Zorg er bij de aanplanting voor dat je de planten tot aan de kiemblaadjes in de bodem plaatst en een afstand van 45 cm tussen de verschillende plantjes en van minstens 60 cm tussen de rijen aanhoudt.
Zaaien en planten
In maart en april kun je paprika alvast zaaien in een kas. De zaaiingen kun je vervolgens na de kieming op een lichte en warme plaats zetten. Wanneer de tweede paar blaadjes verschijnen kun je in potjes verspenen. Vanaf halverwege april tot en met mei kun je de plantjes in de kas uitplanten.
Paprika groeit het best bij een gemiddelde dagtemperatuur van 25°C. 's Nachts mag de temperatuur niet onder de 16°C komen. De paprika heeft tussen de veertien en zestien uur licht per dag nodig. De plant groeit het best bij een relatieve vochtigheid (RV) van 70%. In een kweektent ligt de RV meestal tussen de 40 en 50%.
Paprika zaaien doe je naast Afrikaantjes, basilicum of bieslook. Pompoen doet het goed naast sla, radijsjes en zonnebloemen. Wortels staan graag naast uien. Sla kun je zaaien naast kool, prei, tomaat en dille.
Bij tomaten kan je ook nog paprika, meloenen, pepers, en komkommers planten. Wel te verstaan als ze groot genoeg is .
Paprika- en peperplanten toppen
Op deze manier zie je binnen een week in de okseltjes van de bladeren nieuwe scheuten ontstaan. Hierdoor wordt het een vollere plant en krijg je meer bloemen en meer oogst. Paprika's en pepers groeien bij mij in de open lucht en dat gaat prima.
zaai zo vroeg mogelijk, liefst eind januari of begin februari, zo heb je in mei, wanneer de planten naar buiten kunnen al forse planten. kies het zonnigste, warmste en meest beschutte plekje in je tuin voor de paprikaplanten.
De beste periode om dit te doen is vanaf eind februari tot mei. Bedek de zaden voorzichtig met wat aarde, niet meer dan 1 cm. dik. Dus niet dieper dan 1 cm.
Kan paprika tegen regen? Paprika is, in tegenstelling tot tomaten, niet gevoelig voor regen en hoeven niet opgebonden of gediefd te worden.
Verzorgen van de planten
Eenmaal tot plat gegroeid hebben de paprika's doorgaans niet zoveel verzorging nodig. Het enige wat ze verlangen is een zonnige en lichte plek met voldoende water en warmte. Je kunt na enkele weken na het uitplanten best wat hooi of stro rondom de plant leggen.
Paprika correct water geven
Een paprikaplant heeft heel veel water nodig om zijn vruchten te kunnen vormen. Vooral in de zomermaanden kan het gebeuren dat de potgrond sneller uitdroogt.
Paprika's zijn een van de meest warmteminnende groenten, vergelijkbaar met aubergines of meloenen. Grote oogsten zijn alleen te verwachten op zeer warme standplaatsen, bij ons vaak alleen onder glas in de kas. Een lichte plaats, maar in de schaduw van direct zonlicht, wordt aanbevolen voor de teelt.
Paprika opkweken
Paprikazaden kiemen bij een temperatuur boven de 18 graden; zorg dus voor een warm plekje (maar niet warmer dan 30 graden). Ideaal is een elektrische propagator die op ongeveer 26 graden staat, maar overdag in een zonnig raamkozijn en in de avond bij een matig warme verwarming is ook een optie.
Paprikamix zaden telen
Beter is het toch wel om paprika zaden binnen te zaaien. Dit kun je doen vanaf maart tot en met mei. Als de paprika plantjes opgekomen zijn en groot genoeg zijn, kun je ze verspenen en in potten, bakken, in de kas of in de vensterbank zetten.
Alle peper -en paprikaplanten zijn meerjarige planten. Echter in ons klimaat worden ze meestal gehouden als een eenjarige plant. Maar je kan ze ook laten overwinteren.
In december en januari worden de paprikaplanten geplant. In een aantal maanden tijd groeien hier stengels met paprika's aan. Begin maart tot en met eind november kunnen paprika's worden geoogst.
Je kunt sowieso, ook zonder toppen, besluiten om de allereerste bloemen te verwijderen van de plant, zodat de energie gaat in de groei van de plant, en later pas in het maken van de vrucht. In tegenstelling tot tomatenplanten hoef je paprika- en peperplanten niet te dieven.
De onderlinge afstand bij lage plantjes ligt tussen de 20 en 25 cm.Middelhoge plantjes worden op een onderlinge afstand van 35 tot 40 cm geplant.Voor grote planten kan een afstand van 50 tot 75 cm gerekend worden.
Slechte combinatieteelt
Op dezelfde manier als de planten elkaar versterken, kunnen ze elkaar ook verzwakken. Aardbeienplanten trekken bijvoorbeeld witte koolvliegjes aan, een vlieg die erg schadelijk is voor koolsoorten. Zet je aardbeien dus nooit naast koolsoorten in de moestuin.
Houd rekening met een afstand van ongeveer 60 centimeter tussen de planten.Voorzie ook een afstand van ongeveer 80 centimeter tussen de plantenrijen. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie en zorgt ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de tomaten te plukken eens ze rijp zijn.