Gerechtskosten. De rechtbank beslist in het vonnis wie de gerechtskosten moet betalen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kosten van dagvaarding, rolrecht en attesten. Meestal is het de verliezende partij die moet betalen.
Onder rolrechten verstaan we een soort vergoeding om het dossier bij de rechtbank te openen. Voor de vrederechter bedragen de rolrechten 50 euro. Het is de verliezende partij die op het einde van de rit voor de rolrechten moet opdraaien. De overheid zal ervoor zorgen dat die kosten geïnd worden.
Het is gratis, verloopt zonder formaliteiten en de partijen besparen er zich een dure en tijdrovende procedure mee. Bij de huur van woningen is de verzoening in bepaalde gevallen zelfs verplicht voor een partij mag dagvaarden. De rol die de vrederechter als bemiddelaar kan spelen, wordt vaak onderschat.
Die kosten moet uiteindelijk worden betaald door de partij die de beslissing van de rechter niet vrijwillig uitvoert. Je kan de gedwongen uitvoering opstarten als er een beslissing is van de rechter en je tegenpartij die niet spontaan uitvoert.
Vergoeding voor kosten advocaat
Wie een laag inkomen heeft, kan in aanmerking komen voor een vergoeding van de advocaatkosten. De overheid betaalt dan het grootste deel hiervan. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand. U betaalt wel altijd een eigen bijdrage.
In ons land is het de regel dat elke partij de kosten van de eigen raadsman betaalt. Er is wel een kleine correctie via de zogenaamde rechtsplegingsvergoeding. Dit is een vergoeding die de rechter toekent aan de winnende partij om voor een stuk tegemoet de komen aan de advocaatkosten van die partij.
Ja. In principe moet je de gerechtskosten betalen. Als je die niet kan betalen, dan kan je rechtsbijstand vragen. Je vraagt aan de rechter om te beslissen dat de Staat de gerechtskosten betaalt.
Wie betaalt de kosten van de gerechtsdeurwaarder? De kosten die verbonden zijn aan het inschakelen van een deurwaarder om de openstaande schuld te kunnen innen, worden doorgaans verhaald op de debiteur.
De gerechtskosten in een strafprocedure zijn de kosten die de Staat heeft moeten maken om iemand te vervolgen en te veroordelen. Bijvoorbeeld: kosten voor een medische expertise, vertaalkosten. De kosten worden teruggevraagd van de veroordeelde. Het is een vergoeding van de gemaakte kosten, het is geen straf.
De gerechtskosten of de kosten van het geding zijn de kosten verbonden aan het geding andere dan de kosten van verdediging. De gerechtskosten omvatten aldus: 1. De kosten gemaakt door de gerechtsdeurwaarder, waaronder de kosten van dagvaarding, kosten van betekening, kosten van uitvoering beslag.
U wordt op die zitting uitgenodigd, samen met tegenpartij. Zo'n zitting heeft geen bindend karakter: als een tegenpartij niet komt opdagen, dan kan de Vrederechter daar niets aan doen of geen conclusies uit trekken. Hetzelfde geldt als partijen op de zitting geen akkoord kunnen vinden.
Voor bepaalde zaken kunt u bij de griffie van het vredegerecht een verzoekschrift indienen: u legt de betwisting uit, zet de redenen van uw verzoek uiteen en geeft de identiteit van de betrokken personen. Alle partijen ontvangen een gerechtsbrief waarin hen gevraagd wordt om voor de vrederechter te verschijnen.
Je stapt zelf naar de griffie van het vredegerecht en je vraagt de oproeping van je huurder of verhuurder. Dit kan per brief maar je doet het best mondeling. Er is geen advocaat nodig en je hebt geen kosten op de griffie. Komt er een akkoord uit voort, dan wordt er een document opgesteld.
Als u de eisende partij bent dan moet u, als het een dagvaardingszaak is, deurwaarderskosten betalen voor het betekenen van de dagvaarding. Die kosten bedragen ongeveer € 100,- inclusief BTW. Als u de procedure wint moet uw wederpartij die kosten aan u vergoeden.
Hoeveel “verdient” een vrederechter ? Na meer dan 24 jaar in het ambt, beliep de 'wedde' van de vrederechter van Roeselare op 31 08 2011 netto ongeveer 4.300 € per maand, exclusief niet maandelijkse loonvoordelen (vakantiegeld, eindejaars- en Copernicuspremie, een laptop, en een gsm met 25 euro belkrediet).
Een winnende procespartij heeft recht op de betaling van de gedingkosten. Deze gedingkosten zijn onder meer de dagvaardingskosten, rolrechten bij de griffie, expertisekosten, kosten van gerechtsdeurwaarders bij betekening en uitvoering, alsook de rechtsplegingsvergoeding.
De kosten van een procedure, waaronder de griffierechten, kosten van het betekenen van de dagvaarding, kosten van oproeping van getuigen, executiekosten en het honorarium van de advocaat.
De uitspraak van de rechtszitting vindt niet direct op de zitting plaats. De uitspraak zal door de rechter in een beschikking worden vastgelegd. De beschikking zal een aantal weken later naar de advocaten van partijen worden opgestuurd. Dit is soms 6 weken en soms ook korter.
Een gerechtsdeurwaarder is een openbaar ambtenaar die is belast met het verrichten van zogenaamde ambtshandelingen. Qua betekenis bestaat er geen verschil tussen een deurwaarder en gerechtsdeurwaarder. De benaming gerechtsdeurwaarder is iets formeler en wordt gebruikt in de wet.
Een advocaat, gerechtsdeurwaarder, notaris of incassobureau mag je geen kosten of intresten aanrekenen voor zijn werk. Het enige wat bij de schuld mag aangerekend worden zijn intresten en schadevergoeding die in het contract staan dat jij met je schuldeiser hebt.
Voor gerechtelijke opdrachten (zoals de betekening van een akte of de gedwongen tenuitvoerlegging van een beslissing) past een gerechtsdeurwaarder de wettelijk vastgelegde tarieven toe. Bovendien is hij ook gebonden aan een deontologische code. Hij mag dus geen nutteloze of onredelijke kosten aanrekenen.
Wanneer u het niet eens bent met de beslissing van de vrederechter, dan kunt u voor vorderingen van minder dan 2500 euro, voor huurgeschillen, voor erfdienstbaarheden, voor onteigeningsgeschillen, in beroep gaan bij de rechtbank van eerste aanleg (art. 577, tweede lid, Ger. W.).
Je hebt niets te verliezen
Een verzoeningsprocedure voor de vrederechter is geen rechtszaak. Het is niet meer dan een poging tot een minnelijke schikking tussen jou en de tegenpartij, maar in het bijzijn van een rechter. Er zijn geen formaliteiten, het is gratis en gaat snel.
geschillen over huur of verhuur: gewone huur, woninghuur, handelshuur, landpacht met voorkooprechten. geschillen over het gemeenschappelijk gebruik, genot, onderhoud, behoud of beheer van appartementsgebouwen. geschillen i.v.m. erfdienstbaarheden (vb. rechten van overgang).