Kunstgras dient vanaf de onderzijde/rug (zwarte kant) gesneden te worden. Snijd dan netjes langs de rijtjes met steken om de kunstgrassprieten niet te beschadigen en houd het Stanleymes een beetje schuin bij het snijden.
Met de kunstgrastape kunt u de stukken aan elkaar plakken. Voor een extra sterke verbinding kunt u tevens kunstgraskit gebruiken op de kunstgrastape. Als u meerdere stukken kunstgras achter elkaar dient te plakken, moeten beide stukken exact recht op elkaar gesneden te worden.
Ieder type kunstgras komt het beste tot zijn recht wanneer u tegen de vezelrichting in kijkt. (Dit wil zeggen dat wanneer de vezels 'omvallen', in uw richting vallen). Het is geen probleem om van de zijkant op het kunstgras te kijken.
Gelukkig kan kunstgras eenvoudig in elke gewenste vorm worden gesneden. Vaak krijgen wij de vraag: Kun je kunstgras op maat knippen? Dit is echter niet mogelijk.
Kunstgras heeft weinig onderhoud nodig. U hoeft het niet te maaien, te sproeien, bij te zaaien, te bemesten of de randjes te knippen. Maar als u het helemaal niet onderhoud, dan kan de kwaliteit sterk achteruit gaan.
Het kunstgras kan simpel op maat gesneden worden met een stanleymes. Belangrijk hierbij is dat u altijd snijd vanaf de onderkant (backing) zodat u de vezels niet beschadigd. Verwijder eerst de overtollige 'backing' aan de zijkanten van de rol. Dit is het gedeelte waar de rol mee heeft vast gezeten tijdens de productie.
Wanneer er sneeuw op het kunstgras ligt, raden wij aan om zo min mogelijk op het kunstgras te lopen. Wanneer er een bevroren ijslaag op het kunstgras ligt, mag er niet op het kunstgras gelopen worden. De vezels kunnen in dit geval afbreken.
Veeg eerst met de vleug mee, zo verwijdert u direct al het vuil zoals blaadjes dat op het kunstgras ligt.Daarna veegt u tegen de vleug in en de sprieten staan weer mooi rechtop. De sprieten zullen vanzelf ook omhoog gaan, mede door het kunstgras in te zanden met instrooizand.
Kunstgras leggen is niet erg moeilijk maar het vergt wel enige voorbereiding. En toch worden er veel fouten gemaakt bij het zelf installeren van kunstgras. Door rekening te houden met een paar kleine tips kunnen veel van deze fouten voorkomen worden zodat u een perfect gelegd kunstgrasgazon heeft.
Kunstgras vastmaken met behulp van kunstgrashaken
De meest voorkomende manier van het vastzetten van kunstgras is met behulp van kunstgrashaken. Kunstgrashaken plaats je langs de randen van het kunstgras de grond in.
Kunstgras kan warm worden als het de zon er fel op schijnt. Echter, dit is niet te vergelijken met de warmte van bijvoorbeeld keramische tegels. Kunstgras kan wel warmer worden dan gewoon natuurgras.
Het kunstgras kan na het aanleggen en na gebruik nog wat plat liggen. Borstel het gras voorzichtig op met een bezem, om te zorgen dat het gras weer mooi rechtop gaat staan. Niet alle aanbieders adviseren consumenten om het kunstgras te voorzien van instrooizand, maar bij de meeste types is dit wel aan te raden.
Worteldoek is een geweven product. Alle andere doeken zijn non-woven producten, dus geperst. Dit zorgt ervoor dat de ondergrond onder kunstgras stabiel blijft. Als je geen stabilisatiedoek zou plaatsen dan heb je een grote kans dat er bobbels in de ondergrond komen door spelen, stoelen, zwembaden etc.
Het zand valt tussen de kunstgrassprietjes en zorgt ervoor dat de vezels omhoog blijven staan. Het vertraagt het proces van platliggen. Het zand beschermt de grasmat en zorgt tevens voor stabiliteit, daardoor komen er geen vouwen of kreukels in het gras bij veelzijdig gebruik.
Instrooizand voor kunstgras dient een zand met een grove, ronde korrel te zijn. Silicazand of kwartszand heeft zo'n mooie ronde korrel en precies de juiste grootte. Hierdoor blijft het zand op de bodem van de grasmat tussen de vezels liggen. Je loopt het zand dus niet uit de grasmat.
De ideale ondergrond voor kunstgras is brekerzand. Dit voldoet namelijk aan alle gewenste eigenschappen. Het is makkelijk te egaliseren, stevig, goed waterdoorlatend en biedt onkruid weinig kans. Een laag van 5 centimeter kunstgras ophoogzand is voldoende wanneer de onderliggende grond goed water doorlaat.
Het aanbrengen van het instrooizand is erg gemakkelijk. Je strooit het zand uit over de grasmat en vervolgens veeg je het kunstgras met een bezem in. Afhankelijk van het soort kunstgras en de lengte van de sprieten heb je meer of minder kwartszand nodig.
Hoeveel zand op kunstgras? De benodigde hoeveelheid zand is afhankelijk van het soort kunstgras dat u heeft. Vaak ligt de benodigde hoeveelheid tussen de 6kg en 20kg per m2. Gemiddeld rekenen wij met 10kg per m2.
Hoewel kunstgras weinig onderhoud behoeft, is het belangrijk het regelmatig schoon te maken. Kunstgras schoonmaken doet u eenvoudig met het gebruik van een kunstgras bezem, een sopje en/of het gebruik van een stabilisatiedoek. Door het kunstgras regelmatig schoon te maken, zal uw kunstgras langer mooi blijven.
Kunstgras intensief schoonmaken:
Spoel het deel af met lauw water. Maak een sopje aan met reinigingsmiddel. Schrop het kunstgras schoon met het reinigingsmiddel en een harde kunststof borstel. Spoel het kunstgras af met lauw water.
Ja, dat kan. Kunstgras kan zonder al te veel moeite los gehaald worden en worden meegenomen. Het kan opnieuw op een andere plek gelegd worden of bijvoorbeeld bij een verhuizing meegenomen worden en opnieuw gelegd worden op het nieuwe adres. Ook kustgras voor beurzen en evenementen kun je meerdere malen gebruiken.
Het mooie van kunstgrasmatten die je op het terras neerlegt, is het feit dat je er gerust een stoel, tafels en andere spullen op kunt zetten. Je hoeft niet bang te dat zijn de kunstgrasmat beschadigd raakt. De grasmat is namelijk goed bestand tegen gewicht en bewegende objecten als schuivende stoelen.
Met het kunstgras kopen en laten leggen van de juiste drainagematten als ondergrond welke nodig zijn ter behoud en bescherming van het kunstgazon. Wanneer men dit niet doet, is de kans groot dat er schimmels, algen en mos onder gaan groeien wat een vervelende geur kan geven.
Kunstgras en veel regen
Ook regen heeft weinig invloed op kunstgras, zolang er maar geen plasvorming ontstaat op het gazon. Blijft het water te lang op een plek liggen? Dan kan algvorming ontstaan. Om dit te voorkomen kunt u zorgen voor een goed afwateringssysteem, zo loopt het water makkelijk weg.