Brood kan ervoor zorgen dat de balans tussen de micro-organismen verstoord wordt. Dit – en het gisten van het brood in de maag – kan weer zorgen voor gasophoping. Daar kunnen de dieren erg ziek van worden en zelfs van komen te overlijden.
Beschimmeld brood is zelfs giftig voor ze. Daarbij is het niet nodig. Eenden eten 's winters vooral gras, waterplanten en kleine waterdiertjes en die kunnen ze prima vinden: veel gezonder!
Volgens Anouchka Mulder van de Dierenambulance is het dier helemaal de oude en heeft het schaap een gezonde eetlust. Het advies om dieren geen brood te voeren geldt behalve voor paarden, koeien en schapen ook voor eenden en andere vogels, want brood bevat veel zout en dat is erg schadelijk voor ze.
Oud brood kan je hergebruiken in tal van gerechten. Met broodresten maak je wentelteefjes, broodpudding en zelfs gepaneerde kip. Ontdek hier de tips en recepten met oud brood van Dagelijkse kost.
Het eten van bedorven of rauw voedsel kan een bacteriële infectie geven. Recent was er een pup in de praktijk die beschimmeld brood had gegeten: deze is daarna hevig gaan overgeven en heeft zelfs gedurende een dag neurologische verschijnselen gehad.
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk.
Bij herkauwers zoals schapen, geiten en herten kan brood dus in de keel gaan klonteren waardoor de dieren kunnen stikken. Wanneer het de dieren wel lukt om het brood door te slikken, dan kan er ook nog een gasophoping in de pens ontstaan waardoor ze dood kunnen gaan. Brood is dus dubbel slecht voor herkauwers.
Wat in de gft-bak mag
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Boterhamspel = Het boterhamspel, witte boterham of broodje kwak is een seksspel. De regels zijn simpel: een aantal mannen probeert samen te ejaculeren op een boterham. De eerste wint, en de laatste die ejaculeert moet de boterham opeten.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Ja, katten kunnen brood eten omdat het niet giftig voor ze is, maar het is niet aan te raden. Dit komt omdat hun maag- en darmstelsel niet is geëvolueerd om voedsel te verteren dat voornamelijk uit koolhydraten bestaat, en ze hebben een hoog eiwitgehalte nodig.
Buiten de vraag of het wettelijk gezien mag, is brood of ander 'menseneten' niet goed voor vogels. Dit geldt niet alleen voor duiven, maar ook voor de eendjes en ganzen in het park. Brood is eenzijdig voedsel én er zit teveel zout in. De Vogelbescherming geeft aan dat broodkruimels geen kwaad kunnen, maar met mate.
Een hond kan brood dus wel een beetje verteren. En op zich zijn de vezels goed voor de spijsvertering. Maar verder is brood niet goed voor hond: de hond neemt geen voedingsstoffen uit brood op. Het is alleen een 'vulmiddel' en wordt eigenlijk meteen weer uitgepoept (ook door de vezels).
Er komt algvorming en botulisme. Ook zit er te veel zout in brood, vogels kunnen het brood en het zout niet goed verteren en gaan vroegtijdig dood. Ze worden lui, brutaler, opdringerig en soms zelfs aanvallend, ook gaan ze met elkaar vechten.
Waarschijnlijk komt 'ham' voort uit een oude spellingswijze. Vroeger was de spelling boteram of boterram. Een rammel, of remmel, is een ouderwetse benaming voor een snee brood. In Vlaanderen noemt men geroosterde broodjes wel eens 'rammekes' en in sommige Nederlandse dialecten spreekt men ook wel van 'bammetjes.
Brood is een oeroud woord, dat in diverse talen opduikt, steeds met een iets andere klank. Mogelijks is het woord verwant aan het Griekse woord 'bruton'. Dat is de naam van een gegiste drank uit gerst. 'Bruton' zou ook de basis voor 'brouwen' kunnen zijn, dat ook met graan en gist gebeurt, net als het rijzen van brood.
Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak.
Niet alleen mensen zijn gebaat bij het nuttigen van kalk, ook vogels, kippen en honden hebben er voordeel bij. Kippen kunnen hun eigen eierschalen ook weer opeten voor een gezond nieuw legsel.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Geen (oud) brood!
In brood zit zout en dat zout is niet goed voor vogels. Soms zit op het brood boter/margarine. Daar krijgen watervogels diarree van en de olie die in het brood zit komt in het verenkleed te zitten. Brood dat blijft liggen gaat bovendien schimmelen en trekt dieren zoals ratten aan.