer een hen een ei legt kan per individu een beetje verschillen, maar over het algemeen leggen kippen eieren aan het einde van de ochtend. Probeer dus rond deze tijd de eieren te verzamelen. Verzamelt u tweemaal per dag de eieren, controleer dan of er later op de avond nog eieren zijn gelegd.
Door met een schouwlamp in de eieren te schijnen kun je zien of er zich wat in het ei ontwikkelt. De ontwikkeling van het kuiken begint met een puntje die zichtbaar wordt, later komen hier bloedvaten bij. Eieren die niet bevrucht zijn haal je uit de broedmachine.
Vanaf dag 20 kun je de kuikens in het ei horen piepen, de meeste kuikens worden op of rond de 21e dag geboren, je hebt snelle kuikens die op dag 20 al uit het ei zijn.
Kippen worden minder snel broeds als je elke dag de eitjes uit hun nest verwijdert. Wordt een hen desondanks toch broeds, plaats haar dan een tijdje apart in een kooi met weinig strooisel. In zo'n omgeving zal ze zeker geen nest willen bouwen. Na drie dagen kun je haar weer veilig bij de toom zetten.
We raden aan de eieren wel weg te halen uit het nest, vanwege hygiëne. Broeds worden van een kip heeft niets te maken met hoeveel eieren er in haar nest liggen: de hoeveelheid eieren triggert geen broedsheid. Of een kip broeds wordt of niet ligt aan haar hormonen.
Je bewaart eieren het beste in de koelkast. Ze blijven zo langer vers, omdat een koude temperatuur ervoor zorgt dat de eieren niet uitdrogen en dat bacteriën geen kans krijgen om te groeien in het ei.
Een groot ras kan maximaal 12 van haar eigen eieren uitbroeden.Bij krielkippen zijn dat maar 8 tot 10 eieren. Belangrijk is dat de eieren altijd onder de kip liggen om warm te blijven. Eén keer per dag haal je haar 10 tot 20 minuten van het nest.
De bevruchting vindt plaats in de eileider. In een cirkel zwermen ze om de eicel heen en proberen in de eicel door te dringen. Om tot de eicel te kunnen doordringen en dus daadwerkelijk te bevruchten moeten de zaadcellen stoffen gaan uitscheiden die de wand van de eicel doorgankelijk gaan maken.
Direct na de bevruchting, die plaatsvindt in de eileiders, begint de bevruchte eicel aan haar reis naar de baarmoeder. Hier komt ze na ongeveer 6-12 dagen aan. Zodra de eicel is aangekomen in de baarmoeder begint ze zich in te nestelen in de baarmoederwand, dit kan bloedverlies geven.
Mislukking van de bevruchting
Geen enkele aangeprikte eicel werd bevrucht. Dat kan te wijten zijn aan: afwijkingen in de zaadcellen, waardoor ze niet krachtig genoeg zijn om de cellaag rond de eicel af te breken. eicellen van matige kwaliteit, onrijpe eicellen, of eicellen die niet bevrucht kunnen worden.
Bevruchte eieren
“Als er hanen tussen de leghennen lopen, is een deel van de eieren die de hennen leggen bevrucht.” Ook als eieren tijdens het transport en in de winkel koel zijn bewaard, kunnen ze nog worden uitgebroed.
Er zitten veel bouwstoffen in die belangrijk zijn voor de groei; zoals eiwitten, mineralen en vitamines. Ook voor jou en je baby prima voedingstoffen. Het officiële advies is (voor iedereen) dat 2-3 eieren per week passen in gezonde voeding. Ben je vegetariër dan kun je gerust tot 4 eieren per week eten.
Per kippenras zal de prijs voor een broedei verschillen. Meestal ligt de prijs tussen de 0,50 en 1,50 per ei. Voor speciale rassen of kleurslagen kan de prijs aanzienlijk hoger liggen.
Een haan bevrucht een dooier door te paren met een hen. Daarna vormt de hen het eiwit en de schaalvliezen. In totaal doet ze er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren.
Als een kip een tekort aan kalk en mineralen heeft, kan hij daardoor de zijn eigen eieren en eierschalen gaan eten.Dit doet hij dan om de kalkvoorraad aan te vullen. In dit geval is het dus belangrijk om voldoende kalkhoudend voer te geven en daarbij ook kippengrit te verstrekken.
Een broedende kip kun je beter niet storen dan wel verplaatsen, dus broedde de moederkip na een paar weken haar kuikentjes uit in de pot.