WAHV - Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften :: Maxius.nl voorheen Lexius.nl.
De Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv) Een verkeersboete wordt een Mulderboete genoemd als deze is opgelegd op grond de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv).
U herkent de Mulderboete aan de letter M in de rechterbovenhoek. Deze wet heet officieel Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (WAHV), maar wordt vaak wet Mulder genoemd. Het doel van deze wet is het vereenvoudigen van het afhandelen van veel voorkomende lichte verkeersovertredingen.
Het verschil met de WVW is dat de Wet Mulder alle sancties regelt met betrekking tot verkeersvoorschriften. Boetes onder de Wet Mulder vallen niet onder het strafrecht maar onder het bestuursrecht.
Mulder-gedragingen zijn bepaalde lichtere verkeersovertredingen. U kunt ze herkennen aan de M in de rechterbovenhoek van de brief met de boete die u van het Centraal Justitieel Incassobureau heeft gekregen. Een Mulder-gedraging komt niet in de justitiële documentatie.
"Er is een richtlijn van het College van procureurs-generaal uitgevaardigd naar aanleiding van de wet-Mulder. Daarin staat er in principe niet meer dan drie overtredingen tegelijkertijd worden bekeurd."
Voor boetes tot en met € 340,- geldt dat de bevoegdheid, tot het opleggen van een bestuurlijke boete, vervalt drie jaar nadat de overtreding (gedraging) heeft plaatsgevonden. Voor boetes hoger dan € 340,- is de termijn vijf jaar.
Wanneer u wordt veroordeeld voor een overtreding krijgt u pas een strafblad als er sprake is van een vrijheidsstraf, een voorwaardelijke straf of een opgelegde boete van minimaal 100 euro. De meeste lichte strafbare feiten vallen niet onder het strafrecht.
Lichtere verkeersovertredingen, zoals snelheidsovertredingen, fout parkeren en rijden door rood licht, vallen niet onder het strafrecht. Deze worden langs administratiefrechtelijke weg af gedaan. De kentekenhouder ontvangt thuis een beschikking van het CJIB.
Na ongeveer 6 maanden krijgt u een brief van Parket CVOM. De officier van justitie heeft uw beroep dan bekeken en laat u weten dat: u alsnog in het gelijk wordt gesteld òf. dat uw zaak wordt voorgelegd aan de kantonrechter en daarom wordt doorgestuurd naar de rechtbank.
Een Mulderbeschikking is een brief van het CJIB met boete voor een lichte verkeersovertreding. In de rechterbovenhoek van de CJIB-brief staat de M (van Mulder). Op de beschikking staat een korte beschrijving van de overtreding en de opgelegde geldboete.
Wanneer je het oneens bent met een boete moet je eerst administratief beroep aantekenen tegen de boete bij de officier van justitie. In de volksmond wordt vaak gesproken over 'in bezwaar gaan'. Administratief beroep aantekenen doe je bij de officier van justitie en kan tot zes weken na dagtekening van de boete.
Zware overtredingen zijn fouten van de derde graad en brengen de veiligheid van personen rechtstreeks in gevaar of fouten van de vierde graad en brengen de veiligheid van personen rechtstreeks in gevaar en leiden bovendien bij een ongeval onvermijdelijk tot fysieke letsels.
Betaalt de overtreder het bevel tot betalen niet of dient deze geen beroep in, dan kan het bevel tot betalen uitvoerbaar worden verklaard. De FOD Financiën heeft dan 3 jaar de tijd om het boetebedrag te innen. Dat kan via loonsbeslag, invordering via de belastingen of een deurwaarder sturen.”
Hulp bij het oplossen van uw schuld. U hebt uw boete of uw premiemaand of eindafrekening van de zorgverzekering nog niet betaald aan het CJIB. Het CJIB heeft ons gevraagd om te helpen en heeft de zaak aan Rijken Gerechtsdeurwaarders uit handen gegeven.
Het verhaal zonder dwangbevel vindt plaats door een schriftelijke kennisgeving gericht aan betrokkene en aan degene onder wie het verhaal wordt genomen. Bij verhaal met dwangbevel wordt een dwangbevel door de deurwaarder aan betrokkene betekend.
Het negeren van een rood kruis op de snelweg kan een boete opleveren van minstens 250 euro.
Hebt u een brief gekregen met een letter M? Dan hebt u in Nederland een lichte overtreding gemaakt in het verkeer. Hieronder leest u wat wij doen om u een verkeersboete te laten betalen.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
Bij overtredingen blijven de gegevens 5 jaar bewaard (als er een taakstraf of vrijheidsstrafvoor is opgelegd blijven ze 10 jaar bewaard). Voor misdrijven blijft het 20 jaar; of 30 jaar bewaard (als de maximale straf van het strafbare feit 6 jaar of meer is) en. Bij zedenmisdrijven blijft het 80 jaar bewaard.
Overtredingen vervallen 5 jaar na de einduitspraak of 5 jaar na het volledig betalen van een strafbeschikking. Als er een vrijheidsstraf of taakstraf is opgelegd, gebeurt dit na 10 jaar. Misdrijven waarbij minder dan 6 jaar gevangenisstraf is gesteld, blijven 20 jaar bestaan.
In de VS heeft iedere staat een verschillend statute of limitations, waarbij moord en kidnapping meestal nooit verjaren. En zelfs op de Nederlandse Antillen bestaan andere termijnen dan in Nederland. Voor misdaden waarop meer dan tien jaar straf staat, geldt hier een verjaringstermijn van 20 jaar, daar 12 jaar.
Ernstige misdrijven verjaren niet. Misdrijven waarop een boete staat. Of een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar. Bijvoorbeeld belediging van de Koning of stroperij.